Tuesday, 23 October 2012

Jepun: Shiga, Nara

Skg nak bercerita ttg Jepun lg... padahal dah pegi lebih sebulan yg lalu...ye la, aku balik2 je dah byk keje yg menunggu...tambah stress lg...skg dh ok sikit..emosi dah mula stabil balik..hehe..coretan ni hanya utk kenang-kenangan aku pada masa akan dtg...seronok apabila kita berjalan ke tempat orang..baru tau macammana kehidupan di sana..disebabkan aku ni seorang nutritionist, so, apa yg aku byk perhatikan ialah apa yg diorg makan dan aktiviti fizikal diorg..patutlah diorg ni selim melim... makan sikit, pastu bdn mmg fit la sbb byk aktiviti fizikal yg diorg buat spt byk berjalan dan berbasikal...lg satu aku suka tgk pemandangan yg cantik..mmg nk relaks2 la tujuan dtg ke sini.. dari bandaraya yang besar hingga ke kampung2 kitorg pegi..
train kalau area luar bandar ni pendek2 je..ada la dlm 2-3 gerabak je..tp yg mengejutkan aku rupanya train ini lalu sebelah menyebelah dgn kereta je... ada gak kereta dan org yg lalu lintas je dpn train ini..segenap pelosok kg dpt dilalui oleh train..tp kat Jepun ni bagus, sbb kan diorg menggunakan zebra line ni dgn sebaik2nya...nak melintas mmg patuh guna zebra line ni..dan melintas, bila traffic light kaler hijau utk pejalan kaki..jarang yg main melintas xtentu pasal mcm kita kat msia..

Time ni Huda plan nak bawa kitorg ke area Shiga..ini kira kwsn kampung2...mendaki Mount Hiei dgn menaiki Sakamoto cable car, boleh nampak pemandangan Tasik Biwa.. Tasik Biwa merupakan tasik yg terbesar di Jepun..huh...bukan main lg aku....kuikui... padahal Tasik Chini dan Tasik Bera kt negeri sendiri pun aku xpenah jejak weh...haha...

dari Sakamoto  Jr Station nak ke Sakamoto Cable car bukan main jauh lg... igtkan dekat..lorong kt belakang kitorang tu la jln nak ke station Sakamoto Cable car..

Huda tgh sibuk cari map  utk ke Station Sakamoto cable car tu..kalau kt sini, iphone menjadi sahabat baik kitorg sbb nak cari map..map dia selalunya mmg detail...jadual masa bas pun ada..even bas mini pun...mmg canggihla diorg ni..

penat giler jalan dah time ni..xjupe2 lg stationnya... rupa2nya kene naik bukit sikit, lalu lorong2 rumah org, melintas jambatan, ada air terjun kecik...naik tangga lg...baru smpi station tu..fuh...byk dah kalori terbakar ni..


 Akhirnya sampai jugak kt Mont Hiei Sakamoto Station...huhu..rupanya depan ni ada bus stop..leh je naik bas dr tempat turun jr train station td..tp kitorg sume dh membakar kalori dgn berjalan...tmpt ni kira ats bukit jugak..mendaki jugak la..


pastu berjalan dan mendaki lagi..


sebenarnya kat tempat ni ada byk temple2...tp kitorg dh xlarat nak jalan lg...so, nmpk menara temple dr jauh je..pastu suh pelancong yg lalu2 citu amik gmbr kitorg.. mmg xlarat wo nk jln lg..mmg la dia kata ada beberapa ratus meter lg, tp mmg xlarat dh..bdn pun dh hipo...

pastu kitorg terus melantak nasi lemak, bekalan bawa dr rumah...makan nasik lemak xpe...kalori tinggi.. nasi lemak+sambal ikan bilis+timun+telur rebus = lebih kurang 400 kcal...bagus sbb kat sini pembakaran kalori kitorg mmg mantap...muka pon terbakar sama...dh namanya musim summer...

Pemandangan dr atas...

macam kat Bukit Bendera, Penang..

lepas tu kitorg ke Nara Park pulak...kt Nara Park ni pulak tempat beribu2 ekor rusa yg dibiarkan bebas, kita pun bebas utk tangkap gambar dgn beliau..nak bg diorg mkn biskut rusa pun boleh...tp xde la haku nak beli...baik beli mknn sendiri beb...cni kn mahal...haha..

takut2 kitorg nak bergambar dgn beliau...beliau ni hampeh la pulak...tunjuk bontot...xsenonoh...

rusa merupakan messanger of god mengikut tradisi budaya dan agama org Jepun..sbb tu diorg buat park ni...kita pulak xboleh mencederakan rusa2 ni..
kengkadang ada gak rusa ni yg bertidak liar dan mengejar org..contohnya mcm ni...
puasla en suami nak menghalau rusa ni..tp dia nak gak kejar kitorg gk..ni sume gara2 sepasang couple jepun ni dtg ke arah kitorg sambil bawa biskut rusa...sbnrnya rusa ni nk kejar mrk, tp rusa ni kejar kitorg yg tak bedosa ni pulak...


gerai kt blkg tu ada yg jual biskut rusa..aku dah siap angkat seluar..takut..bersiap siaga utk lari kalau kene kejar...haha..

sampai lewat petang kitorg kt Nara Park ni..berdekatan dgn tempat ni ada temple, seperti biasa, kitorg amik gmbr kt luar je... sume gerai2 pun dh nak tutup...

ha...satu yg menarik mengenai rusa ni kan, beliau pandai lintas jln guna zebra line.... bagus tul...tp aku tak dan nk ambil gmbr...

sekian dulu untuk hari ini...nanti aku sambung lagi cerita kitorg ke KOBE dan lawatan ke Kyoto University...cewah...mcm rombongan masa sekolah2 dulu...tibe2 teringat.. ke MMU, UKM, UIAM....kiki...kembangla sapa yg belajar kt situ...



2 comments:

  1. Menariknya percutian awak ke jepun ni.. Memang best walaupun letih hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best dan letih..tp sbb nak cover byk tempat..ye la bkn senang nak pi sini lg kn? hihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...