Friday, 17 August 2012

~Salam Aidilfitri~

Selamat Hari Raya Aidilfitri ye korang sume...tahun ni aku beraya di kl, giliran family suami..2 tahun sudah kitorg berkumpul di rumah kakak beliau..jadi tahun ni di rumah abang beliau pulak... mungkin 2 tahun akan datang, rumah kitorang pulak..
tahun ni aku kene masak rendang daging..huhu..bukan reti sgt masak..tp dah cuba sedaya upaya..rasa cam lain pulak, xmacam emak yg masak...huhu..

Berlalunya Ramadhan tahun ni, rasa mcm cepat sgt masa berlalu..rasa diri masih serba kekurangan dan banyak lagi yang perlu diperbaiki...huk..huk..

Wednesday, 15 August 2012

Resepi Red Velvet Cake



Disebabkan ada kawan2 yg bertanyakan resipi, ni aku tepekkan resepi yg aku try..cuma ada gak yg aku derhaka pd resepi..kiki..mohon panjangkan ilmu memasak ni ye Teratak Impian.... =).. sebenarnya resepi ni pun ada byk version..tp boleh je nak buat yg mana satu, terpulang ye...

Red Velvet5 biji telur gred B- aku guna gred A 4biji sahaja
250 gram mentega beku tanpa garam- aku guna buttercup biasa je
*3 cawan tepung naik sendiri- aku guna blue key *3 sudu makan koko Vochelle- aku guna Van Hauten
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright - aku guna 2 tablespoon1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam - tak letak sbb guna buttercup biasa
1 sudu makan bicarbonate of soda
1 sudu makan cuka makan

Cara-caranya:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

Nota: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan. - aku xpotong pun, so jadi dua lapisan je..

Filling:
500gram blueberry filling- aku xletak

Krim:
500 gram krim keju Phillidephia- aku guna Tatura sbb Phillidhephia dh habis stok
1 cawan krim putar - aku guna jenama Emborg, aku lebihkan 1/2 cawan lagi
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk - aku xletak

cuma aku tambah gula kastor 1 cawan sbb xguna filling blueberry tu..
sedikit perahan lemon sbb xnak rasa muak sgt..- ni aku tambah


Nota:
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.


Kalau perasan la kan dlm resepi tu dia lupa masa bila letak pewarna merah, aku letak time pukul mentega dan gula tu..

lg satu, kek ni naik agak tinggi, melebihi loyang aku, jadi aku potong sikit..kek yg berderai2 tu tabur atas cream cheese..

Operasi Red Velvet Cake~yuhu..

Semalam masa kt opis, mengidam2 plak dgn red velvet cake dan tat telur... cuma keinginan  nk menerai resepi red velvet tu membuak2..jdnya, trus aku sms husband mcm nk buat la kek ni.. dia ckp, apalagi ''kek mekek'' la.. tghri tu aku cari la bahan2nya kt giant..giler mahal la cream cheese kt giant, last2 aku minta husband je belikan kt kedai bakery kt bangi tu..menurut beliau, masa nk beli tu mmg ramai giler org tgh cari cream cheese philladelpia, dh habis stok.. yg tinggal jenama mauri & tortura je.. ntah betul ke tak aku eja ni.. aku jugak minta husband carikan loyang 8inci..nk dua bijik..kat rumah dh ada 1 biji.. nak 1 lg, sbb kalau nk buat red velvet ni, better buat 2 loyang then lapiskan la nnt.. kalau nk belah tengah, takut berderai plak nanti..kene plak guna pisau khas utk belah kek..aku xde pisau cmtu.. nk buat kek ni, banyak giler guna pewarna..tp aku kurangkan sket, kesian buah pinggang yg perlu bekerja keras nanti utk menapis kaler2 ni..
rupa2nya, husband aku dr hari tu lg teringin2 nk mkn kek ni..mmg kebetulan pulak.. aku plak dr hari tu teringin2 jus nenas..sedapnya... lagi2 kalau ada rasa serat2 dia..fuh..mmg syiokla.. balik2 rumah je husband dah belikan 3biji nenas..seperti biasa, tugas membancuh air terserah kpd beliau..yg penting sedap, xmanis sgt dan tekstur yg memikatt... cewah...




operasi kek mekek..bermula...





berapa byk kali nk upload daa...belasah je la..

len kali nk buat tat telur plak la..



Tuesday, 14 August 2012

~Bantal Cute Dah Sampai~


Semalam, masuk ofis je ternampak satu bungkusan besar atas meja....wah... barang yg ditunggu2 telah tiba..


dah lama aku order bantal ni.. semalam baru dpt.. mmg byk tempahan yg dia kene buat agaknya..


Chomell Design, sgt cute sbb boleh tulis nama kat bantal tu..aku order bantal kepala dan bantal peluk untuk Adam Darwisy dan Aqil Daniel..

Moh le cuci2 mata.. kalau korg berminat, leh gak tempah kt link yg aku bg tu..



comel kan??



Monday, 13 August 2012

Projek Dapur~Kuih Raya + Kuih Tak Raya


Ni nak cite pasal kuih raya dan kuih tak raya..kuih raya utk raya..kuih tak raya, sblm raya dah habis..hehe..sebenarnya kuih tak raya yg aku buat ni adalah muffin pisang, mane boleh simpan lama2.. jdnya aku buat sbb ada pisang bawak dr kg hari tu.. dari lebam mcm tu baik aku buat sesuatu...dtgla idea nak buat muffin pisang..sedap..cuma dia x merekah la pulak atasnya..kalau merekah, lg mabeles kan..



disebabkan paper cup ada 8 ketul je, jadinya yg lebih2 adunan tu aku taruk dlm loyang,

jadilah ia kek pisang..

aku saje tambah chocolate chip, lg sedap...

Biskut raya yg pertama aku buat ialah almond cluster, resepi ni aku amik dr blog kak Ana Suzana.. kak ana, mmg sgt la mudah nk membuatnya..
almond yg sedang bersiap siaga utk disangai di dlm oven.. laki aku gelak bila aku guna perkataan sangai, xpernah didengarnya sblm ni kot..haha..
alamak, tergeseng (bahasa jawa) @ terhangit la pulak..kaco tul..ni akibat xtau nak agak masa..mujur ni batch kedua..batch pertama aku sangai atas kuali tanpa minyak, yg ni mmg ok, xhangit sbb leh nmpk dgn jelas.. kalau dlm oven, xnmpk jelas sgt..tambah2 aku ni rabun sikit..keh..keh..

setelah coklat masakan dicairkan dan dimasukkan almond td ke dalamnya..


oppsss...ternmpk kaki lelaki di situ....bukti laki aku menolong aku buat kuih raya..hehe..

Ni la hasilnya yg telah siap ditouch-up dgn coklat putih..

kuih raya kedua ialah oatmeal cookies...aku amik dr blog Hana Memories.. yg ni laki aku yg buat..semangat beliau menyiapkannya..ye la beliau sdg mc 3 bulan sbb ACL rupture hari tu..kalah aku yg cuti bersalin 2 bulan je...uwa..nk menangis aku bila mengenangkan permohonan cuti bersalin aku 3bulan telah ditolak oleh bos..uhu...masuk blk cite td...disebabkan beliau cuti lama, aku pun ajarla beliau sikit2 mcmmana nk buat cookies ni.. dia ckp, "punyala senang nk buat".. jdnya, aku ckp, "okey..buatla"...beliau pun buatla... bagus...
laa...cite bapak panjang, tp aku lupe nak amik gmbr cookies dia buat...cettt..

cookies yang ke-3 aku buat ialah famous amous, yg ni aku amik kt blog kak Hana http://hanamemories.blogspot.com/
mula2 xreti nk bentuk mcmmana biskut ni.. aku buat bulat2 je, laki aku ckp xde seni la.. aku ckp la dulu mase sekolah, aku masuk kelab seni kreatif, ape2 aku buat mestila berseni..kah..kah..last2 aku ckp la kt dia, cuba abg  pulak buat...tgk2 dia buat, bapakla besar..nt dh bakar mesti gomok.. pastu...aku buat lg tp xbulat2 dah, freestyle sikit, cubit2 je...ha...yg ni baru ada seni, laki aku ckp..pastu dia ckp kt aku..." yg mcmni abg xreti la nk buat"...terus beliau meninggalkan aku keseorangan....last2 aku buat la sorg2..cess...

cookies yg-4 aku buat ialah snow almond...kebanyakan cookies kitorg buat ada almond, bagus utk otak..kurang sikit penyakit pelupe ni jah oii..haha..
cookies ni sgt mencabar nak membuatnya..sbb tgk resepi je dh mencabar...nk tau sbb ape?? sbb tepung gandum yg digunakan dia tulis kat situ tepung gandum secukupnya... aku xreti nk agak..kang secukupnya hampir setengah kilo aku taruk..sbb aku buat 2 adunan..kira agak2 xmelekat kt tgn tu kira okla..
sesi mencampak segala bahan..

tgkla, kuih aku bulat lg...laki aku ckp asek bulat je.. aku ckp ni nnt dah celup coklat n salut dgn nestum, rupe yg togel ni dh xnmpkla..

bulat dan kengkawannya yg lain...


sesi celupan dlm coklat yg telah dicairkan...

golek2kan dalam nestum..

sesi membiarkan coklat mengering...aku bukak air-cond, cepat sikit ia kering..

Ni lah hasil snow almond cookies yg aku buat..hehe... nmpk sikit je tp bapak lamanya nk menyiapkannya...dr kol 2 ptg smpi ke 12 mlm aku menyiapkan cookies ni..dgn cabaran aqil yg xleh tgk aku...meraung2 mcm xjupe setahun..pastu kang berenti jap dia nk menyusu..

masa berbuka, sempatla menghidang kuih ni kt suami.. dia ckp, "sedapnye"...pastu dia ckp lg, "banyak2 kuih yg kita buat, yg ni plg meletop rasanya"... wah..mengembang cik jah ni kejap..hahaha..

perisa kopi biskut ni aku tukar kpd cappucino.. coffe-mate aku tkr kpd susu tepung..
okla, setakat ni dulu buat kali ni...jupe lg..




Sunday, 12 August 2012

Aktiviti di dapur~

Assalamu'alaikum...

Dah lama xapdet blog..hehe..bz sesgt..azam kami suami isteri tahun ni ialah xnak beli makanan di pasar ramadhan..jadinya, aku la yg memasak..sementara bibik tolong basuh2 perkakasan yg aku guna..kdg2 suami juga menolong di dapur..bancuh air...alhamdulillah..bagus2x..kdg xmenang tgn buat itu, ini..aku pulak biasanya balik keje dlm pukul6.. mmg bersilat la kt dapur.. tambah2 lg, aqil kalau dh nmpk aku mcm histeria plak..nk melekat dgn aku..dgn org len memekik2..mcm kene dera ke ape...huisy..dgn aku baru diam..ape2 pun aku sgt2 berterima kasih kpd rakan2 blogger yg lain sbb kdg aku xde idea nak msk apa..bila korg tunjuk sesuatu resepi, boleh la aku menerainye...(try)..hehe..mintak ampun ye cikgu Razali, cikgu BM aku dulu..menambahkan imbuhan pd perkataan english..hehe.. boleh menambahkan ilmu memasak..ye la dh lama sgt aku xmsk..sejak mengandung, beranak, mengandung lg, beranak lg..jarang2 je aku msk..time ni la aku nk masak kembali..tambah2 bila dh pindah rumah ni, dapur pun dh besar sikit, nk msk2 pun selesa sikit..nk sepah2kan dapur pun, adela ruangnye...haha..bila dh lama xmasak, skill2 memasak pun dh pudar..cewah...mcm la terer sgt memasak ye sblm ni..keh2..

time aku memasak kt dapur..budak berdua ni pun bz gak... dipunggah2nya pinggan, mangkuk, cawan dlm kabinet dapur tu..mujur yg diambilnya yg plastik2, bkn corelle morel.. oh tidakkkk....
suspek ini didapati bersalah akibat memunggah gelas2 dan mug dr kabinet dapur...mug2 aku dh 3 bijik sumbing disebabkan angkara suspek ni jugak... tinggal yg plestik2 je..ni pun baru beli....kehkeh..sbb dh terdesak sgt..
si kecil memerhatikan gelagat abangnya yg sedang mengetuk mangkuk ke lantai..sgt membingitkan telinga....lalu...

dia pulak men gelas plestik dan mengetuk2nya ke lantai..cpt belajar budak ni..

ok, ni saje aktiviti aku di dapur...eh silap, aku dok cite aktiviti si kecil ni..
nt next entri aku cite kuih raya aku buat pulak..hehe..





Friday, 3 August 2012

Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia 1-7 Ogos

Sempena Minggu Penyusuan Sedunia ni, aku nak ucapkan selamat menyusukan bayi anda, semoga kita dapat beri yg terbaik buat mereka.. polisi penyusuan susu ibu di Malaysia ialah semua ibu2 digalakkan menyusukan bayi mereka dengan susu ibu sahaja dari lahir hingga berumur 6 bulan dan meneruskannya hingga berumur 2 tahun. Makanan pelengkap mula diberikan apabila bayi berumur 6 bulan (180 hari)...

2 ogos yg lalu, aku tlh menghadiri Majlis Pelancaran Minggu Penyusuan sedunia peringkat kebangsaan di Putrajaya..

Ni adalah buku programnya..

hari tu, aku sampai agak awal jugakla..dh lama xke Putrajaya sejak aku posting kt Sepang ni..rupa2nya dh byk perubahan yg dilakukan..termasuklah bilangan parking yg tlh bertambah..alhamdulillah..xla jauh sgt nk menapak ke auditorium.. tambahan pula jln masuk ke parcel E dr Alamanda pun dh ditebuk...tebuk?haih..xtau nk guna perkataan ape..ekeke..sbb sblm ni asal lalu ikut Alamanda je mesti kene lalu bulatan kecik tu, tp skg dia dh tebuk jln tu, xyah nak lalu bulatan tu lg..bagus2x..xla jem memanjang..

Majlis ni telah dirasmikan oleh Menteri Kesihatan kita.. Dato' Seri Liow Tiong Lai.. aku duduk agak depan jugak time tu.. ye la..biar mudah ilmu masuk..hihi.. amin..



Forum

makanan pelengkap utk bayi yg berumur 6-8 bulan..(gmbr atas)teksturnya berbeza dgn bayi yg berumur 9-11 bulan..(gmbr bwh)


mknn bayi 6-8bln (tekstur-lenyek), waktu minggu pertama 6bln, mknn perlu dikisar.. lepas tu, boleh lenyek2..bubur jgn terlalu cair, sbb kalau terlalu cair, nnt bby akan kurang zat makanan, bby akan mudah rs lapar..

keperluan kalori bagi baby berumur 6-8bln..

yg ni mknn utk bayi 9-11 bln (tekstur- potong kecil2, membantu bayi belajar mengunyah walaupun xde gigi lg, ia blh menguatkan gusi)


ni pun blh bg bby gk..mana yg ketul2 tu utk 9-11bln..

okla setakat ini dulu buat kali ini... jumpa lg..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...