Sunday, 9 December 2012

Nursing Pillow~

Skg ni tgh berpikir2 berbaloi tak kalau aku beli nursing pillow??  Aqil dah 11 bulan dh pun.. ada beberapa brand dan jenis yg aku dh survey.. aku suke yg kekabu sbb sejuk dan best..ada mcm2 jenis di pasaran..baru2 ni aku ada order utk bilik penyusuan di setiap KK dan KD tempat aku kerja, D MOM'S Collection harganya RM69.90.

Ada gak yg aku survey harganya RM79.90, Baby Love. kat Presint 15 Putrajaya Kedai Lunatot..ada mcm2 jenis lg dan harga pun mcm2...

aku ada gak cuci2 mata tengok dlm fb KLIK SINI: BabyTomey Nursing Pillow yg ni dia jual yg kekabu harga RM85 termasuk pos dan freegift..

dlm fb jugak ada KLIK SINI: Bantalkabu Page harga nursing pillow dia RM100..

aku penah test, mmg bestla..sambil tgk tv sambil menyusu..selesa..kalau xmenyusu pun baring2 sambil tgk tv pun syok juga..budak2 pun nampak lebih selesa guna bantal ni utk baring2..

 
walaupun anak aku dh besar tp aku rasa masih berbaloi kalau aku beli sbb dia masih breastfeeding dan blh gak guna utk baby akan dtg..bukan itu saje, time mengandung pun boleh guna..hehe..tp lambat lg la..angan2 je dulu...cuma buat masa skg keinginan nak nursing pillow tu meluap2..haha...aku kata nak juga...nak jugak...cuma yg mana akan aku pilih nanti, xtau lagi..tungguuu...
 

Friday, 7 December 2012

2 Tahun yang Lalu...

Mengimbau kembali kenangan 2 tahun yang lalu..iaitu saat2 yang mendebarkan...al maklumlah pertama kali bergelar seorang ibu... due date aku sebenarnya 3 dec 2010, tetapi hari yang dinantikan tiada sebarang tanda2 bersalin pun yang kelihatan...rasa mcm biasa je.. kalau nak ikutkan mmg kerapla contraction yg sikit2 tu tp rasa ok lg.. menurut kakak dan emak aku, kalau anak lelaki biasanya lambat sikit bersalinnya..tu paten family aku la...ntahla..mungkin kot..
sampaikan dah due pun aku dgn suami sempat lg berjalan ke expo motherhood and baby kt midvelly..pastu jalan2 kat jusco lg...rasa dah byk sgt berjalan..tapi xbersalin2 jugak.. sampailah ke 6 dec 2010, suami aku pulak yg risau...takut baby termkn najis la pulak...dia ckp, kita menyerah diri la kat hosp..hehe..aku jd cuak la pulak..sewaktu check-up yg terakhir, Dr Seri ada pesan, kalau xbersalin2 jugak datang je la ke hosp, tp yg penting kene pegi waktu mlm la..sbb masuk ubat utk induce then keesokan harinya bersalinla..
ok..tiba 6 dec 2010, lbh krg lepas maghrib or isyak mcmtu, xigt dah..aku dgn suami pun kemas2 brg dgn santai2nya la sbb time tu aku mmg xrasa sakit lg..siap tapau buah la..apa2 mknn lg, bw segala brg keperluan bakal bapa, dia plak yg lebih..kiki...laptop la, kamera la..charger hp..siap2 nk berkampung kt hosp ni..barang baby memang
dah standby awal2 dlm kete..pastu kitorg gi makan2 dulu kt kedai makan Kirana..masa tgh mkn tu, aku rasa xselesa sgt..bila duduk aku rasa kepala bby mcm sondol2 je nk kuar, tp xrasa sakit..kepala baby mmg dh kat bawah Dr ckp hari tu..
Perjalanan dr Seri Kembangan ke KL pun, xla jem sgt..mmg santai je la nak menyerah diri ni..jiwa pun pasrah je la..ok..sampai je kat kaunter wad bersalin Prince Court, nurse tu ckp masuk satu bilik tu, tukar baju then nanti dia nak check bukaan ..
bilik sementara tunggu utk bersalin...bersalin bilik lain nanti...

ni la mknn yg dihangkut, buah2an kiwi, ceri, anggur, minuman 3in1 siap ada mknn tapau lg..

setelah menukar uniform...huhu..pasrah..

sekali check punya check, bukaan dah terbuka 2cm rupanya..padanla td aku rasa kepala baby dh nak merodok2 keluar..tp nurse xletak ubat induce mlm ni...dia kata pukul
5 am esoknya baru letak, sbb takut aku terbesalin pulak..better esok je la..
pukul 3 pagi aku rasa nak buang air kecil, aku nampak ada darah sikit dah keluar..ni tanda mcm nak dekat bersalin..
ni alat nak check denyutan jantung baby dan kadar contraction..

pukul 6am nurse dtg lg utk bg ubat buang najis..xberapa lama lepas tu mmg laju la nak ke toilet..mungkin dia nk bg kosongkan usus besar kot, supaya tak mengganggu time bersalin nanti..

jam menanti jam..bukaan baru sikit2 terbuka..suami aku bg semangat lg kat aku supaya berjalan sekeliling ward supaya cpt bersalin..ikut je la..rasa dh byk menapak..sampaila ke 5cm, nurse dah suruh aku masuk labour room..Dr akan pecahkan ketuban..cuaknye aku.. tp masa pecahkan tu rasa mcm belon perut aku pecah, terus air ketuban keluar...jernih dan suam je rasa..aku assume baby tak berak lg..sbb kalau air tu kaler hijau, maybe baby dah berak dlm perut..tu yg bahaya kot kalau baby tertelan najisnya sendiri..alhamdulillah aku masih ok lg..

sebelum pecahkan ketuban tu nurse mmg dah bgtau kat aku awal2, lepas pecah je ketuban, contraction akan makin kerap dan makin sakit, maka, bersedialah... huhu.. bersedia ye Jiha..chaiyok!!

suami aku menemani aku kat bilik bersalin sambil baca surah maryam, bila dah penat baca, dia pasang je surah tu dr hp..pastu sambung baca lagi...time tu mmg dh rasa sakit2..bila sakit je, aku genggam tgn beliau..huhu..dahsyatnya sakit bersalin ni...mungkin sbb induce, rasa sakit tu agak lama kot berbanding sakit yg mmg natural nk dekat bersalin..
barula tau sakitnya mak kita bersalinkan kita ye dulu2...bila bukaan dh makin besar, rasa sakit tu lg azab terutama time contraction tu dtg..dan makin kerap..nurse ada jugak offer nak bg epidural ke or gas entonox..tp aku ckp, xpe..selagi aku bertahan, aku bertahan..sbb mcm2 pulak aku dgr effect after amik epidural ni..ada yg sakit2 belakang, walaupun ada jugak kes yg ok je, xde masalah lepas bersalin, tp aku tetap menolak...cuma aku amik xigt la suntikan tu..yg dia cucuk kt peha..mmg lupa la..dia boleh kurangkan sakit bersalin, tp boleh buat bby cam tertidur pulak..patutla baby aku lambat nangis masa keluar tu..

dan akhirnya pukul 1.44pm aku selamat melahirkan baby boy...
suami aku sendiri yg memotong tali pusat baby..Dr Seri yg bg gunting pd dia..pengalaman pertama bergelar seorang ayah dan terus beliau mengalunkan azan dan iqamah.. lepas bersalin je alhamdulillah lega...



ni adalah uri..first time aku melihat benda alah ni..

hari tu aku sorg je yg bersalin, kebetulan hari cuti umum 1 Muharram...sbb menurut Dr, yg ramainya bersalin ialah pd 12.12.2010 sbb nak tarikh cantik..aku xkisahlah asalkan selamat dah..

Ni lah dia Dr Seri Suniza yang menyambut kelahiran baby Adam .. cantik dan jelita sungguh beliaukan..Dr Seri mmg the Best.. peramah, dan sgt beri motivasi pd aku..sbb menurut beliau kalau boleh, biarlah bersalin scr normal berbanding czer..beliau akan tolong seboleh2nya utk aku dan pesakit2 lain utk bersalin scr normal..

keluarga aku yg dtg melawat..abah, mak,  nasrun, kak lin sekeluarga..

antara kawan2 yg dtg melawat aku..semua ni coursemate suami aku..
ni pulak ofismate suami aku..kawan2 aku?? mana eh??

ni toilet kt bilik aku mmg besar dan selesa..

bapa baru bersalin yg suke lepak atas katil aku..haha..
lama jugak kitorg berkampung kt PCMC sbb Adam ada kuning la pulak..

topi dah tertinggal kt atas....kiki...

ok..itu sahaja cerita kelahiran baby Adam Darwisy..semoga Adam jadi anak soleh ye..menjadi permata harapan ibu dan ayah bila dewasa kelak...Amin..

Selamat Hari Ulang Tahun Kelahiran Adam Yang ke-2...
Muah..muah..cayang Adam..

~07 Dec 2010~


Adam sebelum 2tahun dh pandai ikut solat, mengaji dan dah kenal ABC... alhamdulillah...

Monday, 3 December 2012

Mari Berangan Lagi~

Kali ni aku berangan2 nak beli Tupperware pulak..kiki..setelah mengusha pamplet utk promosi 3dec hingga 31 dec ni dan katalog utk 1dec-31 dec berkali2..akhirnya aku rasa mcm betul2 nak beli..tambah2 pulak 2 org kakak aku dan kakak ipar pun setuju utk berkongsi2 dgn aku utk membelinya..
 
apa yg aku nak ialah....
ini..(kredit to google)
kakak sulung aku amik 2colours, kakak 2nd aku amik 2colours dan balancenya lg 2 utk aku la..yg ni harganya RM185.70 selepas diskaun..
 
aku jugak nak yg ini...
mohon copy ye immieyzaki..
yg ni aku nak kongsi dgn kakak ipar aku..aku amik kaler oren+merah dia amik 2 kaler hijau tu..RM82.80+RM12.90
 
lg, kakak aku nak beli botol yg ini...harganya RM49.80..
 
dia jugak nak yg ni....RM159.60
 
aku nak kumpul beli byk2 sebab aku nak bekas ni sbnrnya...Jumbo Goody Box with Carolier pink punch.. kalau beli RM220 ke atas, dapatla beli bekas ni dgn harga RM49.90..
 
mohon copy ye cik Tupperware Creative Design..=)
 
senang sikit aku nak isi kek ke...hehe..
 
dan lagi berangan nak beli yg ni..
 
wah..banyak sungguh angan2ku..tapi nak membelinya tunggu claim bln oct masuk...dah masuk bulan dec, ni claim bln oct xmasuk2 lg...lambat sungguh...sabar je la...

Wednesday, 21 November 2012

Ulang Tahun Kelahiran & Anniversary

Hari ni merupakan hari ulangtahun kelahiranku yg ke-28...hua...lg 2 tahun nak ke alam 30-an..huhu..dan hari ni juga hari ulangtahun perkahwinanku yang ke-3..



tiada celebration pun sbb insan yg disayangi dan dicintai berada di luar negara atas urusan kerja....huhu..sedey...

dulu, seseorang pernah berkata kpdku, rugi kalau buat majlis perkahwinan sama tarikh dgn hari lahir sebab celebration sekali je..kalau buat tarikh lain2, baru ada 2 tarikh yg berbeza..pd aku..xpe lah..yg penting dalam sesebuah perkahwinan tu perlu ada sifat saling menghargai antara satu sama lain..

Semoga umurku diberkati dlm kebaikan..dimurahkan rezeki, dapat anak2 yg soleh dan solehah, semoga ikatan perkahwinan yg dibina ini berkekalan hingga ke akhir hayat dan seterusnya hingga ke syurga..dijauhkan segala ujian yang tidak mampu utk ditempuhi..Ameen..

~Ya Allah kurniakan kpdku cintaMu yg Agung, kurniakan kpdku cinta org yg cinta kpdMu serta cinta kepada amal yang membawa kpd kecintaanMu~Ameen..




Monday, 19 November 2012

Baru nak Merasa Crepe Durian

Rasanya tahun ni aku belum merasa lg durian...oh..teruknya..sekarang ni tgh musim org buat Crepe Durian..bilakah agaknya aku nak buat sendiri ni? haha..kalau xcari, xdapat la kan.. di mana ada kemahuan di situ ada jalan...
 
utk mencari jalan pintasnya...maka, aku telah mengorder pd www.cumiecupcake.blogspot.com... hehe..dekat je..belakang klinik tempat aku keje ni..haha..


xsempat sampai rumah, aku dh ngap dlm kete..hehe...tinggal 2 je lg..maknanya aku dh telan 4 ketui...bg Adam, Adam luah balik...bg Aqil sikit2, dia telan jugak...mmg sgt2 nyummy...

Mari Berangan~

Disebabkan hari ni hari Isnin, maka aku rasa mcm agak lemau je pepagi ni..tambah2 dgn hari hujan plak...huhu...aku nak mengajak korg berangan sesuatu nak??kiki..
 
 
Jeng...jeng...jeng...
 

 
dan jugak ini
 
Syoknya kalau dpt beli benda alah ni...sbb boleh matching dgn set pinggan mangkuk corak sama camtu..yg tu aku beli dgn kwn baik aku sewaktu beliau di US meneman suaminya yg sambung PhD di sana...kt sini mana nk dpt benda alah ni di tempat yg murah ye??
korang ada idea tak??
 
okey..itu sahaja angan2ku hari ini...keh..keh..xde keje..



Tuesday, 13 November 2012

Jepun: Tips-tips Melancong ke Jepun


1. kalau boleh korang bawalah makanan dr Malaysia cth mcm mknn dlm tin, mknn ready to eat, roti ke, tuna dlm tin, biskut, (biskut penting, tp kitorg mmg lupa sgt2 nk bawa.. sbb kt sini akula selalu lapar..nk mengunyah2), kt sini kita akan byk berjalan, byk guna tenaga, so, mmg kene ready mknn la...mknn dr Malaysia jauh lebih murah dr sana..huhu..kat sana, ada restoran makanan halal, tp kedudukan restoran tu jauh nk ke sana..kene plan masa la..kalau korg nak tau... 1kepala mkn lbh krg RM40 sekali mkn.. restoran halal kt sana kebanyakannya restoran India ke, Arab ke..Pakistan ke..cenggitu lah..lg baik kalau korg bw bekal mknn yg dimasak sdri..tu pun kalau korg menginap kt homestay yg boleh masak2...atau menginap kt rumah rakan taulan atau sedara mara...kalau dok hotel tu, alamat mkn beli je la..tp igt, mknn kt Jepun mmg sgt2 mahal..

2. korang mesti pakai kasut yg sgt selesa..sbb kat sini mmg byk kene berjalan, berlari sbb nak kejar train..nasihat aku, kasut sport lg bagus..xyah la nak bergaya2 sgt kt sana dgn kasut tinggi ke hapa...nnt kaki korang jugak yg terseksa....kalau pakai kasut kene pakai stokin tau..kang melecet sapa yg susah..korg jugak..

3. kalau korg keluar pastikan korang bawa 1 botol mineral kosong utk ke toilet.. ha..yg ni lg penting, korang mesti tandakan mana satu botol utk ke toilet dan mana  satu botol air mineral yg korg minum...kang ada yg tersalah botol minum ...haha.. mengikut pengalaman aku la...dh kene marah dgn en suami sbb confius botol mana2..dlm toilet diorg mana ade air..kalau ada pun, kalau diorg guna toilet elektronik..mcm kat bwh ni.. aku dulu paling benci toilet mcm ni..lg2 kalau kat midvelly dan KLCC..tp sblm ke sana, korg belaja2 la guna toilet mcm ni.. jenis air yg pancut dr bawah..skg aku dh ok dah guna toilet mcmni..



4. lagi sgt2 penting, korang kene study dulu map ini..kalau korg berjln ke Tokyo, biasanya ada byk map ni kt station2 train..
http://www.tokyometro.jp/en/subwaymap/index.html 
 sebab ape aku kata penting, sebab, senang nnt korg nak plan perjalanan korg..nak ke mana...nak kene amik train yg mana satu.. kalau salah mmg parah la korg..
5. kalau boleh korg kene tau la musim apa kt sana time korg pegi tu..sbb nak ready pakaian apa yg sesuai..xla korg pakai baju tebal time summer.. summer kat Jepun pd aku mmg panas la..bila aku cite kt kwn2 yg aku ckp summer kt Jepun panas, diorg sume xpercaya, diorg ingat summer kt Jepun sama mcm UK..sejuk&redup....aku pun xpenah sampai UK lg..ok...terpulang..aku blk M'sia je muka dh terbakar...lupa la nk bw sunblock...hehe..


6. pastu jgn lupa bawa international adapter..sbb kepala suis kt Jepun xsama mcm kt Msia...korg mesti tau kan..

7.  kalau pegi jln2, korang spare la stokin ke stongan ke..sejadah kecik ke..sbb susah gak nk cari surau, jd, korg boleh solat kt mana2 tempat yg bersih dan kurang laluan org..xyah bw telekung pun xpe..kang diorg tnya, pandai2 la nk jawab..diorg mesti pelik sikit kalau korg pki telekung..

8. kalau korg seorg perokok, kt sana ada tempat khas utk org yg merokok, xleh sesuka hati merokok di merata2 tempat..

9. kalau korg naik train atau naik bas, jgn la sesuka hati buat bising dlm train atau bas tau.. org Jepun ni sgt menjaga ketenteraman awam..diorg xsuka bising2..padan la kalau aku nek train je diorg selalu samaada layan fb dlm hp atau tido atau dgr lagu pki earphone..dan lg satu, pastikan korg silentkan hp..xde nya dgr bunyi ringtone ke..pastu kalau jawab telefon, xyah la jwb kuat2 biar 1 gerabak tau cerita korg tu..diorg kalau jwb phone, cam bisik2 cmtu..mmg sgt bersopan...

10. jgn buang sampah merata2 tempat..pulak tu sampah pun kene asingkan ikut kategorinya.. kalau botol, botol, kalau kaca, kaca..kalau kertas, kertas la.. kita kt sini baru praktis sikit2 kan?

11. Pastikan korg bw duit seguni..hehe...plg byk spend utk transport dan makanan...souvenior kat cni mmg mahal..fridge magnet paling murah pun dlm 350++ yen..kira 400yen la..anggaran agak2 dlm RM12 seketui...


nah...ni aku bg korg sorg satu... =)

okey la, rasanya itu sahaja, kalau ade lagik, nnt aku apdet kendian.. Selamat Bercuti~~~

Jepun: Makanan Sepanjang Berada di Jepun



Entri aku yg sebelum2 ni pasal Jepun, ada part I, part II bagai..tibe2 yg belakang2 dh hilang dh 'part2' yg seterusnya.. terus je tempat mana aku gi..haha..layan je la..


Strawbery Iceblended...harganya kalau xsilap aku 300yen tak pun 350yen..

Onigiri dan air mineral perisa oren (150yen)..

xhengat dh harganya... nasi+soup+salad+daging beef burger..punyala padat dagingnya..mmg mengenyangkan..

yg ni pulak nasi+sayur+kebab ayam+soup..

weh korang, yg ni aku xmakan tau...yaks...yg ni amik gambar je..mughallazoh...kahkah..

yg ni pulak nama dia puding beras..aku amik perisa plain.. ada gk perisa coklat..sj nk try.. yg atas tu dia tabur serbuk kulit kayu manis..
sedapnya mi udon..

Mi udon ni diorg buat sendiri...






ada gak mknn yg xdpt nk amik gmbr gn kamera kitorg, disebabkan bateri kamera dh kong..gmbr2 tu ada kt Ikram..ada gak hari yg kitorg survive xmkn,,(hari kitorg di Tokyo tanpa Huda&Ikram)...huhu..sbb kt convenience store tu dh puas kitorg cari nasi putih sahaja, xde juga..nak cari onigiri habis pulak...last2 kitorg beli pisang je..kesian kan..nak search dlm internet, xsempat...nk tilik betul2..takut tersalah beli mknn yg xhalal pulak.. sekian ini sahaja buat kali ini..tata..






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...