Saturday, 26 April 2014

Persiapan Bersalin Kali Ke-3

Macam tak percaya je anak dah nak masuk 3.. Seawal usia kandungan 13w, Doc bgtau yg bby ni mungkin boy jugak..bila kandungan dah 19w, memang sahla boy... ok..3 boys in the house,,hii...menyengeh je la... bila lah nk dpt girl ni.. mungkin ini yang terbaik buat aku yg Allah dah tentukan, terima sahajalah dengan hati yang redha..mungkin anak ke-4 atau ke-5 girl pulak..mana lah tahu..kalau betul, alhamdulillah.. tapi yg ni pun belum keluar lagi dah merepek sampai anak ke-4 dan ke-5 oii..asal sihat dan sempurna, itu pun sudah cukup... 

Minggu lepas, aku kemas2 baju adam dan aqil masa baby.. banyak dan masih ok lagi.. so, untuk kali ni mmg aku xperlu beli baju lagi..cuma mungkin nak beli satu atau dua yang berbutang di depan.. yg lain tu banyak yg rompers.. hari tu dah terbeli kain bedung bumble bee yang comel.. hehe..alang2 belikan untuk hadiah kawan yang bersalin, so aku pun join beli sekali... untuk kakak no.2  (kak lin) dan adik ipar aku (shikin) yang dah selamat bersalin, aku just belikan bantal menyusu untuk mereka.. aku tak tau nak bagi apa..sebab boring la asik bagi baju je kan.. lagipun diorang xde lagi bantal menyusu, so aku bagila sorang satu... kak lin mmg suka sbb selesa sgt guna bantal tu...alhamdulillah..okla tu..kakak sulung aku (kak yan) pun tahun lepas aku bg bantal menyusu je.. dia pun suka..anak dia pun dah pandai gunakan bantal tu untuk panjat sofa...amboiii dia..

Aku baru survey2 uncang mandian herba..rasanya kali ni pun nak beli benda yg sama..senang, tak yah susah2 cari daun2 untuk mandi..lagipun kali ni nak berpantang di rumah sendiri je...mana nak cari daun2 tu kan kalau dah namanya duk kat bandar.. tanah sekangkang kera depan rumah tu pun, tanam daun pandan tapi akhirnya mati..kah..kah..tumbuhan pun segan nk hidup agaknya..cuma yg masih bertahan adalah pokok halia je, tu pun macam dh kering2 sikit daunnya..hehe..

Set bersalin yang lengkap, aku rasa xperlu sebab pengalaman dulu, xguna pun kesemuanya..haha.. jamu lagi la... balance yang anak pertama boleh sambung ke anak kedua..pastu siap ada balance lagi..xhabis pun..kiki..masa tu tak expired lagi..lulur2 mandi pun aku pernah pakai masa Adam dulu, tapi masa tu Adam muntah2 bila nak menyusu..mungkin sebab dia tak tahan bau lulur tu..sebab bila xpakai, dia ok je..hehe..cam kelaka pulak..so, kali ni xpayah la lulur2 tu semua...

Barut, guna je yg Adam dulu...cuma nak kene basuh semula..

Bengkung yg panjang giler tu pun, masih ada lagi.. tak yah beli..bengkung pendek pun ada, tu utk pakai kat spital je..

maternity pad, ikut pengalaman, hospital bekalkan, so tak perlu beli..sebab 2 tahun lepas banyak lebih yg dari hospital..so, aku bagi orang je..

Breastpump, pakai yg dulu, rasanya masih ok...xmerasala pakai medela freestyle..kiki..

minyak perut baby, sentiasa ada..

Perlukah membeli baby cot utk ank ke-3 ni eh? Playpan yg lama dah hancur masa pindah2 rumah.. bukan apa, sebab Adam dgn Aqil kan tengah melasak, kalau letak baby kat lantai macam bahaya je..takut apalah yg diorang buat kat adik diorg nanti..terlanggar ke..terpijak ke..huhu..

 Cuti bersalin, tak plan lagi nak amik 2 bulan atau 3 bulan...huhu..


Checklist barang yang nak dibeli:
1) Mandian Aura Herba
2) baju butang depan 1-2 helai
3) pampers comel
4) wet tissue 
5) Baby cot??? xsure lagi..
6) cecair pencuci baju baby ABC, eh..silap..ABD ler..yg pureen punya..*update sbb tersilap da..

Ni list yg setakat ni la..akan datang mungkin akan bertambah atau berkurang..

Friday, 11 April 2014

Tiada tajuk?? hehe

Assalamualaikum..

Dah lama xbersua..rasa malas nk menulis semenjak mengandung ni..catatan perjalanan ke Turki tahun lepas pun xsiap-siap lagi..nanti bila ada mood baru nak teruskan kembali..hehe.. sekarang dah menjejak ke minggu ke-28 kehamilan.. kakak aku pun dah selamat bersalin 8/4 yg lalu. dia dapat baby boy seberat 3.63kg secara normal.. skg tunggu giliran adik ipar aku pulak.. rasanya dia macam xlama dah.. lepas tu baru aku..huhu..takutnya.. 

Alhamdulillah 23/3/14 hingga 2/4/14 kami sekeluarga telah menunaikan umrah di tanah suci.. terima kasih yang tidak terhingga buat ayah dan ibu mertua yg mensponser kami ke sana..niat suci mereka utk membawa kesemua anak2, menantu2 dan cucu2 akhirnya terlaksana walaupun pd mulanya plan nk pegi thn lepas..semoga rezeki mereka bertambah2 dan menjadi lebih berkat.. Betullah kata orang, bila dah sampai sana, memang terasa ingin pergi lagi.  doakan kami dapat pergi lagi pada masa akan datang, mudah-mudahan dapat mengerjakan haji pada usia sebelum 40 thn..aminn... mudah2an juga korang semua dapat ke sana.. best... automatik rasa syahdu bila terpandang kaabah depan mata dan lagi nak mengalir air mata bila dapat masuk ke kawasan hijir ismail..

Beberapa hari sebelum aku berangkat ke tanah suci, cek la bacaan hb kat makmal sebab aku rasa mcm cepat mengah dan penat..rasa xcukup oksigen je... sekali cek, memang betul.. hb aku low.. 10.6gm%.. huhu..dah agak dah..sebab mungkin aku skip mkn mlm kot..xde selera la.. pastu suka sgt mkn coklat.. risau jugak bila hb low ni takut xlarat je masa kt tanah suci.. mak selalu pesan berdoa supaya diberikan kekuatan..doa kat sana cepat makbul.. alhamdulillah masa kat sana kira larat juga la nk buat tawaf n saie..dan aku makan juga la kurma sikit2..sbb kurma boleh naikkn hb.. kalau berlebihan, takut GDM pula.. 
tadi aku cek lagi hb, alhamdulillah hb aku dah 12.7gm%.. terkejut jugak sebab kalau ikutkn research yg aku baca dan sebelum cuti umrah hari tu ada kursus pengendalian Ibu hamil Anemia, Peg Farmasi cakap nak naikkn 0.2++ pun makan masa sampai 2-3minggu.. Pil Iberat Folik aku mmg hari2 makan.. masa kat sana pun aku makan cuma timing je lari sket sbb aku confius nak mkn pukul berapa..sebab kalau kt Malaysia aku biasa makan sebelum tidur.. masa kat sana kan  lewat 5 jam.. jadi aku main belasah je waktu makan... yang penting aku makan waktu perut kosong..baru penyerapan lebih baik..coklat pun dah kurang2kan makan...huhu.. terpaksa.. demi kesihatan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...