Tuesday, 23 October 2012

Jepun: Shiga, Nara

Skg nak bercerita ttg Jepun lg... padahal dah pegi lebih sebulan yg lalu...ye la, aku balik2 je dah byk keje yg menunggu...tambah stress lg...skg dh ok sikit..emosi dah mula stabil balik..hehe..coretan ni hanya utk kenang-kenangan aku pada masa akan dtg...seronok apabila kita berjalan ke tempat orang..baru tau macammana kehidupan di sana..disebabkan aku ni seorang nutritionist, so, apa yg aku byk perhatikan ialah apa yg diorg makan dan aktiviti fizikal diorg..patutlah diorg ni selim melim... makan sikit, pastu bdn mmg fit la sbb byk aktiviti fizikal yg diorg buat spt byk berjalan dan berbasikal...lg satu aku suka tgk pemandangan yg cantik..mmg nk relaks2 la tujuan dtg ke sini.. dari bandaraya yang besar hingga ke kampung2 kitorg pegi..
train kalau area luar bandar ni pendek2 je..ada la dlm 2-3 gerabak je..tp yg mengejutkan aku rupanya train ini lalu sebelah menyebelah dgn kereta je... ada gak kereta dan org yg lalu lintas je dpn train ini..segenap pelosok kg dpt dilalui oleh train..tp kat Jepun ni bagus, sbb kan diorg menggunakan zebra line ni dgn sebaik2nya...nak melintas mmg patuh guna zebra line ni..dan melintas, bila traffic light kaler hijau utk pejalan kaki..jarang yg main melintas xtentu pasal mcm kita kat msia..

Time ni Huda plan nak bawa kitorg ke area Shiga..ini kira kwsn kampung2...mendaki Mount Hiei dgn menaiki Sakamoto cable car, boleh nampak pemandangan Tasik Biwa.. Tasik Biwa merupakan tasik yg terbesar di Jepun..huh...bukan main lg aku....kuikui... padahal Tasik Chini dan Tasik Bera kt negeri sendiri pun aku xpenah jejak weh...haha...

dari Sakamoto  Jr Station nak ke Sakamoto Cable car bukan main jauh lg... igtkan dekat..lorong kt belakang kitorang tu la jln nak ke station Sakamoto Cable car..

Huda tgh sibuk cari map  utk ke Station Sakamoto cable car tu..kalau kt sini, iphone menjadi sahabat baik kitorg sbb nak cari map..map dia selalunya mmg detail...jadual masa bas pun ada..even bas mini pun...mmg canggihla diorg ni..

penat giler jalan dah time ni..xjupe2 lg stationnya... rupa2nya kene naik bukit sikit, lalu lorong2 rumah org, melintas jambatan, ada air terjun kecik...naik tangga lg...baru smpi station tu..fuh...byk dah kalori terbakar ni..


 Akhirnya sampai jugak kt Mont Hiei Sakamoto Station...huhu..rupanya depan ni ada bus stop..leh je naik bas dr tempat turun jr train station td..tp kitorg sume dh membakar kalori dgn berjalan...tmpt ni kira ats bukit jugak..mendaki jugak la..


pastu berjalan dan mendaki lagi..


sebenarnya kat tempat ni ada byk temple2...tp kitorg dh xlarat nak jalan lg...so, nmpk menara temple dr jauh je..pastu suh pelancong yg lalu2 citu amik gmbr kitorg.. mmg xlarat wo nk jln lg..mmg la dia kata ada beberapa ratus meter lg, tp mmg xlarat dh..bdn pun dh hipo...

pastu kitorg terus melantak nasi lemak, bekalan bawa dr rumah...makan nasik lemak xpe...kalori tinggi.. nasi lemak+sambal ikan bilis+timun+telur rebus = lebih kurang 400 kcal...bagus sbb kat sini pembakaran kalori kitorg mmg mantap...muka pon terbakar sama...dh namanya musim summer...

Pemandangan dr atas...

macam kat Bukit Bendera, Penang..

lepas tu kitorg ke Nara Park pulak...kt Nara Park ni pulak tempat beribu2 ekor rusa yg dibiarkan bebas, kita pun bebas utk tangkap gambar dgn beliau..nak bg diorg mkn biskut rusa pun boleh...tp xde la haku nak beli...baik beli mknn sendiri beb...cni kn mahal...haha..

takut2 kitorg nak bergambar dgn beliau...beliau ni hampeh la pulak...tunjuk bontot...xsenonoh...

rusa merupakan messanger of god mengikut tradisi budaya dan agama org Jepun..sbb tu diorg buat park ni...kita pulak xboleh mencederakan rusa2 ni..
kengkadang ada gak rusa ni yg bertidak liar dan mengejar org..contohnya mcm ni...
puasla en suami nak menghalau rusa ni..tp dia nak gak kejar kitorg gk..ni sume gara2 sepasang couple jepun ni dtg ke arah kitorg sambil bawa biskut rusa...sbnrnya rusa ni nk kejar mrk, tp rusa ni kejar kitorg yg tak bedosa ni pulak...


gerai kt blkg tu ada yg jual biskut rusa..aku dah siap angkat seluar..takut..bersiap siaga utk lari kalau kene kejar...haha..

sampai lewat petang kitorg kt Nara Park ni..berdekatan dgn tempat ni ada temple, seperti biasa, kitorg amik gmbr kt luar je... sume gerai2 pun dh nak tutup...

ha...satu yg menarik mengenai rusa ni kan, beliau pandai lintas jln guna zebra line.... bagus tul...tp aku tak dan nk ambil gmbr...

sekian dulu untuk hari ini...nanti aku sambung lagi cerita kitorg ke KOBE dan lawatan ke Kyoto University...cewah...mcm rombongan masa sekolah2 dulu...tibe2 teringat.. ke MMU, UKM, UIAM....kiki...kembangla sapa yg belajar kt situ...



Wednesday, 17 October 2012

Jepun: Tokyo, Trip to Mount Fuji-Hakone

Post kali ni aku tunjuk gmbr je..xlarat nk cite pjg2..hehe..


Otw ke Tokyo dgn menaiki shinkansen, aku snap2 la gmbar2 persekitaran...tiba2 aku  tersnap gambar ni..aku rasa inilah gunung fuji berdasarkan bentuknya..


nak kata punyala laju shinkansen ni, tebing2 bwh tu smpi senget2..

Ni di 5th station nak ke mount Fuji..cni tempat dia agak sejuk sikit...sbb ia berada di ketinggian 2300m dari aras laut..

naik cruise mengelilingi Lake Ashi..

time ni aku jd paparazi..haha..

Sebenarnya semasa mengelilingi tasik ni, sapa2 yg bertuah dan ketika cuaca elok, dapat tgk gunung fuji dgn jelas... tp masa kitorg pegi tu mmg cuaca berkabus...nampak samar2 je gunung fujinya...huhu...tp mujur gambar atas tadi, masa perjalanan dari Kyoto ke Tokyo, aku tersnap gambar gunung fuji...kira bertuahla tu..hehe..xsempat nk tido pun..kalau tertido alamat gunung fuji tu la yg tgk aku..haha..

nampak tak bayang2 gunung fuji berbalam2... byk kabus kan..

naik cable car mendaki Mount Komagatake...
gunung berapi...bau sulfur dia agak kuat...pening kepala..
biasala kt cni ada byk temple..

saja aku amik gmbar ni sbb mcm denai2 gitu..

sebelum menaiki bas pulang ke Tokyo semula...

Tentang Rumah

Dah lama xupdate tentang rumah..sbb bila dah pindah ni..mengemas pun ada lg sikit2 yg xsettle..huhu.. set meja makan dh lama sampai, sebelum tu kitorg mkn guna meja jepun je.. bebudak 2 org tu pulak asik mengacau je, ade je yg nak dicapainya...bila dh sampai meja baru, barulah lega sikit..xdpt nk capai dh.. mula2 kerusi yg kitorg order tu ada masalah sikit, ada 1 yg dh tercalar, so, cina tu nak hantar meja je..apa lg, hangin la suami aku..kalau hantar meja je, baik xpayah hantar terus..nk guna pun xboleh..tak kan nak bertenggek kt atas meja, last2 diorg decide hantar dulu kerusi sementara...baru sejuk sikit hati suami aku.. 2minggu lepas tu baru diorg hantar kerusi sepertimana yg kitorang nak..

ni meja+kerusi spare
 
ni pulak meja+kerusi sebenar

perasan x rak kt tepi tu, hehe..disebabkan budak2 ni selalu nk koyak2 buku2 yg ada kt situ, jadinya aku terbalikkan rak tu..haha..puas hati..
 
Ni lampu kat dining area...
 
bwh ni pulak sinki kat dry kitchen, adam kalau dh habis minum susu, botol susu dia campak je masuk dalam sinki ni...aku mmg suke sinki ni sbb dia dlm..xde la mercik2 air bila basuh tgn kt situ.. time kaceh ye aainaa sbb beri tips2 pemilihan sinki sblm masuk rumah hari tu..

 
 
Aqil yang rajin membaca..mmg khusyuk tgk dia..

Tu dia..

Time ni xbeli cadar lg..hehe..beli brg2 ni secara berperingkat2...al maklumlah kite ni bknnya org kaya raya hua...hua...
 
ni pulak bahagian laundry area.. sempit je kwsn ni..blkg ni kitorg naikkan batu..
 

 oh ye, aku gunakan roller blind utk tutup tingkap tu..sama dgn tingkap kt wet kitchen..
 
 
ni wet kitchen aku.. mintak maaf agak berserabut di situ..sbb byk sgt botol2 ebm yg x kemas lg sbb ni baru blk dr jepun, so, ni la botol2 ebm yg aku bekalkan utk Aqil sepeninggalan aku ke sana...
 
 
gambar yg atas ni adalah bilik budak pertama...tp, kami jadikan ia bilik bibik..
 
 
yg ni pulak bilik budak yg kedua...kami letak penyangkut tuala or sejadah kt tepi dinding tu..bilik ni xde sapa duduk, jd kitorg just letak brg2... ala2 stor..haha...sbb xkemas lg..tunggu ada wordrobe baru leh kemas cantek2...xtau nk sumbat segala benda tu kt mana...tp nk tunggu wardrobe tu ntah bila la ye...hehe...berdikit2 dulu la...
 

Wednesday, 3 October 2012

Jepun: Part III (Tokyo)

Pagi2 lagi dh bangun utk solat subuh..spt yg aku dh cerita pd entri yg lalu, kul 3.15am dh msk subuh...pastu tdo blk sbb xcukup tdo, smlm blk dh sgt lewat..pukul 7am dah kene bersiap utk ke Station Kyoto..hari ni kami akan ke Tokyo.. kalau perjalanan menaiki bas mengambil masa selama 8 jam,tp kami nak cuba naik Shinkansen...(Bullet Train)...iaitu train paling laju di dunia..manakan tidak, dengan naik Shinkansen ni dari Kyoto ke Tokyo ia mengambil masa selama 2 jam sahaja...lbh kurang 300km/j..mmg canggihla..saja nk merasa..tmbg dia utk seorg sehala je dh rm500++..huuu....tp, balik nanti dr Tokyo ke Kyoto, kitorg naik bas pulak la..nk jugak merasa perjalanan yg jauh dan of course  lg jimat la kan..hehe...tp, kami amik bas mlm, so tido je la dlm bas nanti..

Ni la rupanya shinkansen yg kitorg naik..namanya Nozomi..
dlm train ni siap ada pramugari lg..nmpk tak tu yg ada pakai apron biru tu..


Sampai je Tokyo, kitorg bercdg nk ke Nippori.. Nippori ni adalah tempat menjual kain.. spt kain kimono, cotton dan sebagainya.. kitorg xbeli ape2 pun..cuci2 mata je..hihi..
masa tgh jln2 tu terserempak jugak dgn org2 Jepun yg suka berfesyen2 ....


 Balik dr Nippori terus gi chek-in hotel.. agak jauh juga dr Nippori nak ke Asakusabashi..2-3 kali jugakla nk tukar train..

Ni la hotel yg kitorg menginap selama 3hari 2mlm di Tokyo..lbh krg rm500++ jugak la duit kita..(2000 yen/day) 
check-in hotel pukul 3.00pm.. check-out kul 10am..hampagas tul.. lmbt giler nk kene check-in, pastu kene hangkut sume beg2 baju&cooler bag ke hulu ke hilir sampai  ke Nippori.. pastu awal gak dh kene check-out..

ptg lps check-in, berehat2 dulu kt bilik..mlm baru kitorg kuar ke Shinjuku pulak.. Shinjuku ni tempat yg fames dgn persimpangan yg sibuk dan ramai giler org, lebih2 lg kalau waktu org masuk ofis atau lps ofis hour..


tempat ni jd sgt ramai org sbb bila semua lampu merah utk kenderaan, semua kenderaan akan berhenti, then lampu hijau utk pejalan kaki pulak dari semua arah..maknanya bersimpang siur sume org melintas jln dari semua arah dlm masa yg sama...

Jepun ni terkenal dgn org yg sgt berhemah sms memandu.. mereka lebih mengutamakan pejalan kaki.. kalau ada pemandu yg melanggar pejalan kaki, dan kaki org tu patah or org tu dh hilang keupayaan utk berjln dan bekerja, hukuman bg mereka sgt berat..iaitu diorg akan menyara org yg dilanggar itu sampai org tu mati..mmg merana la..nk2 kos sara hidup kan mahal..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...