Thursday, 18 July 2013

Pemakanan di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum..

Diam tak diam dah 10 hari kita berpuasa..sepatutnya dari awal lagi perlu dipublish..tp skg baru nak taip..hehe..ni contoh menu dan jadual makan di bulan puasa..

Masa
7.30 malam (waktu berbuka, mulakan dengan makanan ringan-contoh: kurma 2-3 biji+kuih 2 ketul+air buah-buahan tanpa gula (air tembikai, kan dah manis, xyah buh gula)

pastu gi solat maghrib dulu (bila kita mkn xbyk sgt, ringan sikit badan tu nak solat..xla termengah2)

8.00 malam (menu utama berbuka)-nasi/mi+sayur+ikan/ayam/daging+buah

pastu gi solat isyak dan solat terawih (solat terawih kan byk rakaat, so, dpt la bakar balik kalori yg dah mkn tu)

10.30 malam (moreh)-makanan ringan/snek-kuih ke..puding roti ke.. (maksud makanan ringan kat sini bukanlah yg jajan2 tu ye..)snek ni terbahagi kpd 2-ada snek yg sihat, ada snek yg tidak sihat..so, better pilihlah snek yg sihat..

pastu tidur

4.30 pagi (sahur)-(menu utama)-nasi/mi+sayur+ikan/ayam/daging+buah

kalau nk tambah tenaga lagi-5.30 pagi tu, minumlah susu ke..milo ke.. 

 Tips2:
  1. Kurangkan makanan yang tinggi garam-boleh menyebabkan dehidrasi,cepat haus-kita akan jadi cepat letih dan tidak berdaya
  2. Pastikan setiap waktu makan/snek perlu disertai dengan sekurang-kurangnya 1-2 gelas air
  3. Hidangan sup adalah digalakkan kerana kandungan airnya tinggi dan kandungan lemaknya rendah
  4. Sebaik-baiknya bersahurlah pada waktu pagi dan bukan sebelum tidur untuk mengelakkan waktu berpuasa yang lebih panjang
ok, setakat ini sahaja..selamat berpuasa!!
   

Wednesday, 10 July 2013

selamat menyambut bulan ramadhan

Assalamualaikum..
Alhamdulillah, tahun ini kita bertemu lagi dengan bulan Ramadhan yang mulia..selamat berpuasa ye kawan2.. semoga amalan kita pada Ramadhan tahun ini lebih baik lagi dari tahun-tahun lepas..berusaha untuk menambahkan amal ibadah kepadaNya.. berilah kekuatan kepada kami Ya Allah..Ringankan hati kami untuk melaksanakan ibadah kepadaMu Ya Allah..

Tahun ni adakah saya dapat mencatat rekod lagi untuk say no to Pasar Ramadhan?? Alhamdulillah tahun lepas berjaya..


Tuesday, 9 July 2013

Renovation:: Pagar dan Awning

Rasanya selepas ini tiada lagi proses renovation besar-besaran yang akan dilakukan..sebab semuanya sudah selesai..mungkin hanya deco2 simple sahaja yang boleh aku buat..autogate penting gak pada aku sbb senang, bila hujan xyah nk keluar kereta utk bukak pintu pagar..bila angin tiup, pagar tu tertutup balik...dah kene keluar kereta balik...kdg2 aku call bibik suh bukak pintu pagar, time dia sedar aku call, dia bukak la..tp kengkadang tu call pun xberangkat..huhu..panas je hati..sabor..sabor..


buat awning ni dah jimat duit khemah bila nak buat kenduri..hehe..tp nk pasang mende alah ni mmg mahal la..terpulang la pada korang nak letak ke tak..yg penting kereta aku terlindung..asik berpanas berhujan je dalam 3 tahun ni..

bahagian luar rumah sesetengah orang letak lampu cantik kn utk hiasan..tp aku pasang lampu kalimantang je 2 biji tapi pasangla cover dia skali la..lampu kalimantang ni lagi terang..pastu pasang kipas sebiji..kipas ni penting bila waktu kenduri la..ni ikut pengalaman sedara mara, bila xpasang kipas mmg panas..puas pulak nak cari kipas berdiri..kesian budak2 kecil, baby lebih2 lagi..

Monday, 8 July 2013

Mengisi Hujung Minggu Dengan Kelas Variety Tartlets

Assalamualaikum..

aku suka sgt pastry2 ni, dulu lps habis degree, pernah jugak nak mendaftar belajar pastry kt kolej2 yg menawarkan kursus ni..ingat lg nama kolej tu..kolej Risda, tapi bila aku call, dia kata sbb xramai yg apply, jadi dia xbukak utk sesi pembelajaran utk sem itu, mungkin kene tunggu sem akan dtg..xpelah..mungkin xde rezeki..sbb aku minat sgt..lgpun  masa tu xdapat kerja lg..hihi.. (penganggur terhormat).. masa tu rasa xde keyakinan lagi utk bekerja..ntah la..walaupun belajar dlm bidang pemakanan ni aku rasa sesuatu yg menarik, tp aku xtau arah mana nk tuju..byk kali pi interview utk jwtn tu, asik xdpt je..
mak pulak dh bgtau, kalau ko xdpt2 kerja lg, jadilah cikgu..huhu..cikgu, aku xminat..mana reti nk jerit2 dlm kelas suh bdk diam..suara aku lg tenggelam dr suara kebisingan budak2 sekolah..uwaa.. tp, ikut jugakla ckp mak, amik ujian utk KPLI tu..tp gagal gk..xde rezeki nk jd cikgu..xpela at least aku dah cuba..tapi akhirnya..setelah 4-5 kali interview utk jawatan peg sains pemakanan dan satu drpdnya peg teknologi mknn, akhirnya aku berjaya dapat kerja..tu pun setelah berkahwin dan tgh mengandung anak sulung..mungkin nilah yg dikatakan REZEKI..alhamdulillah..
cerita dah byk..tp xmasuk2 lg tajuk utamanya..hehe..jgn marah ye..
Disebabkan minat yg mendalam utk belajar maka aku ikutila kelas2 baking yg ada..setakat ni baru 2 kelas yg aku pernah hadir..pertama kelas cupcakes dan deco menggunakan buttercream..dan kedua yg ini la.. saja belajar2..buat mkn sdri2 je..xde plan pun utk berbisnes..tp, xtau la suatu hari nanti..
Semalam saya ke Sg Tangkas Bangi untuk belajar buat variety tartlets yg di ajar oleh kak ellie..
ni web site dia  KLIK SINI atau KELAS BAKING AND DECO







kadang2 ada org kata, senang je nak buat ni..tengok dlm internet pun boleh..memang boleh..tapi, kalau ikut kelas, tips2 semua kita dpt..cara2 yg betul nak buat..dari segi pemilihan bahan2 pun, lain bahan2, lain lah rasanya..

Akan datang, aku sangat2 nak belajar buat snowy cotton cheese cake dan rainbow cake..mungkin red velvet skali kot.. aku penah buat snowy cotton cheese cake.. tp xjadi..cis bedebah..kek xjadi cotton pun, tp jd stone..haha..keras semacam..tp dah rasa cheese2nya..
semoga dapat belajar nanti...



Sunday, 7 July 2013

Budak yang Rajin ke dapur~

Asal aku ke dapur je pasti kene kejar dgn si kecil ini..ada je mende yg nak ditolongnya..
pantang nampak aku keluarkan lesung batu, bawang, ikan bilis dll pasti dia nak tolong..
hai..Aqil..
xbagi kang dia marah..mengamuk2..siap merajuk2 lagi..terguling2 atas lantai...jadi bagi je le..
bila dah bagi, kene pantau..sbb tengok..ape dia buat...

dia nak mkn lak bawang tu...aiseyman...

Aqil mmg rajin, selalu lps aku solat je, dia akan amik sejadah dan bg pada aku utk diletakkan blk kt tempat sejadah.. kadang, lepas abang dia minum susu dlm botol, dia la yg angkat, bawa botol tu letak dlm sinki.. bila nak menyusukan dia, aku minta ambilkan bantal menyusu..pastu dia dgn badan yg comel lote tu menganggat nursing pillow tu dr dlm khemah mainan bawa ke depan tv, bg kat aku..huhu..terharu....kdg aku tgk dia terjatuh2 masa angkat bantal tu..cian Aqil..
Semoga Aqil jadi anak yg soleh ye..ameen..
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...