Monday, 13 August 2012

Projek Dapur~Kuih Raya + Kuih Tak Raya


Ni nak cite pasal kuih raya dan kuih tak raya..kuih raya utk raya..kuih tak raya, sblm raya dah habis..hehe..sebenarnya kuih tak raya yg aku buat ni adalah muffin pisang, mane boleh simpan lama2.. jdnya aku buat sbb ada pisang bawak dr kg hari tu.. dari lebam mcm tu baik aku buat sesuatu...dtgla idea nak buat muffin pisang..sedap..cuma dia x merekah la pulak atasnya..kalau merekah, lg mabeles kan..



disebabkan paper cup ada 8 ketul je, jadinya yg lebih2 adunan tu aku taruk dlm loyang,

jadilah ia kek pisang..

aku saje tambah chocolate chip, lg sedap...

Biskut raya yg pertama aku buat ialah almond cluster, resepi ni aku amik dr blog kak Ana Suzana.. kak ana, mmg sgt la mudah nk membuatnya..
almond yg sedang bersiap siaga utk disangai di dlm oven.. laki aku gelak bila aku guna perkataan sangai, xpernah didengarnya sblm ni kot..haha..
alamak, tergeseng (bahasa jawa) @ terhangit la pulak..kaco tul..ni akibat xtau nak agak masa..mujur ni batch kedua..batch pertama aku sangai atas kuali tanpa minyak, yg ni mmg ok, xhangit sbb leh nmpk dgn jelas.. kalau dlm oven, xnmpk jelas sgt..tambah2 aku ni rabun sikit..keh..keh..

setelah coklat masakan dicairkan dan dimasukkan almond td ke dalamnya..


oppsss...ternmpk kaki lelaki di situ....bukti laki aku menolong aku buat kuih raya..hehe..

Ni la hasilnya yg telah siap ditouch-up dgn coklat putih..

kuih raya kedua ialah oatmeal cookies...aku amik dr blog Hana Memories.. yg ni laki aku yg buat..semangat beliau menyiapkannya..ye la beliau sdg mc 3 bulan sbb ACL rupture hari tu..kalah aku yg cuti bersalin 2 bulan je...uwa..nk menangis aku bila mengenangkan permohonan cuti bersalin aku 3bulan telah ditolak oleh bos..uhu...masuk blk cite td...disebabkan beliau cuti lama, aku pun ajarla beliau sikit2 mcmmana nk buat cookies ni.. dia ckp, "punyala senang nk buat".. jdnya, aku ckp, "okey..buatla"...beliau pun buatla... bagus...
laa...cite bapak panjang, tp aku lupe nak amik gmbr cookies dia buat...cettt..

cookies yang ke-3 aku buat ialah famous amous, yg ni aku amik kt blog kak Hana http://hanamemories.blogspot.com/
mula2 xreti nk bentuk mcmmana biskut ni.. aku buat bulat2 je, laki aku ckp xde seni la.. aku ckp la dulu mase sekolah, aku masuk kelab seni kreatif, ape2 aku buat mestila berseni..kah..kah..last2 aku ckp la kt dia, cuba abg  pulak buat...tgk2 dia buat, bapakla besar..nt dh bakar mesti gomok.. pastu...aku buat lg tp xbulat2 dah, freestyle sikit, cubit2 je...ha...yg ni baru ada seni, laki aku ckp..pastu dia ckp kt aku..." yg mcmni abg xreti la nk buat"...terus beliau meninggalkan aku keseorangan....last2 aku buat la sorg2..cess...

cookies yg-4 aku buat ialah snow almond...kebanyakan cookies kitorg buat ada almond, bagus utk otak..kurang sikit penyakit pelupe ni jah oii..haha..
cookies ni sgt mencabar nak membuatnya..sbb tgk resepi je dh mencabar...nk tau sbb ape?? sbb tepung gandum yg digunakan dia tulis kat situ tepung gandum secukupnya... aku xreti nk agak..kang secukupnya hampir setengah kilo aku taruk..sbb aku buat 2 adunan..kira agak2 xmelekat kt tgn tu kira okla..
sesi mencampak segala bahan..

tgkla, kuih aku bulat lg...laki aku ckp asek bulat je.. aku ckp ni nnt dah celup coklat n salut dgn nestum, rupe yg togel ni dh xnmpkla..

bulat dan kengkawannya yg lain...


sesi celupan dlm coklat yg telah dicairkan...

golek2kan dalam nestum..

sesi membiarkan coklat mengering...aku bukak air-cond, cepat sikit ia kering..

Ni lah hasil snow almond cookies yg aku buat..hehe... nmpk sikit je tp bapak lamanya nk menyiapkannya...dr kol 2 ptg smpi ke 12 mlm aku menyiapkan cookies ni..dgn cabaran aqil yg xleh tgk aku...meraung2 mcm xjupe setahun..pastu kang berenti jap dia nk menyusu..

masa berbuka, sempatla menghidang kuih ni kt suami.. dia ckp, "sedapnye"...pastu dia ckp lg, "banyak2 kuih yg kita buat, yg ni plg meletop rasanya"... wah..mengembang cik jah ni kejap..hahaha..

perisa kopi biskut ni aku tukar kpd cappucino.. coffe-mate aku tkr kpd susu tepung..
okla, setakat ni dulu buat kali ni...jupe lg..




1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...