Friday, 27 July 2012

Wardrobe Part II

Assalamu'alaikum...

ni aku nk update pasal wardrobe kt bilik aku yg dh siap..xla besar mana..


itu saje..sekian..

Merasmi Oven Baru~

Kelmarin aku try buat ayam panggang madu..mmg sedap, tp gmbar xsnap..sikit je aku buat...lebih2 lg bila dh dipanggang mmg mengecutla saiz ayamnya..buat malu je nk tunjuk..kiki..

 semalam usha2 blog Ana Suzana

macam nk try ayam panggang rosemary kak ana punya..mcm best jer tengoknya..kecur air liur..heh heh...tp aku xde la rosemary tu..kene beli dulu baru leh buat..

 semalam aku buat ikan bakar berempah ..ni pun amik resepi dr blog dia jugak.. bila aku buat blog walking br ada idea nk masak ape..harap2 menjadilah..

jeng..jeng..jeng...


tada....







dh jd pun...

ni la rupanya ikan bakar versi aku..ni lom bakar lagi baru lumur2 dgn rempah..
xde lak gmbr yg dh dibakar..sume dh kene ngap...haha..

berbuka td aku buat puding karamel..tu pun bakar gn oven sbb aku xde pengukus..

mlm ni plan nk buat ayam panggang, husband aku semangat nk mkn makanan yg dipanggang..hehe..bagus2x..ni la baru sihat..

bila dh pindah rumah baru ni, baru mudah nk membakar2, memanggang2... kalau dulu, lepas guna oven, kene masuk dlm kotak balik, susun blk dlm stor..

kalau dulu ruang utk menyediakan bhn2 utk buat kuih ke kek ke sgt limited, bersepah2 dapur..bkn dapur je, meja makan, mesin basuh sume aku belasah taruk peralatan itu ini..



Thursday, 26 July 2012

Langsir pulak~ Part I

Langsir ni kira mende yg penting bila masuk rumah baru...tp, aku kira lambat gak settlekan pasal langsir ni..mujur cermin dah tinted, so kalau siang xnampak la.. cuma malam nmpk gak..bertudung la sepanjang mlm bila ke ruang tamu dan dining area..

amat kasihan...langsir kt master bedroom tutup ngan kotak fridge je..huk..huk..

 kelihatan model kecil di situ..


husband aku tgh bergigih menggunting kotak tu..sbnrnya kotak tu nk alas bawah katil spy kayu yg support tilam tu xrosakkan tilam...takut urat/ira kayu terselit kt tilam..sekali katil yg dpt tu xperlu alas2 dh sbb dh ade cover kt papan tu..tp sbb dah bergigih gunting kotak tu, kitorg alas jugakla..

ni sebelum katil sampai..
selepas kotak tu digunting, takkan nk biarkan tingkap tu togel je, jdnya kitorg sangkut & kepit langsir lama kt tingkap tu.. siap tampal dgn seletip lg..hehe..

ni setelah langsir baru dipasang.. sekejap je org tu siapkan tempahan..seperti yg dia janjikan langsir akan siap dlm masa 10 hari..mmg betul siap..

sebenarnya ada 2 org contractor yg aku panggil utk dptkn quotation langsir, siap pasang rail sekali.. contractor yg pertama seorg yg berbangsa cina, pernah kakak ipar aku tempah langsir dgn dia, dia dr klang..dtg bw segala mcm cth kain yg dia ada..kain2 dia mmg xdinafikan mmg cantik, tebal dan berkualiti..

contractor kedua, berbangsa melayu, aku ambik no dia yg digantung di kawasan perumahan aku..bila dia dtg, cth kain yg dibawa adalah nipis, kurang kualiti dan tidak menepati citarasa aku laki bini..dia ckp, kalau nak tempah sebelum raya mmg xdpt nak siapkan sbb byk tempahan pelanggan yg xsiap lg..harga yg dia bg lebih mahal dari contractor cina tu.. xfhm mahal tang mana..padahal kain dia kurang sikit kualitinya..hmm..ntah la..

disebabkan ktorg nk cepat langsir ni, tambah2 lg kalau boleh nak yg berkualiti sikit, so kitorg pilih lah contractor yg pertama.. murah lak tu..aku cuma buat langsir kt bahagian sliding door 2 lapis, day curtain dan night curtain..ofkos la kaler grey..kat bahagian master bedroom pun 2 lapis, kaler grey jugak.. kt bilik budak 2 atas tu, pasang 1 lapis dulu, 1 lapis lg kemudian sikit..save budget..hehe..
kt bilik tetamu bawah 1 lapis shj sbb kitorg kn dh naikkan dinding belakang, so xperlula day curtain.. nt gelap sgt..kat dapur dan laundry area aku pilih roller blind..kaler biru, sbb kalau kaler grey, nt nmpk gelap pulak, dah la kawasan tu sempit sikit..

ni kt sliding door..
sori la ye kualiti gmbr xmemuaskan sbb aku pakai hp nokia koman2 je..korg punye mesti lg canggih manggih kan??..hehe..

pesanan aku, kalau korg nak tempah langsir ke hapa, kalau boleh amik byk2 quotation, dari situ kita boleh bandingkan harga dan kualiti..

nanti aku update langsir bilik lain plak..no contractor tu pun aku akan update kemudian ye..tata..




Katil Idaman ^^,

Hari ni nak update pasal katil idaman...hehe...

aku sebenarnya suka sgt katil yg ada mcm ada diamond2 tu..

ala2 cenggini...
kredit to google..

Awal thn hari tu, xigt bln bape..bln 4 kot..ada home decor kt Mid valley..sementara husband tgh survey2 cctv, aku cuci2 mata kt bhgn perabot, padahal aku saje je duduk2 atas katil..kengkononnya nak rasa la tilam mana plg best, tiba2 dgn tidak semena2 dtgla sorg salesgirl tu mempromote katil dgn tilam dia..besela keje diorg ni dok mempromote org spy beli brg diorg kan..time tu aku dgn husband mmg tak terpikir lg ttg katil..nak dipendekkan cite, kitorg tibe2 ter'book la pulak...keh..keh..tp mmg cantik la katil dia..tilam dia pn ok jugak..kalau beli katil+tilam dia, dapat 1 set meja makan free... tp pd aku, free2 pn, mesti dh masuk harga dia skali..

retail manager tu ckp, kalau nk tgk byk lg design, dtg la ke showroom dia..ada byk cwgn.. Anogen..aku penah dtg kt Kota Kemuning dan Setia Alam Mall..mmg cantik2 design dia..harga..uhuuuu...byk cantekkk juga..mkn megi la pas ni..

rupa2nya katil mcm kt atas pun ada gak kt company tu..

gmbr ni aku amik kt fb Anogen..

katil idaman aku....

jeng....jeng...jeng...
*
*
*
*
*
*
*
*
cak!!!


cuba teka aku ambik yg mana?? hmm.. warna yg amat rumit utk menjaganya tp warna itulah yg menarik hati aku sebenarnya kini..hehe...tau x sbb ape??
sbbnya aku dgn husband konon2nya nak letak wallpaper wane gelap kt wall masterbedroom tu..kaler kelabu gelap, cam silver2 sket...so, wane katil yg plg sesuai ialah wane putih la..baru naik..lgpun boleh match dgn wane ape2 pun utk cadar..

alhamdulillah..katil pun dh selamat smpi semalam...

Cadar madar xbeli lg...uhuk..dah la saiz king mahal giler..


Sepanjang berurusan dgn company ni mmg mcm2 onak dan duri dilalui..xdaya nk cite dah..

oklah itu saje cite utk katil..

Tuesday, 24 July 2012

EBM utk Aqil

Alhamdulillah..syukur sgt2 sbb bekalan susu seperti biasa..aku hrp ia tetap maintain hingga Aqil berusia 2 tahun..amin..

semasa proses pindah rumah hari tu, stok2 susu berada dlm keadaan yg selamat..
husband belikan ais berbungkus2 dan aku masukkan stok2 susu ke dlm ice box..
aku tabur sedikit garam pd ais spy ais xmudah cair..


beginilah stok susu aku dlm peti ais lama..

aku dh let go peti ais ni bg kat mak dan abah di kg..

susu dh selamat dimasukkan ke dlm ice box..

Sampai je rumah baru, terus aku transfer ke dlm peti ais baru yg dah di 'on'kan semalam..

Monday, 23 July 2012

~Sagu Gula Melaka~

First time buat sagu gula melaka  ni..rupanya senang je nak buatnya..kebetulan bahan2 ada kat rumah ni, boleh la try buat..cuma aku gantikan santan dgn susu cair..mmg mabeless... sedap..aku amik resepi ni kt myresepi.. 


Wednesday, 18 July 2012

Apa yg aku xboleh makan@minum??

Entri kali ni pasal apa yg aku xboleh mkn sepanjang aku menyusukan anak ni..huhu..mmg cepat tul efek dia kalau xjaga mkn ni...semalam aku mkn roti paparoti~ada kafein kt ctu..sbb mcm ada rasa kopi2 gitu...agaknya tu la yg menyebabkan Aqil tomen xdpt tido mlm dgn tenang..nangis kuat2...tertekan betul..esok dhla keje...sabar...sabar.. byk tul dugaan, nak2 dah jd mak2 ni.. hehe..
gmbr ehsan dr en google..

sebelum ni, aku penah melantak kuih keria disalut dgn gula melaka...nyum..nyum..mmg sedap giler..tu sbb aku melantak agak byk...kah..kah.. last2..amek ko, mlm tu gak Aqil xboleh tdo..menangis2x..mujur esoknya aku xkeje...
Gambar ehsan dr en google gak..

Dulu masa menyusukan Adam, aku xleh minum carbonated drink, mmg drop susu..sedih giler..padahal aku minum sikit je..sbb dh lama sgt xminum sjk pregnant..lepas tu dah xberani aku nak minum dah..nengok je la org lain dok sedut..


Ni pon gmbr dr Google..time kaseh ye en Google sbb sudi share..hehe..

Pindah Ke Rumah Baru~~

Assalamualaikum...

Ahad lalu, kami sekeluarga telah selamat berpindah dari Seri Kembangan ke Kajang..Alhamdulillah..segalanya berjalan dgn lancar.. lori 3 tan mmg padat dgn muatan..mujur brg xbanyak..sbb setakat duk menyewa mmg xfikir nk beli perabot2 bagai.. cukuplah brg2 asas shj..set katil, mesin basuh, air-cond, kabinet dapur, kipas dinding dan kipas berdiri... fridge + kerusi + meja mkn + kabinet tv beli dgn kakak ipar dgn harga yg sgt2 murah..berbaloi ape..fridge pun 2 pintu...sofa pun xde..berguling bersama anak2 dgn karpet merah je dpn tv..karpet tu pon letak kt bilik pengantin ms kawen dulu..brg2 yg byk dlm stor tu pun kebanyakannya brg2 hadiah ms kawen..pinggan mangkuk, periuk belanga, kettle, iron, dan mcm2 lah.. air-cond+ kabinet dapur jual dgn org yg nak menyewa kat ctu pulak..alhamdulillah dia pun nak beli gak..cuma set meja makan kitorg bg je la kt dia..

xsempat nak ambil gambar ms tgh pindah2 brg..mmg bz habis.. stok2 susu pun telah selamat dipindahkan..aku masukkan ke dlm cooler box + ais + garam sikit..gambar aku upload kendian la ek...lupe lak nk bawa wayar utk smbung dr hp ke pc..

kelam kabut gak pg td nk pegi keje...dah la mlm td Aqil buat hal pulak..menangis kuat2..apakah yg aku mkn ek hari ni???next entri aku bgtau..

brg2 nk bw pegi keje ada kt tingkat atas la..ada yg kt tingkat bwh la..baru first time nk gi keje dr rumah baru..mujur sempat sampai awal.. jarak agak jauh, tp dpt smpi cpt sbb ikut highway putrajaya-KLIA, xbyk traffic light..balik kang ikut Jln Bangi Lama, agak byk gk traffic light kt Jln Reko tu..hrp2 ok la nnt..

Byk keje menanti kat rumah..hua...brg2 byk yg xkemas lg..cuti 3 hari pon xsempat nk kemas semua...uwa..





Saturday, 14 July 2012

Plaster Ceiling

Kali ni aku nak share pasal plaster ceiling
Ni plaster ceiling bahagian dining room...


Dah siap pun...lampu pun dah pasang..bahagian ni aku xtaruk kipas, nanti nak pasang lampu hiasan je, sb bhgn ni dah pasang air-cond...cumanya lambat lg la nk ade lampunya...kene kumpul duit dulu..heheh...

Semasa entri ni ditulis, suami,ibu, adik beradik2 suami, adik aku, maid aku dan pekerja2 contractor tu sdg membasuh rumah..aku ditugaskan utk mengawal selia anak2 aku kt rumah sewa skg ni...haha...okela sekian dulu.. =)






Friday, 13 July 2012

Wet Kitchen, Dry Kitchen, Tinted

Entri hari ni pasal wet kitchen..hampir nak siap dah, cuma belum pasang Lumi, sinki dan hob..nmpk gayanya dlm seminggu ni, masak guna dapur lama la dulu..

kitorang psg sampi ceiling sbb tak nampakkan salur hood tu, nt nmpk xcantik..

Ni kat dry kitchen, kira bertentangan dgn kitchen kabinet, xmuat nk buat sekali..just letak fridge, built-in oven dan microwave..

Antara dry kitchen dgn wet kitchen, dipisahkan oleh dinding, tingkap diubahsuai menjadi tingkap mati dan pintu diubah kpd sliding door, sbb aku xnak ruang dry kitchen ni gelap dan jelas kelihatan, so aku buatla frosted glass..


Segala tingkap dan sliding door telah selamat ditinted..redup sket..kalau tak rasa bahang sgt..

~Wordrobe dan Kitchen Kabinet~

Assalamualaikum...
Hari ni sgt2 happy sbb progress renovation rumah dah byk perubahannya..alhamdulillah..
sebenarnya ni pun dh lewat dr perancangan..igt tak hari tu aku ada cite sikit pasal kitchen kabinet? mulanya kitorg amik dgn DMS Renovation, tp setelah aku lihat hasil kerjanya tidak seperti yg aku harapkan, lalu aku dan suami mengambil keputusan utk cari kontraktor lain utk buat kitchen kabinet ni..tu pun last minute jugakla amik keputusan utk tukar..puas bergaduh dah dgn DMS Renovation tu..dia kata dah order kat kilang la..padahal dia tak mintak confirmation design dan drawing pun utk kitchen kabinet tu..hari tu jugak kitorg survey company lain yg betul2 pakar dlm pembuatan kitchen kabinet...

Sebenarnya aku dari dulu lg suka dgn SCI tp xberani nk ckp pd husband.,ye la, dgr2nya mcm mahal je..hehe..tp setelah aku lihat hasil kitchen kabinet dia (DMS), terus aku bgtau husband utk tukar..husband pun pd mulanya xperasan sgt tp setelah aku tunjuk material, kemasan dan bila buka tutup pintu pun berdentum, tu yg dia pun xberkenan jugak...kata soft-closed..bedo'oh je.. setelah kitorg usha2 kt SCI, tgk2 harga dia lebih kurang sama je dgn DMS tu..tp bila dibandingkan dgn kualiti, ternyata SCI lg bagus..kitorg terus confirm amik dgn SCI utk buat kitchen kabinet dry kitchen, wet kitchen dan wordrobe...aku mmg cerewet psl kitchen kabinet, ye la hari2 nak mengadap dapur kan, semestinya nak yg bagus kualitinya...kalau xbest, kang aku menyumpah je seumur hidup...xpasal2 menambah dosa kering...haha...astaghfirullahal a'zim..

Mehla cuci2 mata dulu..
Wordrobe hampir nk siap..kononnya nk buat mcm walk-in wordrobe, tp still nak letak pintu gak sbb xnak habuk kene pd pakaian, lg satu, xnak nmpk serabut..lgpun ada pintu nak ke tandas kat belah kiri tu...sliding door memisahkan wardrobe dgn master bedroom..material yg diguna adalah melamine..

Alhamdulillah, mmg puas hatilah bila tgk hasil kitchen kabinet kt dry kitchen oleh SCI ni..
Tp ni xsiap lg.. table top lum pasang lg..dalam minggu dpn baru dpt siap..plastik2 cover tu xcabut lg..cina tu ckp lepas taruk table top baru leh cabut..takut tercalar nt ms pasang table top..material ni sgt sensitif, byk kali cina tu pesan, kalau nak cuci permukaan dia, kene guna kain lembut yg lap kereta tu (jgn guna sebarang kain)..dan dilembapkan dgn air shj, xyah guna apa2 pencuci sbb nt akan merosakkan permukaannya..

Kitchen kabinet ni kitorg guna material jenis 3G or I plus warna hitam dan silver glitter2 sket..mula2 nak kaler putih, tp dah habis stok..jd, amikla silver...oraite gak wanenya..utk table top pulak kitorg amik LUMI, batu quardz.ntah betul ke tak eja cmtu..hentam sajalah...ia lbh krg mcm granite la..

Utk wet kitchen, kitorg guna material melamine shj..uhuk..nk jimat kos la..I plus tu mahal kalau nk letak kt wet kitchen gak..tema utk wet kitchen ialah kaler cerah, sbb wet kitchen aku tu agak sempit, so kaler cerah nampakla luas sket dapur tu...gmbr wet kitchen aku hapdet kendian la oke..sekian dulu...bye..

Wednesday, 11 July 2012

Berkemas2 nak pindah rumah

Assalamualaikum...


Barang2 banyak gak yg dah packing...tp masih banyak lagi yg belum packing...haha..ye la..ade budak kicik 2 org tu..huru hara dibuatnya..time aman2 barulah boleh nak buat keje.. tak sabarnya nak pindah rumah..



Kebanyakkan barang2 ni, terdiri dari hadiah kawen..berat2 & besar2..penuh stor.. 



Monday, 9 July 2012

Susu Kembali Ok..

Alhamdulillah...sgt2 bersyukur kpd Allah bila susu dh ok balik..minggu lepas mungkin aku sgt stress tambah2 pulak dgn aku kurang minum air kot..sbb mesin yg aku selalu beli air tu rosak...tu sbb susu merudum.. so, kesimpulannya jgn stress2...rileks ja...walau apa jua rintangan dan masalah yg dihadapi, tempuhilah dgn tenang...minum air byk2..tingkatkan kualiti pemakanan...minum susu hari2..insyaAllah, semoga perjalanan penyusuanku berjaya...Amin..

Hasil perahan tengahari semalam..



Wednesday, 4 July 2012

Susu Merudum... =(

Sejak akhir2 ni penghasilan susu utk Aqil agak menyusut sedikit..  aku rasa mungkin aku agak stress disebabkan tugas seharian yg mmg sibuk...kalau korg tgk planner aku, mesti stress jugak..kui..kui.. sgt byk bebanan tugas sebenarnya..mana taknya..1 daerah aku kene cover sorg2..huhu.. 
Selalu time tengahari aku pam biasa dpt mcmni.. seronoknya bila dpt mcmni..kdg2 xperasan susu sampai melimpah..habis basah kain aku..igt terkencing...haha..kusyuk sgt tgk fb kumpulan ibu2 yg menyusukan..
Tp hari ni dpt mcmni..
Ya Allah, bantulah aku...kalau ptg, balik dr kerja aku pam jugak..
teruk sgt kot aku stress smpi dpt mcmni...huk..huk..

Tp walau byk mana pun yg dapat..rezeki dr Allah jugak ni..alhamdulillah..semoga perjalanan penyusuanku utk Aqil berjaya hingga dia berumur 2 tahun.. itulah azam aku..

Semalam, genap usia Aqil 6 bulan iaitu 180 hari, siap mark dlm kelender lg.. jadi semalam jugaklah aku buatkan dia bubur nasi yang diblender+susu ibu... amatlah gelojoh beliau makan..kelaka pulak tgk...


time ni Adam dah tido...amanlah sikit..kang dia lak yg nak..pantang nampak makanan..
So, kpd Aqilku sayang selamat menikmati dunia merasai pelbagai rasa semulajadi makanan, tanpa garam, tanpa gula..nanti ibu buat resepi baru lg utk Aqil ye...first time rasa macamni dulu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...