Friday, 28 September 2012

Jepun: Part II (Osaka)

Sesampai sahaja di Kansai International Airport, Jepun dah lewat petang, sementara menunggu Huda&Ikram, kami disapa oleh seseorang.. dia tanya, dari mana, nak ke mana..tgk pasport...pertama kali ke sampai di Jepun?..tinggal berapa lama..? stay kt mana? dan mcm2 soalan lg yg ditanyanya..pastu dia tunjukkan kad ...rupa2nya polis... mmg kt cni selalu kene sergah dgn polis.. kdg2 tu diorg ni berpakaian biasa.. adalah sorg polis ni dia pandai ckp bahasa indonesia sbb tu aku tau dia tanya ape...ekeke..kalau x, aku pun tak faham apa dia tanya dan tak pandai lak nak translate bahasa Jepun dia...yg x pandai BI tu biasa dia tanya passport je.. keh..keh..keh..

Bila Huda&Ikram sampai, kitorg terus ke kaunter utk beli tiket Osaka Unlimited Pass ...bagi pelancong mcm kami mmg sgt berbaloi2 beli tiket ni sbb kita dapat pergi ke mana2 kawasan Osaka menggunakan train.. dan dapat masuk ke 28 tempat menarik dengan percuma..ada kupon disertakan+tiket+guidebook...tak payah nk beli tiket ke satu2 tempat tu..lg mahal..sebelum tu nk bgtau, kalau korg bercadang utk bercuti ke Jepun, korg mestilah study dulu map train diorg..Jepun ni terkenal dgn train yg sgt2 byk, mcm2 jenis train ada..bwh tanah dia mmg byk giler jaringan train..mcm xpercaya je tgk sistem train bwh tanah diorg, bertingkat2....canggih betul diorg ni..kalau tersalah train mmg haru..buang masa cari train..pastu byk masa nnt dihabiskan dlm train je ..pulak tu kalau korg beli tiket ke satu2 tempat tu mmg membazir duit je..lebih baik beli yg whole day pass...salah tempat pun boleh accept lg..hihi..

Hari kedua pulak, kitorang plan nak ke area Osaka.. sini subuh pkl 3.15am.. mmg awl sbb kitorg dtg masa musim panas, baru sikit2 nak masuk autum..jadinya siang lbh pjg dr malam,,okla tu sbb dpt pegi byk tempat...kalau musim sejuk, mlm lg pjg, kitorang nanti kang tidur lg byk...baik tidur kt rumah sdri je kan...hehe.. mula2 kami ke ....Tsutenkaku Tower..mmg antara tempat tarikan di sini..nak menjimatkan masa, keluar je dr train station asal nampak je tower tu, apa lagi terusla tangkap gambar..pastu kitorg bergegas ke tempat lain pulak.. Jepun ni sgt terkenal sgt ketepatan masa..setiap masa orang berjalan laju..kitorang pun dah tertiru budaya diorg pulak..nak katanya kitorg  ni dah mcm join amazing race pulak kat sana... sbb nk capai target dpt melawat banyak tempat menarik di sana dalam masa yg limited.. bkn selalu weh dpt pegi tempat mcm ni...hehe..
 
 Tsutenkaku Tower
Lepas tu kitorg terus berlari ke Shitennoji Temple..naik train jugak.. map dlm guidebook tu kata, 5 min berjln dr station..tp tu cara jln org Jepun, kalau org Malaysia ni jln kene darab 2..maknanya kene jln 10 min, baru jupa Temple ni..
Shitennoji Temple


Biasanya kalau kt Jepun ni, susah sikit nk cari makanan halal, ada, tp jauh sikit nk cari tempatnya..jadinya, kitorg bawa bekal dari rumah.. dari Malaysia kitorg bawa roti gardenia,
cuma prepare telur atau tuna utk mkn dgn roti tersebut..

Lepas dah mencekik roti tu, kitorg sambung perjalanan ke Nagai Botanical Garden pulak... time ni bateri kamera sgt low..terpaksa guna ipad Huda&Ikram utk amik gambar..huhu..gmbr tu sume kt diorg la...aku ade amik dlm gmbr dlm hp, tp malangnya hp aku rosak, xleh bukak dh sbb Adam baling masuk dlm kuah sayur...huk..huk...sedihnya...

Ni gmbar dr hp husband kat Nagai Botanical Garden..
ada byk lg port cantik, tp sume dlm ipad Huda...

Nagai Botanical Garden ni, sgt luas..kitorg dh xlarat nk jln ke semua tmpt dlm garden ni..bayangkanla dr station nk ke pintu masuk garden ni je dh 800m.. nk dekat 1km jugak berjln kaki..huhu.. time ni kt daerah aku tgh buat 10 000 langkah merdeka, disebabkan aku dh booking tiket ke Jepun dan dh apply kebenaran ke luar negeri, bye2 je la program tu ye.. husband aku ckp, kat sini kita dah lebih 10 000 langkah berjalan..hehe..

lepas tu, kitorg smbg balik perjalanan utk naik Cruise Ship Santa Maria..ship ni meronda Osaka Bay Area dgn mengambil masa selama 45min.. gambar pon kt diorg jugak..huhu.. nanti2la aku upload ye..aku amik dr google je la ye spy korg dpt bayangkan yg betul..kalau aku cite je, xde gmbr ntah ape yg korg bayangkan..ye tak..hehe..


Then, kitorg naik ferries wheel pulak.. Tempozan Giant Ferris Wheel namanya..dekat je dgn tempat naik cruise td.. masa zmn belajar dulu, kt Tasik Titiwangsa ade depan mata pun xpenah nak naiknye..kt Jepun jugak yg aku naik..hisy..hisy..
Kredit to google ye.. hehe =)

seterusnya amazing race kami diteruskan lg utk ke Tombori River Cruise pulak... sebelum tu kitorg amik gmbr glico, landmark yg menjadi tarikan bila sampai ke Osaka ni...


yg td tu kapal mengelilingi bay area.. yg ni sungai pulak.. waktu ni dh dekat maghrib.. jadinya, byk bangunan yg dah pasang lampu..tp seperti biasa gmbr pun ada kt Huda&Ikram jugak..tet..tet..tet...
minta belas kasihan dr en google jugak..

Lepas balik dr river cruise ni kitorg sambung perjalanan ke Umeda Sky Building..dlm bangunan ni ada Floating Garden Observatory...bangunan yg sgt unik lg menggayatkan aku... aku mmg takut tempat tinggi..dlm pikiran ni dok pikir, kalaula ada gempa bumi ke hapa...mcmmana la...insap dan byk2 mengucapla.. dh la kt bwh td diorg ada buat pesta menari&minum arak..takut je kalau tiba2 Allah turunkan bala ke...nauzubillah..bangunan ni tinggi dia 173m..naik lif yg transparent..mmg nmpk luar...gayat.. pastu sampai 1 tingkat tu..kene tukar naik eskalator pulak..1 eskalator utk naik, 1 eskalator utk turun..dinding2 dia pun transparent gak..mmg mencuak aku tgk org kt bwh tu kenit je..kitorg naik building ni pun dh mlm..jd nmpk lampu2 je la..

disebabkan aku hangin gk dgn kamera yg dh tinggal nyawa2 ikan ni..bila mlm, xdpt amik gmbr dgn jelas..agaknya kene beli kamera mahal la pas ni..ni aku amik gmbar dr google nk tunjuk kt korg mcmmana bentuk bangunan ni...


Ni gmbar eskalator yg aku ckp tu..mmg menjunamkan??ngeris..kredit to google ye..
ni gambar kt floating garden..btk bulat.. kalau mlm, lorong2 kt garden ni ada cahaya2 batu ..xreti nk cerita mcmmana gmbarannya..

Floating Garden..bila mlm..

Kitorg mmg dh xlarat nk jln lg..ye la sbb dh mlm..tempat2 menarik pun dh tutup..trus balik rumah..nak tau sampai pukul berapa kitorg berjln hari tu?? 11.45pm.. 15min je lg nk kul 12.00am..whole day pass nk habis waktu dah.. nak katanya pass tu kitorg gunakan semaksima mungkin.. smpi rumah Ikram je sume dah flat..bayangkan nk bgn subuh esoknya kul 3.15am...huhu..
perjalanan esok aku cite kemudian ye, sbb esok aku dan husband sahaja yg akan ke Tokyo.. Huda&Ikram hanya meneman kitorg berjln area Osaka, Kyoto dan Kobe...setelah balik dr Tokyo, baru perjalanan bersama diorg semula kt area Kyoto dan Kobe pulak.. Perjalanan dan pengalaman berada di Tokyo lg mencabar sbb kitorg hanya bergantung pd map dan iphone sahaja utk mencari maklumat dan arah jln..hua..hua..tp pergantungan pd Allah tu lg utama la ye, sbb Dialah pencipta kita.. =)


Thursday, 20 September 2012

Jepun: Bercuti ke Negara Matahari Terbit Part I


Assalamualaikum...

Dah lama xupdate blog..selama seminggu ni aku menyawangkan blog sbb bercuti ke Jepun...sebelum pergi tu mmg sedih nak meninggalkan buah hati pengarang jantungku iaitu Aqil sbb beliau masih menyusu badan..Adam aku xrisau sgt sbb dia mmg dh berdikari sejak aku mengandungkan Aqil lg..Cuma Adam ni lebih rapat dgn ayah dia...dulu2 kalau ayah dia outstation, sampai demam2 dibuatnya..

Aqil..oh Aqil..kalau aku tau dia xboleh tido mlm, menangis2...rasanya baik aku hantar dia kat rumah ibu susu dia iaitu kakak aku..tp nak buat mcmmana, benda dh berlaku..huk..huk..walau macammana sekali pun,  aku dah stand by susu perahan buat Aqil dalam 42 botol..Alhamdulillah..Allah permudahkan, sbb niat di hati aku nak susukan dia 2 tahun..mudah-mudahan berjaya...balik dari Jepun aku bawa dalam 30 botol susu untuk Aqil.. Alhamdulillah, risau jugak kalau xlepas kt imegresen.. tp sbb susu ni awal2 dah check in, so okla..Cuma, ice pack masa check hand luggage tu pada mulanya xlepas, tp setelah puas husband aku explain kt pegawai Jepun tu,then baru lepas...

Ok, berbalik pd cite pengalaman aku kat sana..mmg mencabar...sbb kat sana mmg kene byk berjalan.. berjalan sbb nk tukar train atau dr station nk ke tempat yg dituju..patutla rakyat Jepun ni majority slim2 belaka...3-4 orang sahaja dari beribu2 org yg aku tgk, mempunyai berat badan berlebihan..kalau situasi kat Malaysia, terbalik pulak..hehe.. diorg ni mmg secara fizikalnya aktif, byk berjalan, bukan berjalan lenggang-lenggang kangkung, tp berjalan laju, berbasikal.. tengahari2 pun berjogging tau!
Aku ke Jepun, kebetulannya kawan baik husband tgh belajar PhD kat sana..jd, kami amik peluang untuk melawat mereka di samping melawat tempat2 menarik di sana..hehe..
 1 beg makanan, 1 beg baju, 1 kotak polistrin utk simpan susu, beg pack yg diisi breastpump dan 1 cooler beg

ni otw nk ke Katsura, Kyoto, rumah kwn kitorg..

Ikram&Huda, coursemate husband ms blaja dulu..aku je course lain antara mereka ni..hehe..tq ye Ikram dan Huda, byk tlg kitorg sms berada kt sana..tumpang rumah korg, jd tourist guide kitorg..tumpang fridge utk simpan susu..ajar aku makan sushi, walaupun aku xblh telan byk2..byk kali korg minta aku telan tang telur salmon tu, tp aku xboleh gak..hehe..aku kn penggeli.. =P

tambang bas nk ke rumah diorg...

Ni kat depan rumah diorang..yg tingkat atas tu..

nanti aku cite sikit2 ape yg menarik kat sana...xsempat nk cite sekali gus..

Thursday, 6 September 2012

~Tak de semangat~

Sejak akhir2 ni, rasa cam xde semangat untuk bekerja..kenapa eh? sbb mungkin aku terbeban dgn kerja yg sgt byk...dgn aku sorg2 kt sini..nak capai KPI...pelan tindakan lagi..aduh..motivasi diri amat rendah kini..macammana nak dapatkan balik motivasi diri ni.. sejak melangkah ke alam pekerjaan ni, mmg segala2nya berubah..kalau dulu zaman belajar, ada ramai kawan2 untuk kita kongsikan rasa suka, duka menempuh kehidupan sebagai seorang pelajar..sekarang, semua tu xde lagi..makan tengahari sorang2, xde tempat nak luahkan rasa bila diri ni rasa sgt down..rs cm nk menangis..kdg tu rasa mcm nk resign je.. rasa mcm best je kalau jadi surirumah.. agak2 korg, best tak jd surirumah?
 
td masa kt surau ada gk sembang2 dgn staff yg berada kt situ, agak2 best tak jd surirumah.. ada yg jawab, jd surirumah ni lg penat dari bekerja..baik bekerja.. aku ckpla, kalau keje tak stress, menyeronokkan...mungkin bekerja tu lg better..tp, kalau stress, baik jadi surirumah.. leh main2 dgn anak2, tgk muka diorg je hilang stress.. tp, kdg2 stress jugak kalau anak2 buat bising, jerit2, buat sepah...pening pulak..kiki..ada gak staff bgtau, cubala minta cuti 2 minggu direct, tgk ok tak kita jd surirumah...haru ke biru?haha..betul gk tu... 

Penah gak suarakan kat husband, agak2 kalau dia sorg je yg bekerja, ok tak?aku nak jd surirumah, mengasuh anak2, mengemas dan memasak...tp beliau kata, huh...tggula gaji dia puluh ribu..baru boleh.. glurpp...mmg xtau bila la gaji byk tu... tunggu 5-6 thn lg.. kalau time tu, bos aku dh bersara, mungkin aku tak stress lg kot...hehehe..nak resign pun xjadi..keh..keh.. rupanya ni la sbb utama kenapa aku nk resign...

Takpe...mungkin aku perlu bercuti utk hilangkan stress di tempat kerja...hehe..harap2 balik bercuti, hilanglah stress itu...aku tinggalkan stress tu kat sana.. =)
Bye...bye..Malaysia..


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...