Wednesday, 21 November 2012

Ulang Tahun Kelahiran & Anniversary

Hari ni merupakan hari ulangtahun kelahiranku yg ke-28...hua...lg 2 tahun nak ke alam 30-an..huhu..dan hari ni juga hari ulangtahun perkahwinanku yang ke-3..



tiada celebration pun sbb insan yg disayangi dan dicintai berada di luar negara atas urusan kerja....huhu..sedey...

dulu, seseorang pernah berkata kpdku, rugi kalau buat majlis perkahwinan sama tarikh dgn hari lahir sebab celebration sekali je..kalau buat tarikh lain2, baru ada 2 tarikh yg berbeza..pd aku..xpe lah..yg penting dalam sesebuah perkahwinan tu perlu ada sifat saling menghargai antara satu sama lain..

Semoga umurku diberkati dlm kebaikan..dimurahkan rezeki, dapat anak2 yg soleh dan solehah, semoga ikatan perkahwinan yg dibina ini berkekalan hingga ke akhir hayat dan seterusnya hingga ke syurga..dijauhkan segala ujian yang tidak mampu utk ditempuhi..Ameen..

~Ya Allah kurniakan kpdku cintaMu yg Agung, kurniakan kpdku cinta org yg cinta kpdMu serta cinta kepada amal yang membawa kpd kecintaanMu~Ameen..




Monday, 19 November 2012

Baru nak Merasa Crepe Durian

Rasanya tahun ni aku belum merasa lg durian...oh..teruknya..sekarang ni tgh musim org buat Crepe Durian..bilakah agaknya aku nak buat sendiri ni? haha..kalau xcari, xdapat la kan.. di mana ada kemahuan di situ ada jalan...
 
utk mencari jalan pintasnya...maka, aku telah mengorder pd www.cumiecupcake.blogspot.com... hehe..dekat je..belakang klinik tempat aku keje ni..haha..


xsempat sampai rumah, aku dh ngap dlm kete..hehe...tinggal 2 je lg..maknanya aku dh telan 4 ketui...bg Adam, Adam luah balik...bg Aqil sikit2, dia telan jugak...mmg sgt2 nyummy...

Mari Berangan~

Disebabkan hari ni hari Isnin, maka aku rasa mcm agak lemau je pepagi ni..tambah2 dgn hari hujan plak...huhu...aku nak mengajak korg berangan sesuatu nak??kiki..
 
 
Jeng...jeng...jeng...
 

 
dan jugak ini
 
Syoknya kalau dpt beli benda alah ni...sbb boleh matching dgn set pinggan mangkuk corak sama camtu..yg tu aku beli dgn kwn baik aku sewaktu beliau di US meneman suaminya yg sambung PhD di sana...kt sini mana nk dpt benda alah ni di tempat yg murah ye??
korang ada idea tak??
 
okey..itu sahaja angan2ku hari ini...keh..keh..xde keje..



Tuesday, 13 November 2012

Jepun: Tips-tips Melancong ke Jepun


1. kalau boleh korang bawalah makanan dr Malaysia cth mcm mknn dlm tin, mknn ready to eat, roti ke, tuna dlm tin, biskut, (biskut penting, tp kitorg mmg lupa sgt2 nk bawa.. sbb kt sini akula selalu lapar..nk mengunyah2), kt sini kita akan byk berjalan, byk guna tenaga, so, mmg kene ready mknn la...mknn dr Malaysia jauh lebih murah dr sana..huhu..kat sana, ada restoran makanan halal, tp kedudukan restoran tu jauh nk ke sana..kene plan masa la..kalau korg nak tau... 1kepala mkn lbh krg RM40 sekali mkn.. restoran halal kt sana kebanyakannya restoran India ke, Arab ke..Pakistan ke..cenggitu lah..lg baik kalau korg bw bekal mknn yg dimasak sdri..tu pun kalau korg menginap kt homestay yg boleh masak2...atau menginap kt rumah rakan taulan atau sedara mara...kalau dok hotel tu, alamat mkn beli je la..tp igt, mknn kt Jepun mmg sgt2 mahal..

2. korang mesti pakai kasut yg sgt selesa..sbb kat sini mmg byk kene berjalan, berlari sbb nak kejar train..nasihat aku, kasut sport lg bagus..xyah la nak bergaya2 sgt kt sana dgn kasut tinggi ke hapa...nnt kaki korang jugak yg terseksa....kalau pakai kasut kene pakai stokin tau..kang melecet sapa yg susah..korg jugak..

3. kalau korg keluar pastikan korang bawa 1 botol mineral kosong utk ke toilet.. ha..yg ni lg penting, korang mesti tandakan mana satu botol utk ke toilet dan mana  satu botol air mineral yg korg minum...kang ada yg tersalah botol minum ...haha.. mengikut pengalaman aku la...dh kene marah dgn en suami sbb confius botol mana2..dlm toilet diorg mana ade air..kalau ada pun, kalau diorg guna toilet elektronik..mcm kat bwh ni.. aku dulu paling benci toilet mcm ni..lg2 kalau kat midvelly dan KLCC..tp sblm ke sana, korg belaja2 la guna toilet mcm ni.. jenis air yg pancut dr bawah..skg aku dh ok dah guna toilet mcmni..



4. lagi sgt2 penting, korang kene study dulu map ini..kalau korg berjln ke Tokyo, biasanya ada byk map ni kt station2 train..
http://www.tokyometro.jp/en/subwaymap/index.html 
 sebab ape aku kata penting, sebab, senang nnt korg nak plan perjalanan korg..nak ke mana...nak kene amik train yg mana satu.. kalau salah mmg parah la korg..
5. kalau boleh korg kene tau la musim apa kt sana time korg pegi tu..sbb nak ready pakaian apa yg sesuai..xla korg pakai baju tebal time summer.. summer kat Jepun pd aku mmg panas la..bila aku cite kt kwn2 yg aku ckp summer kt Jepun panas, diorg sume xpercaya, diorg ingat summer kt Jepun sama mcm UK..sejuk&redup....aku pun xpenah sampai UK lg..ok...terpulang..aku blk M'sia je muka dh terbakar...lupa la nk bw sunblock...hehe..


6. pastu jgn lupa bawa international adapter..sbb kepala suis kt Jepun xsama mcm kt Msia...korg mesti tau kan..

7.  kalau pegi jln2, korang spare la stokin ke stongan ke..sejadah kecik ke..sbb susah gak nk cari surau, jd, korg boleh solat kt mana2 tempat yg bersih dan kurang laluan org..xyah bw telekung pun xpe..kang diorg tnya, pandai2 la nk jawab..diorg mesti pelik sikit kalau korg pki telekung..

8. kalau korg seorg perokok, kt sana ada tempat khas utk org yg merokok, xleh sesuka hati merokok di merata2 tempat..

9. kalau korg naik train atau naik bas, jgn la sesuka hati buat bising dlm train atau bas tau.. org Jepun ni sgt menjaga ketenteraman awam..diorg xsuka bising2..padan la kalau aku nek train je diorg selalu samaada layan fb dlm hp atau tido atau dgr lagu pki earphone..dan lg satu, pastikan korg silentkan hp..xde nya dgr bunyi ringtone ke..pastu kalau jawab telefon, xyah la jwb kuat2 biar 1 gerabak tau cerita korg tu..diorg kalau jwb phone, cam bisik2 cmtu..mmg sgt bersopan...

10. jgn buang sampah merata2 tempat..pulak tu sampah pun kene asingkan ikut kategorinya.. kalau botol, botol, kalau kaca, kaca..kalau kertas, kertas la.. kita kt sini baru praktis sikit2 kan?

11. Pastikan korg bw duit seguni..hehe...plg byk spend utk transport dan makanan...souvenior kat cni mmg mahal..fridge magnet paling murah pun dlm 350++ yen..kira 400yen la..anggaran agak2 dlm RM12 seketui...


nah...ni aku bg korg sorg satu... =)

okey la, rasanya itu sahaja, kalau ade lagik, nnt aku apdet kendian.. Selamat Bercuti~~~

Jepun: Makanan Sepanjang Berada di Jepun



Entri aku yg sebelum2 ni pasal Jepun, ada part I, part II bagai..tibe2 yg belakang2 dh hilang dh 'part2' yg seterusnya.. terus je tempat mana aku gi..haha..layan je la..


Strawbery Iceblended...harganya kalau xsilap aku 300yen tak pun 350yen..

Onigiri dan air mineral perisa oren (150yen)..

xhengat dh harganya... nasi+soup+salad+daging beef burger..punyala padat dagingnya..mmg mengenyangkan..

yg ni pulak nasi+sayur+kebab ayam+soup..

weh korang, yg ni aku xmakan tau...yaks...yg ni amik gambar je..mughallazoh...kahkah..

yg ni pulak nama dia puding beras..aku amik perisa plain.. ada gk perisa coklat..sj nk try.. yg atas tu dia tabur serbuk kulit kayu manis..
sedapnya mi udon..

Mi udon ni diorg buat sendiri...






ada gak mknn yg xdpt nk amik gmbr gn kamera kitorg, disebabkan bateri kamera dh kong..gmbr2 tu ada kt Ikram..ada gak hari yg kitorg survive xmkn,,(hari kitorg di Tokyo tanpa Huda&Ikram)...huhu..sbb kt convenience store tu dh puas kitorg cari nasi putih sahaja, xde juga..nak cari onigiri habis pulak...last2 kitorg beli pisang je..kesian kan..nak search dlm internet, xsempat...nk tilik betul2..takut tersalah beli mknn yg xhalal pulak.. sekian ini sahaja buat kali ini..tata..







Monday, 12 November 2012

Carrot Cake~Yummy..

Angan-angan nak buat carrot cake akhirnya tercapai...mlm semalam aku bakar, mlm td baru buat cheesenya..sbb ada lebih2 walnut masa raya aidilfitri hari tu, sayang plak kalau xbuat apa2...



KEK LOBAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
Tepung berserbuk penaik “Blue Key”      375g (2 ½ cup)
Serbuk penaik                                         6g (1 ½ sudu teh)
Baking soda                                             4g (1 sudu teh)
Serbuk kulit kayu manis                         3g (1 ¼ sudu teh)
Garam                                                      1g (1/4 sudu teh)
Gula merah                                              135g (3/4 cup)
Gula castor                                               180g (1 cup)
Telur                                                         4 biji
Minyak jagung                                         100g (1 cup)
Mentega cair                                            100g (1 cup)
Lobak diparut                                           355g
Kacang walnut dicincang                          30g

HIASAN:
Krim keju                                                 180g (3/4 ketul)
Mentega                                                    40g (3 sudu makan)
Gula ising                                                 40g (1/3 cup)
Jus limau                                                 5g (1 sudu teh)

CARA-CARA:

1.    Panaskan oven pada suhu 180OC
2.    Ayak tepung berserbuk penaik “Blue Key” bersama serbuk penaik dan baking   soda. Masukkan ke dalam mangkuk.
3.    Campurkan lobak yang diparut, minyak jagung, mentega cair, serbuk kulit kayu manis, gula merah, gula castor dan telur.
4.    Gaul dan kisar hingga adunan itu menjadi lembut. Kemudian kisar bersama kacang walnut yang dicincang.
5.    Tuang adunan ke dalam acuan berukuran 22cmX22cmX5cm atau 9inX9inX1.5in.
6.    Masukkan ke dalam oven selama 45min hingga 1 jam.
7.    Biarkan kek lobak itu sejuk. Kemudian hiaskan bahagian atasnya dengan krim keju. Masukkan kek itu ke dalam peti sejuk.
8.    Hiaskan krim keju: masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk. Kisar sehingga lembut dan sapukan pada permukaan kek.            



Sunday, 11 November 2012

Jepun: Hari Terakhir~Arashiyama

15 September 2012 merupakan hari terakhir aku berada di negara matahari terbit ini.. seperti biasa, pagi2 lg kitorg dah keluar, plan hari ni nak ke Arashiyama..apa yg menarik di sini ialah hutan buluh yg sgt cantik pemandangannya..disebabkan pakai kamera yg xberapa cantik, maka cenggitulah kelihatannya...
ni kubur org Jepun..gmbr ni pon aku hambik sbb xde kt M'sia kan..kiki..


kawasan ni agak berbukit sikit...


kalau korg nak tau, ni la pokok sakura..tp skg kan bukan musim bunga, so xde la bunganya..

penarik beca..bapak kuatnya dia kan..tp nak naik benda alah ni mmg mahal giler..sanggup menapak sendiri..diorg ni pandai, servis yg diorg tawarkan tu kt area yg rata, tp area yg berbukit xnak la pulak...

beli payung pun nak bergambar..hihi... payung special...bila hari hujan, baru timbul bunga2 sakura dipermukaannya..menarik kn??

Wednesday, 7 November 2012

Jepun: Jalan-Jalan di Kobe sampai Malam~

Menurut kawan aku, Kobe ni canteknya waktu malam sebab disimbahi dgn cahaya lampu..kira hidup la waktu mlm..kalau kt Kyoto, kebanyakan kedai2 dh tutup, mlm xhidup..
tp kitorang sampai Kobe kira dh lewat petang..mujur sempat nak tengok peninggalan sejarah iaitu kejadian gempa bumi yg berlaku sekitar tahun 1995..kerajaan Jepun masih menyimpan tempat ini utk dijadikan tinggalan sejarah..

 kalau korg pandai baca, silalah baca...aku buta huruf..nak translate pn xreti..hehe..


lepas amik gambar kt tempat ni kitorg bergegas ke Masjid Kobe, sbb nak masuk Maghrib dh..igtkan dekat je..rupanya bapak jauhnya nak menapak ke sana...dr station train nak ke tempat ni pn kitorg berlari2 sbb nak kejar waktu..dahsyat sungguh..rasa xpenah nak hargai masa mcm ni..aku ni jenis yg kalau buat kerja relax2..bila sampai cni hambik ko..mmg kene pantas la bergerak...

ni gambar sewaktu Kobe kene bom tahun 1945, antara bangunan yg terselamat ialah Masjid Kobe..Subhanallah...

Masjid Kobe ni comel je saiznya..tapi bertingkat2..

 tempat amik wudhu'..siap ade air sejuk&panas..
comel kan diorg susun selipar..stail diorg mmg cmtu..sbb senang org nk pakai, terus sarung je..kalau kt rumah2 diorg pn cmtu..siap2 susun, kalau nk keluar rumah, terus sarung je..xyah nak pusing2..

berhampiran dgn Masjid Kobe, ada banyak gak kedai2 yg menyediakan brg2 masakan &mknn halal, biasanya diorg jual biskut,rempah ratus dll..

ada gak restoran halal kt area ni..iaitu Naan Inn..rupanya restoran ni pernah dikunjungi oleh Siti Nurhaliza dan Aizat penyanyi tu..balik dr Jepun je, tgk la Program Jelajah Zizan ke Jepun saluran 105 Astro..dia pun ke situ jugak.. nasi beriyani dia fuh...mmg sedap..


kawasan dlm restoran ni pun xla besar sgt..comel2 je keluasannya..

laki aku siap amik gmbr kebersihan sinki..mcm ppkp la pulak...hihi...

kertas yg tampal kt dinding tu, tandatangan diorg...lupe nk hambik gmbr dekat.. 



yg tengah2 tu namanya menara Kobe..kat sini pemandangan dia cantik pd waktu mlm..


muka pun dah berkilat..hua..hua..

\
 sekian, utk cuci-cuci mata...hehe..hari pun dh mlm, penat sgt dh berjalan...bye bye..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...