Wednesday, 15 February 2017

Persiapan Bersalin Kali ke-4

Assalamualaikum..
Hari ni dah masuk 35w 3d. Jadinya persiapan bersalin aku dah buat la sikit2..
Perut dah semakin berat aku rasa.. penambahan berat badan pun dh banyak.. berat sekarang dh 56kg.. sebelum mengandung berat dlm 44-45kg.. dh 11-12 kg tu, lepas bersalin ni harap2 dpt turun dgn jayanya.. Bila scan doc tunjuk baby girl, alhamdulillah.. tp harap2nya betul lah.. risau weh, first time nk dpt baby girl ni.. mcmmana la.. hehe..

So, set bersalin aku dah beli.. Beli kat Lazada je..
Harga set ni RM 246 free postage, so far ni harga termurah yg aku jumpa.. tak tau la kot ada lagi yg lebih murah..

Pastu hari tu aku dok confius2 sama ada nak beli uncang mandian herba AURA atau pun herbal bath Tanamera atau kedua2nya sekali.. last2 aku decided beli uncang mandian herba AURA je.. beli 3 kotak percuma sabun herba AURA.. RM 100 free postage..
Puas aku cari sapa yg jual uncang mandian ni.. last2 aku jumpa dlm FB Aura Inner. Dalam 1 kotak ada 3 uncang mandian. So, aku beli 9 uncang la.. aku mmg suka pakai uncang ni time pantang sbb best.. rebus 1 uncang pakai bbrp kali sampai air dia dah kurang warna dan bau herba.

Baju baby pulak, mmg byk baju abg2 dia.. tp aku tgk mana baju yg putih2 tu dah kuning2 warnanya.. mana baju berwarna pekat still ok lg.. so aku beli la baju rompers pink2 5 helai dan 2 pasang mitten and booties.. hehe.. ada 1 lg bedung berzip warna pink aku beli, tp xde dlm gambar..


Aku ada beli juga vco Tanamera kat Lazada.. RM 40.80.. yg ni xmurah pun.. tak tau harga kat luar berapa.. sbb dlm  Lazada pun xde yg murah aku tgk.. sebelum ni aku pernah beli extra virgin coconut oil kat vietnam.. dah namanya myk kelapa, bau pun sama je la.. aku sapu2 kat perut. konon nk try sapu kt bwh tu tp belum try lg.. aku baca kat blog org kalau sapu atau urut kt bwh tu boleh mengurangkan koyakan sewaktu bersalin atau tak terkoyak langsung.. tu yg rasa nk try..

Kanan myk kelapa beli kat vietnam.. kiri yg Tanamera tu..

Selain tu aku ada beli baju jalan utk baby.. tu pun merangkap baju raya la kot.. beli time crismas sale.. murah la sikit.. tu semua beli kat mothercare KLCC. situ aku rasa byk pilihan berbanding ioi mall.


Pampers aku beli saiz s 2 bungkus masa tahun baru cina.. ada sale kat big aeon.

Setakat ni tu je la yg aku dh beli.. yg lain guna je la yg lepas2 masih ok lg..

Saturday, 4 February 2017

Persiapan Bersalin Kali Ke-4 tapi tak siap jugak.. kahkah..

Assalamualaikum..lama tak update blog..sedar2 dah masuk bulan Februari..
Skg ni dah pregnant 34w.
Banyak lg persiapan yang belum settle..huhu.. sebenarnya kali ni nak try set bersalin amway.. kedua2 kakak aku dah pernah try utk anak pertama mereka.. semangat katanya baru anak sulung kan.. diorang kata best.. bila dh anak kedua dan seterusnya xde dh set2 bersalin ni..haha..aku pun dah pernah cerita pasal set bersalin yg pernah pakai sebelum ni.

Dah seminggu jugalah aku duk survey2 dan godek2 blog orang psl set2 bersalin ni. Dan ada juga tanya kwn2 diorang pakai set bersalin apa. Malam td tengok kat Lazada, murah jugakla set bersalin Nona Roguy (NR). Kali ni mcm nk pakai NR jugak sbb mcm pyh je nak beli set bersalin Amway tu. Kakak aku member tp dia dah lupa no ID dan dia pun tgh tak sihat sekarang. Kesian pulak nk suruh dia pi beli.

Aku duk kira2 kalau beli loose item lg mahal drpd beli set. Baik beli set.. cuma lulur tu tgk dulu baby camne, Adam dulu tak tahan bau lulur, muntah2 time menyusu walaupun dah cuci sblm tu.. kesian betul.. sampai ke besar ni dia memang peka sikit dgn bau2.. 

So, hari ni aku nak order:
1) set bersalin NR- Harga Lazada RM246
2) Herba mandian Aura - 2 kotak x 3 uncang = 6 uncang (RM70), kalau 5 kotak RM160 + free delivery (aku xsure nak beli brp kotak)
3) Brown Soap Tanamera - Harga Lazada RM 18 
4) Tanamera Cold Press VCO - RM 40.80  

Masa aku pantang anak ke-3, aku ada amalkan Ephyra yg minum2 dlm sachet tu, ada la dlm 2 kotak aku consume.. hasil dia mmg kulit dan wajah aku nampak berseri. Tu jiran2 kat kg mak aku la yg kata. lps tu aku dah xminum dh.  kali ni xsure lg nk amik ke x. Jamu2 ada juga amik tp lepas bby dah besar sikit dlm 3 bln cmtu. tu pun tak konsisten. Aku amik Kacip Fatimah Phyto Plus yg dihasilkan oleh UTM. Masih ada balance lg. Exp Jan 2018. ada masa lg kalau nk smbung mkn lps bersalin nanti.. hehe.. Ada juga aku makan jamu manjakani kwn aku punya, tp tak konsisten jugak la aku mkn..lps tau aku pregnant terus aku bg kakak aku mkn sbb dia baru lps bersalin time tu.. tak tau la dia makan ke tak.. huhu.. 

Dah anak ke-4 ni, tula aku berazam nak pantang betul2, nak gunakan semua set yg ada dlm set bersalin tu. Membazir je tak guna..

Baju baby beli sikit2 tak basuh lg.. sebab jantina berbeza, nak tak nak beli jugakla sikit2 tu pun baju jln.. rompers beli 5 helai sbb tergoda kt kedai baby tu.. asik2 beli baju rompers girl utk hadiah kwn2, hati ni meronta2 nak beli jugak utk baby sendiri.. hihi..

  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...