Monday, 24 June 2013

Dapat Anak Buah Lagi~

19 Jun yang lalu biras aku telah selamat melahirkan anak ketiga secara normal..alhamdulillah..sebelum ni beliau pernah ceaser masa anak kedua...baby girl tersebut belum ada nama lagi..berat lahirnya ialah 3.06 kg..

seronoknya dapat baby..sedang menunggu biras yg sorang lagi bersalin..kemungkinan baby girl jugak..tahun ni ramai lak yg girl..tahun lepas giliran aku dgn kakak ipar, kedua2nya boy... kalau aku nk tambah thn ni kot2 dpt bby girl...tp..dah tak sempat..keh..keh..bestnya kalau dapat bby girl pulak...hehe..tapi Aqil xcukup 2 tahun lagi..tunggulah Aqil 2 tahun baru boleh menambah ahli keluarga...semoga dipermudahkan..Amin.. =P



Thursday, 20 June 2013

Bersama Prof Dr Muhaya

Minggu lepas, kakak aku ajak gi Program Dari Wanita Untuk Wanita Siri III Bersama Prof Dr Muhaya Mohamad di Butik Lifestyle Modest Culture, Taman Putra Kajang..Percuma penyertaan 100 orang.. Aku nak kongsikan sedikit sebanyak apa yang aku dapat daripada program ini..Oh ye..terlebih dahulu aku nak bgtau niat utama Prof bukak butik ni adalah supaya wanita2 di luar sana, berpakaian yang menutup aurat, mengikut syariat, pakaian yg terus boleh bawa solat, sebab ada pelapik dagu, lengan pun jenis yang bergetah, xyah pakai stongan dah..dalam masa yg sama boleh bergaya..hehe..

Syoknya, first time jumpa dia secara real..kengkadang masa dulu2 buat check-up kt PCMC ada gak husband aku terserempak dgn dia, tp aku x sempat nk tgk..tau2 dia dh hilang dr pandangan..Prof ada buat pengisian sikit pasal penampilan diri, grooming ni datang dari hati.. kalau hati cantik, insyaAllah yg kt luar pun akan cantik jugak..maknanya kalau hati kita bersih, akhlak yg mulia akan dapat dipamerkan..

kita juga perlu ada sikap rendah hati, bukan rendah diri..betulkan diri sendiri terlebih dahulu sebelum betulkan orang lain..Utamakan solat walau di mana pun kita berada..Solat sunat dhuha jangan tinggalkan..yg ni sgt berat dilakukan..semoga slps ni diringankan hati ku utk menunaikannya..Amin..

Prof juga seorang yg sukakan kekemasan dan smart..menurut beliau, semasa lecture kt ukm dulu, bila time lecture dia, semua student menyemartkan diri, bagi yg lelaki, barulah nak masukkan baju ke dlm seluar, semua org merapikan diri, sbb Prof byk kali bising ttg hal penampilan diri..bahkan dlm keluarganya juga kalau anak2 nak keluar dgn dia, dia akan bgtau kalau nak ikut mak, pakai jgn selekeh2, kalau selekeh2 jgn ikut..

Menurut Prof juga, orang yang berjaya always look good..
Personality pemakaian seseorang ada 4 jenis:
1)natural-orang yang suka memilih warna2 yg selamat cth cam kelabu..
2)romantik-cara pemakaian dia suka accessori yg detail..cth: baju yg ada ropol2, brooch, gelang2 dan sebagainya..
3)classic-seorang yg matching..warna2 yg mcm org tua..hehe..coklat..
4)dramatik-org2 seni suka gaya yg mcmni..warna yg contra..

kadang2 personality pemakaian ni boleh berubah ikut persekitaran, tapi hakikatnya seseorang tu mmg akan ada patern cara pemakaian yg dia suka..betul kan? kdg2 bila dah suka corak mcm tu kdg2 secara xlangsung kita akan pilih corak yg lebih kurang sama je..

Prof ckp, dlm mengharungi kehidupan sehari2 ada beberapa benda yg kalau kita nak spend  mahal pun xpe asalkan selesa..sebab hari2 nak guna mende tu..
1)  kasut - hari2 pasti pakai kan
2) berus gigi - setiap hari 2-3 kali berus gigi
3) bantal dan tilam - setelah seharian penat bekerja, pasti waktu mlm kita nak berehat, mmg berbaloi kalau dpt tilam yg best..
4) cermin mata/sunglass

contoh mcm baju, beli baju yg mahal sikit tapi berkualiti, beli sikit sahaja, tapi pakai selalu..lebih baik dari beli banyak2 baju, tapi xselesa pakai, pastu terbiar je dlm lemari.. aku penah jugak dengar tazkirah dlm radio IKIM.fm, ustaz tu kata, rezeki berkat bila kita guna selalu apa yg kita beli tu..kalau kita xguna kan membazir namanya..betul jugak tu..

bila aku tgk, baju dlm wardrobe aku tu byk sgt ..mcm dah xmuat, tapi rasa mcm xde baju..huhu..tp lepas dgr tazkirah ustaz tu..terus je rasa, lepas ni xyah beli baju dah..pakai je baju yg ada sampai xle pakai dah..kalau nk beli pun baju raya je sepasang setahun..tp tahun ni dah terbeli dua pulak..alamak!

Prof bersama anak beliau..




Sebijik baju mcm Prof Dr Muhaya..

Baju dr Butik ni, yg signature Prof harganya RM450 sepasang sekali tudung..mmg mahal la sikit..kalau tudung sahaja RM110..bila aku test pakai tudung tu mmg best..selesa..dan xpanas..dlm hati, mcm teringin nak beli satu..hihi..
kitorang try2 je..tp xbeli pun lg..kakak aku mcm berminat nk beli sama mcm tu..
baju signature Prof ni kalau dah habis patern mcm tu, terus habis la..satu design ada dlm 18-20 lebih krg..yg purple tu aku suka!! ada sapa2 nk belikan utk aku x?? hehe..

Wednesday, 19 June 2013

Selamat Datang ke Alam Dunia Baby Cenonet

Alhamdulillah 8 Jun yang lalu, kakak sulung aku (Kak Yan) telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan di Hospital Kajang..Bayi ini telah dilahirkan lebih awal dari tarikh jangkaan bersalin, mujur bukan pra-matang, tepat 36minggu..kalau xsilap aku..sebab kakak aku kata, masa check-up tu, dr kata air ketuban dah sikit, takut baby lemas, so kakak aku telah dimasukkan ubat induce supaya baby dapat keluar cepat.. tetapi dah 3x masukkan ubat, progress xbyk, hanya 1cm shj..terus doc buat emergency operation..




Hehe..mokcik2 dia ni panggil cenonet sbb xde nama lg..tambahan pula beliau ni amatlah kecil..sbb tu panggil dia cenonet..hihi..jgn marah ye baby..

Ni kan anak sulung kakak aku, susu pon xberapa nak keluar, so, aku dgn kakak aku yg kedua (Kak Lin) sama2 membantu utk menyusukan baby ni..kebetulan anak2 kitorg masih lagi menyusu.. teringat masa aku melahirkan Adam, sama je situasinya..aku minta tolong Kak Lin, kakak ipar n biras aku topup susu mrk utk Adam..punyala aku nak anak aku minum susu ibu bukan susu formula..kali ni, aku tolong la kakak aku pulak..sbb aku penah rasa situasi mcm tu..sob..sob..
Dan baby ni dah jadi anak susuan aku pon sebab aku bg stok susu aku sebanyak 2 botol utk dia..dia minum sikit..so lebih 5x kenyang la..aku rasa perlu jugak aku tuliskan kt sini utk panduan aku, anak2 aku dan mereka yang berkaitan nanti, takut xingat atau terlupa..mana tahu apa2 yang akan berlaku kelak..at least aku dh tulis kt cni..harap mrk baca nanti..bukan apa, pasal anak susuan ni kene tau sbb dia dah kira mahram dgn anak2 aku dan suami aku..tambahan pula anak2 aku kn lelaki..

Monday, 10 June 2013

Survey Rumah Lain Pulak~

Minggu lps aku mintak cuti sbb pertama ialah nak hantar adik aku ke airport..mereka berhoneymoon ke Bali..syoknya..rasa nak pegi lagi... Bali juga merupakan destinasi honeymoon aku dan suami dulu..hehe..kedua, aku nak bawa Aqil check-up, dan ketiga aku dan suami saje je nk tengok2 rumah..tp kemain mahal harga rumah skg ek...buat masa ni mmg xmampu deh nak beli rumah lain..tp aku saje nak bg korg cuci2 mata tgk rumah yg aku survey ni..hehe..
Rumah ni kt The Clover, Garden Residence..Cyberjaya bersebelahan dgn Putrajaya..setiap kali pegi balik kerja mmg aku lalu kwsn ni..sgt cantik design rumah ni..dan membuatkan aku jatuh cinta..tp tak semua yg kita cintai dan suka itu dpt kita miliki..huhu..sadis tul ayat aku..sob..sob..
Model rumah semi-D 3 storey
Pandangan atas tingkat 3..rumah ni mmg siap dgn bath tab
Ni tingkat 2..
Ni tingkat bawah..design rumah ni aras bawah ada split antara ruang tamu dan dining area..suami aku xsuka design mcmni sbb rumah nmpk sempit...utk rumah yg diorg buat ada yg ada split, ada yg tak..kawasan dapur dia pulak agak terbuka, lagi la dia xberkenan sbb org2 Melayu ni cara msk pun jenis yg menumis..kang 1 rumah bau..

Menurut kata wakil jualan rumah tu, kalau nk beli rumah tersebut, xboleh mengubah bentuk asal rumah tu sbb diorg nak kekalkan bentuk mcmtu, warna pun xboleh tukar, biarkan berwarna putih..kalau nk cat pun, cat bhgn dlm je.. bila lalu kat kawasan rumah ni, mmg terasa mcm berada di luar negara..diorg mmg jaga persekitaran, maintainance pun mesti mahal gk ni..dah namanya Garden Residence kan!
Oh..ye..bilik air master bedrroom adalah spt ini..
dan ini..
pada aku, material yg digunakan utk rumah ni agak berkualiti dan mahal sbb tu harga rumah ni mahal giler..RM1.6juta cik kak oi...ko ada??....aku??..aku xde..(sambil geleng2 kepala)hihi..

Rumah ni ada yg Semi-D 3 storey, ada yg Semi-D 2 storey, Bungalow pun ada..RM3juta cik jah..wakil jualan tu kata Cheff Wan beli rumah yg Bungalow kt cni..pastu dia ada sebut sapa ntah yg sorg lg tu..pereka fesyen ke..apa..lupa pulak..

Lepas tu kitorg tgk kt Sutera Residence pulak..rumah2 semi D ni suka buh nama residence kn??kebetulan pulak..
Rumah2 ni sume ada nama..yg ni namanya Zeeta
Yg ni namanya Zeelo
Yg ni pulak Zarra
Dan yg ini Zucca..
Jalan antara rumah Zucca dan Zarra..

Kesimpulannya, kitorg sekadar cuci2 mata je..



Thursday, 6 June 2013

Selamat Pengantin Baru Nasrun&Shikin

Hai..lama sungguh xupdate blog..25 Mei yg lalu, adik lelaki aku telah selamat diijabkabulkan dgn permaisuri pilihan hatinya Shikin..26 Mei pulak majlis belah pompuan di Chini Timur 2..Manakala majlis belah lelaki iaitu di rumah mak dan abah aku pulak pada 2 Jun 2013 yg lalu..Semoga ikatan perkahwinan yang mereka bina kekal hingga ke syurga.. Amin..

Minit-minit terakhir bergelar bujang, bermain dgn anak buah..
 
Setelah selesai akad nikah..
 
 Ni la pelamin kt belah family aku..simple je..jenuh aku mengerahkan adik2 sepupu dan kakak sulung aku utk lipat2 kertas utk bentukkan kipas tu, then makcik aku lak ikat dgn benang, aku lak panjat utk gantungkan kertas2 tersebut..terima kasih kpd sapa2 yang terlibat dan bertungkus lumus menyiapkan pelamin ini..oh ye..gubahan bunga tu pengantin lelaki sendiri yg gubah..semangat..

close-up sket bunga yg diborong di SSF..

 Ni kek, aku tempah dgn kwn aku yg duk kt belakang klinik tempat aku kerja..mujur dia pun org kg aku gak, so alang2 dia nak hantar kek ni, dia boleh balik kg sekali...sedap giler kek ni.. tingkat bawah aku order perisa vanila dgn filling jem strawberi..atas kek coklat..cupcake pun perisa coklat..

 makanan pengantin, family aku kene masak sendiri sbb jiran2 tetangga sume xleh nak tlg masakkan sbb clash dgn diorg ada kenduri kt tempat lain..ramai tul kawen time ni..dah xde kakitangan...

 
 
 
 
 


  
yang berdiri tu masterchefnya..abang ipar aku..dia mmg pandai masak..
 
 xde plak gmbr pengantin...kami sekeluarga je la bergambar..hehe..
 
itu saja sekian...
 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...