Thursday, 24 January 2013

Cooking Demo..

Jumaat lepas, aku ada buat cooking demo kat sebuah klinik desa di daerah tempat aku bekerja.. walaupun skill memasak aku bukan setaraf dgn mastercheff atau cheff2 di blog2 korg tu..atau korg sendirila cheffnya..hihi, aku try jugakla masak2..target group yg aku buat ni adalah untuk kanak-kanak yang kurang berat badan dgn kata lainnya graf pertumbuhan mereka berada di garisan kuning atau merah..faham x? ni untuk kanak-kanak di bawah umur 7 thn bermakna yg belum sekolah lg la..
aku buat resepi yg sgt simple..korg pun mesti lg terer kan..cumanya aku modified supaya menu tu sesuai utk kanak2 atau sesiapa yg kurang berat badan..atau dgn kata lainnya menu yg high calori la..



aku minta bantuan salah seorang ibu utk membantu aku melenyek pisang..

aku pakai apron dari bengkel masakan yg pernah aku hadiri dari Majalah Anis.. 

 Alamak...terhangit plak..keh...keh..malu den..

Kesimpulannya..lempeng ni mmg sgt sedap..sume ibu2 puji kata lempeng yg aku buat sedap..anak2 diorg lagila bertambah2 makan...alhamdulillah..biasanya diorg buat lempeng letak tepung, air dan garam..tp aku tambah lagi dgn telur+susu tepung penuh krim+planta yg dicairkan bagi meningkatkan lagi kalori lempeng tersebut..

tepung pulut yang ditambah sedikit akan memperbaiki tekstur lempeng menjadi lebih lembut dan tidak liat berbanding jika hanya menggunakan tepung gandum sahaja..

Ni aku tepek sekali resepi lempeng tersebut, manalah tau anak korang ada yg kurang berat ke..ok..selamat mencuba..
RESEPI LEMPENG PISANG
Bahan-bahan:
¾ cawan tepung gandum
¼ cawan tepung pulut
1 biji telur
4 sudu makan susu tepung penuh krim
3 sudu makan marjerin (dicairkan)
2 sudu makan gula Melaka
2 biji pisang berangan (dilenyek)
½ cawan air
Sedikit marjerin untuk menggoreng
Cara memasak:
1.       Campurkan kesemua bahan. Gaul sehingga sebati.
2.       Panaskan kuali leper. Sapukan sedikit marjerin di atas kuali leper.
3.       Masukkan dua senduk ke atas kuali. Masak hingga kekuningan.
(Hidangan untuk 5 keping)

Wednesday, 23 January 2013

Hiasan bilik air


skg ni aku tgh mencari2 idea utk hias bilik air kt master bedroom..kononnya nk deco ala2 hotel..cewah..masa kt nilai hari tu aku dpt grab 1 bakul ni utk letak brg2 seperti di atas..
 
satu lg aku igt nak hias sikit atas table top tu dgn pasu kaca yg diletakkan sedikit bunga di dlmnya..simple2 pun ok..
 
 
cadangan idea aku adalah seperti gambar di bawah ni...sume gambar2 ni adalah sumber dr encik google..=)
 
yg ni menggunakan pasu yang agak tinggi...bunga  dahlia kan..
 
idea yg kedua ialah...
pasu yang agak kemetot...bunga ni mcm dah comel je...yg ni pun bunga dahlia jugak..
 
idea yg ketiga ialah....
 
pasu yang tinggi tapi menggunakan bunga poppy...ade ke bunga ni kt Malaysia?? kalau bunga tipu2, mungkin ada kot..
 
idea aku yg keempat pula ialah.....
pasu agak gemuks sikit, namun menggunakan agak banyak bilangan bunga tulipnya...cantik jugak...
 
idea aku yg kelima pulak....
 
menggunakan pasu yg rendah dan pelbagai jenis bunga di situ...
 
 
ehem...secara kesimpulannya...kesemua gambar di atas menggunakan pasu dari jenis kaca.. pd pandangan aku, ia sgt cantik dan simple..aku xsuka yg ada corak2..maka, aku mesti cari pasu yg sedemikian...
 
kedua, bunga2....kalau guna fresh flower mmg sgt cantik, tp takkan la nak sentiasa berganti..ye tak?? lain la kalau aku mmg menanam bunga atau aku seorang florist..kiki..rumah aku, tanah sekangkang kera, mcmmana la nk menanam bunga..suatu hari nanti mungkin..tp dalam pasu je la kot..
 
sebenarnya aku suka bunga yang nampak macam real, tapi bukan sebenarnya..aku tak suka bunga yg nampak je pun dh tau tu bunga tipu2..dulu2 waktu zaman bujang aku pernah ke SSF Jln TAR utk cuci2 mata...mmg aku tgk bunga2 kt situ sume cantek2 dan mcm real..tp bila tgk harga, mmg parakla..tp tu dulu skg masih ada lg ke bunga2 mcmtu.. lepas kawen aku tgk kt SSF Puchong, xde pulak bunga2 mcm yg aku suka.. nanti lah free2 nnt aku tetap akan cari jugak bunga yg mcmtu..hihi..agak2 kalau aku gi Jln TAR ada lg ke tak ye?? dh lama sgt tak ke sana..huhu..okla sekian dulu utk kali ini..semangat pulak nk mendeko sbb rumahku sgt kosong tanpa hiasan..kah..kah..nak menyegarkan mata...
 
 
 

Sunday, 20 January 2013

~Terbeli sesuatu~hohoho..


Assalamualaikum....semalam, aku dgn kakakku yg sulung ke Nilai 3..kononnya nak beli barang hiasan hantaran utk adik lelaki yg bakal melangsungkan perkahwinan pd 2 Jun 2013 nanti..dia pesan, kalau jumpa sejadah yg tebal belikan la..
Mula2 tu kitorang cari la bunga ke reben ke..dari satu kedai ke satu kedai kitorang cari.. last2 jupa la jugak..beli satu je pon harganya rm4.50 je..
Okla..pastu tengok2 la bunga plak...sekalinya, xde pulak bunga yg berkenan..last2.. kakak aku ckp, guna bunga segar je lah..aku ok je...adik aku pun ok je..so, pencarian utk bunga hiasan tu dibatalkan..he..

seterusnya misi mencari sejadah diteruskan...cari punya cari, xjumpa juga sejadah yg tebal..puas jugak masuk ke kedai jual kerpet..kot2 la ada sejadah yg tebal..yg ada tu sume nipis2..sambil2 tu cuci2 mata tengok karpet yg ada...kiki..

 
last2 hati terpaut pd corak ni...terus terbeli..hehe..
karpet ni cadangnya nk letak kt bilik pengantin kt kg..yg ni harganya RM150..

 
karpet ni pulak aku dh letakkan kt hall tingkat atas rumah aku.. disebabkan ruang ni sgt kosong, maka aku pilihlah corak yg mcmni..yg ni harganya RM 200..
 
disebabkn beli dua2 ni, kedai tu bg aku yg ni

okla...boleh gk buat alas2 kaki bila nak nek tangga..













Wednesday, 16 January 2013

Jom ke Bengkel Kecantikan~hee....

Assalamualaikum...

Korang penah dengar tak Mary Kay? Ala..ttg produk kecantikan tu.. ahad ni (20hb Jan 2013) ada kelas yg akan diadakan di rumah sy...boleh pm sy 016-2058415 utk alamat...sy telah menjemput seorang perunding kecantikan yg bernama Nadiatul Syahirah untuk mengajar kita:

Apa yg akan anda pelajari ialah
~Teknik urutan wajah yg betul, penjagaan wajah, cara mencuci wajah yg akan dilakukan oleh anda sendiri..
~Membelai badan anda dgn Mary Kay Body Cleanser or Satin Hand Pampering Set
...
~ Kepentingan penggunaan lip mask utk masalah bibir yg kering
~Teknik pemakaian mask yg sgt pentg utk kulit selain cara penggunaan yg betul
~Teknik asas solekan yg simple sblm kluar rumah...


Ianya adalah percuma..Jom la..sapa2 yg duk area Kajang...meh la dtg...dah lama sy nak join kelas2 sebegini tapi xde masa..saja je la nak belajar2..hehe..

 

Sunday, 13 January 2013

Keinsafan dan keazaman~

sumber dr cik google..

Assalamualaikum..              
Sudah 2 minggu kita melangkah ke tahun 2013..masing-masing dah lama memasang azam tahun baru..kira aku dh lewat memasang azam bg tahun 2013 ni..huhu..xpelah.. yg penting diri ini sentiasa ada azam baru tak kira awal tahun ke..tengah tahun ke..atau hujung tahun.. Tahun 2013 ni, aku sgt berharap agar KPI aku untuk dunia dan akhirat adalah seimbang.. ntahla tiba2 rasa nak perbaiki diri menjadi lebih baik lagi.. kenapa aku yang dulu tak sama dgn aku yg sekarang..dari segi kerjaya, mmg aku akui kadang2 rasa down jugak bila terlampau banyak KPI yang perlu dicapai tapi tak jugak tercapai..kadangkala kerja yang melambak2 macam tak masuk dek akal bila nak kene buat sorang2..aku sangat berharap agar bos tambah lagi post baru kat tempat aku..tambah2 bila bos pun selalu point kat aku..hua..hua..ramai juga staff yang minta aku pindah ke tempat baru dgn harapan kurang sket stress bila berhadapan dgn bos yg macamni..ntahla bg aku, kat mana2 pun sama.. ada kelebihan dan ada kekurangan masing2..dah beli rumah kat sini, tak kan nak pindah balik kg tinggalkan rumah mcm tu aje..byk kene fikir..aku kene kuatkan semangat, yang penting, kita buat kerja sebaik dan semampu yang boleh..
Kekuatan dalaman aku rasa sgt penting, maksud aku kekuatan rohani..sebab kalau rohani kita lemah, mmg kita akan rasa lagi tertekan dan tak tenang..sebab tu lah aku rasa aku perlu baiki diri dengan memantapkan rohani..bila rohani kita kuat, sebesar mana pun ujian dan cabaran hidup, pasti kita dapat mengharunginya dengan tabah..
Checklist utk akhirat:
1)      Ganti puasa, lepas tu bolehla puasa2 sunat
2)      Setiap hari baca Al-Quran, walaupun 1 mukasurat
3)      Istighfar 70x
4)      Sebelum tidur baca surah Al-Mulk
5)      Solat malam
6)      Solat Dhuha
7)      Selalu menghadiri majlis ilmu
8)      Selalu zikir Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu akbar
Cukuplah ini dahulu, semoga aku dapat istiqamah dgn amalan ini..Bila hati ini sentiasa bertaut dgn Allah, serta-merta hati kita akan berasa tenang..Ya Allah, rindunya aku saat-saat bersama dgnMu.. kadangkala, bila mendengar lagu2 nasyid yang mengingatkan aku padaMu, hati ni rasa sayu dan air mata pun bergenang...

Saturday, 5 January 2013

Happy Birthday Sayang~

assalamualaikum...dh lama xupdate blog..bz memanjang..ye la hujung2 tahun hari tu mmg byk sgt kerja yg perlu disettlekan...pencapaian lah...SKT lah...mcm2..pening kepala den..
Hari ni birthday suami tercinta..kami sempat celebrate awal sehari sebelum beliau berangkat ke Dubai.. hari tu time birthday aku, dia juga outstation ke Dubai, kali ni time birthday dia, dia pulak yg kt sana..adil la tu..walaupun kami sebaya, tapi aku lahir hujung tahun, dia lahir awal tahun.. sambut birthday sekali dgn aqil sbb beza sehari je..dia 5hb jan, aqil 6hb jan..tahun lepas, hadiah birthday dia ialah Aqil..betapa berharganya nilai hadiah tu kan? hihi.. 
 
One happy family... =)

two Birthday boys.... aqil xceria sbb baru recover dr demam..

apekah hadiah yg best ye utk thn ni ye..oppsss....silap..hadiah besday aku utk thn lepas dan hadiah besday dia utk tahun ni...



jeng...jeng...jeng...
ni hadiah utk ibu&ayah ye aqil..bdk2 kecik hadiahnya ialah kasih sayang yg tak berbelah bagi dr ayah&ibu kan..hihi.. =P


 
setelah sekian lama, akhirnya..barulah aku dapat merasa pakai hp cmni..kah..kah..ketinggalan sungguh..sume ipar,biras sekali dgn mak mertua aku dh berWhatsApp2x... xacikan di kala suami jauh di mata, mereka sume dpt berita lebih cepat dr aku..walhal aku isterinya..huhu..kini, tidak lg...kiki..
 
aku amik kaler putih, suami amik kaler grey..disebabkan kitorg pengguna digi, kebetulan plak digi buat promotion beli samsung Galaxy SIII dua, dapat harga lg murah..RM1899.. kitorg amik DG SmartPlan RM88..caj bulanan promosi RM168 utk kedua2nya..kalau x kene bayar RM176..
utk Plan ni, data bulanan 5GB + 3GB free, so jd 8GB la..okla kot..serta merta aku terminate celcom broadband aku yg bulanan kene bayar RM68 tu..
Jualan Internet 2x Ganda ni sah utk tempoh langganan 24 bulan sahaja.. lepas 24bulan berlalu, 8GB tu kembali kpd 5GB semula la..
nak beli ni kene byr advance RM1600 kalau xsilap aku..dia akan tolak balik dr bil bulan2 nanti..
 
ok sekian dulu iklan digi dr aku...xdpt  apa2 upah pun...hehe..
 
oh ye sebelum tu tawaran ni sampai 1Apr 2013 sahaja mengikut pamplet yg aku dpt tp dlm website pd 3Feb 2013 sahaja..ntah la yg mana 1 betul pun aku xtau sbb aku bkn keje dgn digi..keh..keh..tata..
 



Nursing pillow pilihan


akhirnya..nursing pillow yg aku pilih tentunya yg kekabu..



 
Bahagian depan nursing pillow..


Bahagian belakang nursing pillow..

aku order dari BabyTomey Nursing Pillow .. Terima kasih ye kak Asiah..atas nursing pillow yg best ini.. aku beli dgn harga RM85 termasuk postage dan freegift berbentuk fridge magnet..



 



 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...