Tuesday, 27 May 2014

Berbaloikah menjadi surirumah?

Assalamualaikum...

Sejak dulu lagi bercita-cita ingin menjadi surirumah sepenuh masa..tapi ramai orang kata jadi surirumah ni lagi penat..mungkin betul la kata2 diorg tu..aku ada bertanya pada isteri kawan suami aku yang sejak anak ke-4nya lahir, dia menjadi surirumah..dia ckp bila kita duk rumah dgn automatiknya mata kita akan sentiasa melihat kebersihan rumah ni berada pd tahap AA.. betul gak tu..sakit mata bila tgk setengah2 ruang tu kotor atau bersepah..kalau kita bekerja, kdg2 sbb dah terlampau penat, jadi kalau kita nmpk ada kain tak berlipat atau ada ruang yg bersepah ke tutup sebelah mata je la..Mak mertua aku pun surirumah juga, dia pun pantang tengok tandas yg kotor.. betul la tu..

Pada aku berbaloi atau tidak jadi surirumah ni, bergantung pada niat seseorang.. semalam aku bersembang dengan salah seorang patient yg aku kaunseling tentang pemakanan, beliau seorang anggota polis. Beliau sedang mengandung anak ke-3 tetapi kali ini kembar.. wow!!  seronoknya kn? suami aku kembar, tapi tak de rejeki nk dpt anak kembar lg..beliau pun rasa mcm nk berhenti kerja sahaja sebab nak jaga anak sendiri.. sebagai seorang anggota polis, kerja tak tentu masa.. ada kala kena buat serbuan.. kadang tengah-tengah malam pun kene bekerja..lebih-lebih lagi beliau memikirkan siapalah yang mahu menjaga dua orang baby serentak.. pengasuh pun tak ramai nak jaga ramai2 baby dalam satu2 masa.. nak ambil pembantu rumah aka bibik lagi la.. banyak perkara nak kene fikir.. bibik pun byk kerenah..nak kene latih betul2..kalau memang niat diorang nak bekerja, okla..tapi yang dah niat melencong ke tempat lain, susah jugak..kang tak pasal2 lari la.. dera anak lah.. fuh.. fikir pasal bibik, aku rasa mcm tak nak berbibik..alamak..kang lari tajuk plak..hee..

Berbalik kepada soal nak jadi surirumah..aku lebih senang nak merasa mendidik anak sendiri.. nak jaga anak sendiri..masak untuk anak dan keluarga.. dan menghabiskan masa yang berkualiti dengan anak-anak dan keluarga..cabarannya mungkin besar sekarang sebab kene buat kerja rumah dan mendidik anak sekali tanpa pembantu rumah.. tapi itulah pengorbanan seorang ibu kan.. 

Ramai juga kawan suami aku yang isterinya tidak bekerja, ada yang sebelum tu mempunyai pekerjaan yang mantap, biasa pegang duit, sekalinya bila dah jadi surirumah, menjadi kejutan budaya sekejap sebab dah tak dapat pegang duit sendiri..3 bulan baru dapat biasakan diri tidak bekerja.. tetapi kesan positif yang dapat dilihat ialah anaknya 3 tahun dah pandai membaca!! alangkah bagusnya..

Ada jugak makcik biras aku menjadi surirumah terpelajar: maksudnya surirumah yang ada pendidikan tinggi, dapat mendidik anak-anaknya dgn tangan sendiri, hasilnya anak-anaknya semua berjaya dan menjadi.. aku juga menyimpan angan-angan untuk menjadi seperti itu.. cuma mungkin mencabar jugak la kan..cabaran setiap orang mungkin berbeza, yang penting.. bagaimana cara kita untuk menghadapinya.. kalau orang lain boleh, kita pun mesti boleh jugak!! Chaiyok2x!!  

 


Tuesday, 20 May 2014

Family Hall Menjadi Ruang Bermain Anak-anak

Pada mulanya nak jadikan ruang ni sebagai ruang santai2 family..kengkonon nak letak tv kat situ.. tv pun xbeli lg..haha..post sebelum2 ni pernah tunjuk yg aku dah letak meja rendah kat situ..tapi hampeh sbb biasanya kami sefamily lepak kat ruang tamu bawah depan tv atas sopa je..takdenye nak lepak2 kat tingkat atas..

Kalau dulu petang2 ada gak sekali sekala bawa anak-anak ke taman permaianan yg berdekatan dengan rumah, tapi sekarang dah tak bawa dah sebab xlarat..lagipun petang2 selalu hujan..balik kerja je rasa nak berehat2...lagi2 sebab mengandung ni kn.. disebabkan rasa bersalah pada mereka, husband pun membelikan mereka papan gelongsor, rumah kecil tempat bermain, kuda, beberapa jenis permainan seperti blok2 kecil yang boleh disambung2, reptika farm animal dan rak bakul tempat menyimpan mainan mereka..aku xreti nak sebut apa nama maianan tu..tu ikut pemahaman aku je.. =P

So far, mereka menggunakan kawasan tu dengan sebaiknya..cuma, kadang2 mereka bawa turun maianan tu ke tingkat bawah atau ke dalam bilik aku utk bermain, yg tu aku tak berkenan, mmg kena bising mulut la bgtau kat diorg nanti kemas balik, masukkan semula mainan tu ke dalam bakul..


Antara hasil idea Adam dalam mencipta sesuatu mengikut kreativiti dia..tak sangka aku dia boleh buat macam ni..
Ni adam cakap pistol..
Yang ni bunga ok..
Yang ni tak sure apa..
Yang ni pulak ular...kaki tu bukan kaki aku tau, ni kaki Adam yang snap gambar ni..
Pistol panjang, tapi aku nampak mcam pedang pun ada..
Ni pun aku tak sure apa..
Kira berguna dan bermanfaat jugak apa yang kitorang belikan untuk mereka.. menggalakkan perkembangan kreativiti..mula2 aku risau, sebab mende alah ni kecik takut diorang masukkan dalam mulut..bahaya..pernah hari tu Adam mengadu sakit tekak, bila aku tanya kenapa, dia jawab dia makan mainan..aku tanya mainan yang mana...dia tunjuk mainan ni...mana tak gelabah aku dibuatnya.. rasa nak buang je semua mainan ni..aku pun tengok tekak dia memang merah.. patutla dia tak nak minum susu.. cemas giler time tu, dah la masa tu husband tak de kat rumah, aku pun call la mak mertua aku..terus aku terjah Columbia Hospital Cheras, sbb tu lah yg paling dekat dengan rumah.. sekali sampai kat sana, doc cakap kalau x-ray tak nampak ni..doc tu bg cadangan cuba pergi hospital yang lebih besar sikit utk pemeriksaan selanjutnya..macam hosp serdang or prince court.. hoho.. hosp serdang xmungkin la..takut lambat pula servis diorg.. dah la masa tu hari cuti.. last2 aku amik keputusan untuk check-up di Prince Court je..lagipun under panel husband..okla, xyah bayar..hehe... kat prince court, boleh je buat x-ray, aku pun xfaham..kenapa Columbia xbuat..aku rasa mungkin staff x-ray dia xde kot.cuti..hehe..tu telahan aku je.. minta maaf le kalau salah..pastu hasil x-ray tu tengok memang xde mainan yang tersangkut kat tekak.. pasal yang tekak dia merah tu, doc cakap tu jangkitan je.. dia bg antibiotik, kene makan dalam masa 5 hari.. fuhh...lega...risau giler aku kalau betul2 tertelan mainan.. kalau betul tertelan mungkin mende tu dah tersangkut kat tekak dan kalau budak makan atau minum dia akan muntah..so far aku tengok adam xde la muntah..cuma waktu tu dia xde selera nak makan atau minum susu pun kurang.. 

Kesimpulannya memang kena lebih berhati-hati bila ada anak kecil yang suka masukkan mainan ke dalam mulut.. bahaya.. kene pantau selalu.. sekarang ni aku dah warning diorang jangan masukkan maianan tersebut ke dalam mulut..diorang pun dah besar dan faham..

Thursday, 1 May 2014

Turki: Hari Keempat di Ephesus Part I

Pagi2 lagi seawal jam 4 pagi kitorang dah bersiap2 utk ke Airport..

Pukul 5 pagi, kami dah bersedia depan hotel dan bergerak ke Ichatlar Terminali-Domestic Terminal dengan menaiki van yang telah disediakan dlm pakej. 


Kami akan ke Izmir, tempat yg jauh dr Istanbul, disebabkan kami bersama 2 budak kecil, jadi, naik flight adalah pilihan yg tepat..kami naik Airlines tempatan, tak ingat apa namanya.. perjalanan lebih kurang 45 minit. kalau naik bas, ia memakan masa selama 6 jam..oh.. xmungkin..lama sgt dlm perjalanan nnt..kami menggunakan tourist guide selama 2 hari 1 malam di kedua2 tempat ini (Ephesus dan Pamukkale). Sebanyak 1550TL untuk tour ni  termasuk tiket flight, (2 adult, 1 child dan 1 infant) hotel, breakfast, lunch, dinner dan tiket masuk ke tempat2 bersejarah.. semasa di Istanbul kami tidak menggunakan tourist guide, cuma selepas balik dari Izmir ni, kami sambung berjalan lagi di Istanbul, cuma naik bas Hop On Hop Off, tu nanti aku cerita kemudian.

Di sini kami akan menginap di Kusadasi, kawasan di tepian pantai.. Sebelum check in hotel, kami ke The House of Virgin Mary, aku tak dengar sgt tourist guide ni cerita apa kat sini sebab sibuk mengawal budak2, mana taknya..diorg sedang aktif lari sana lari sini..main daun.. husband aku je yg dengar..he..

Aku rasa kat sini diorang main daun, harapkan rumah aku..memang takde ler..celah mana pokok nk hidup...hehe..
 Seperti biasa tempat2 macam ni ada banyak lilin..dan tempat buat hajat..tulis hajat pastu gantung kat situ..macam kat jepun pun aku ada jumpa macam ni kat temple diorang..
Lepas tu, baru kitorang ke Ephesus pulak..
Mendengar penerangan dari tourist guide..
Ephesus ni banyak tempat bersejarah, sebelum ke sini, aku tak sempat nak baca2 pasal tempat ni..rugi je rasa sbb kurang sikit pengetahuan pasal tempat ni..cuma ingat2 lupa je..ada dalam buku sejarah..
 Luas tempat ni dan jauh jugak nak menapak..ramai betul orang..mujur laluan ni sesuai juga untuk stroller budak2..
Ni lah dia tandas zaman dulu..
yang ni pulak library
Lepas habis menjelajah tempat ni, kitorang pun lunch makanan tradisional Turki..
 Selamat Menjamu Selera~
Spaghetti ni untuk budak2..

Nanti sambung lagi ye..sebab mcm dah panjang sgt dan byk gambar pula..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...