Thursday, 20 September 2012

Jepun: Bercuti ke Negara Matahari Terbit Part I


Assalamualaikum...

Dah lama xupdate blog..selama seminggu ni aku menyawangkan blog sbb bercuti ke Jepun...sebelum pergi tu mmg sedih nak meninggalkan buah hati pengarang jantungku iaitu Aqil sbb beliau masih menyusu badan..Adam aku xrisau sgt sbb dia mmg dh berdikari sejak aku mengandungkan Aqil lg..Cuma Adam ni lebih rapat dgn ayah dia...dulu2 kalau ayah dia outstation, sampai demam2 dibuatnya..

Aqil..oh Aqil..kalau aku tau dia xboleh tido mlm, menangis2...rasanya baik aku hantar dia kat rumah ibu susu dia iaitu kakak aku..tp nak buat mcmmana, benda dh berlaku..huk..huk..walau macammana sekali pun,  aku dah stand by susu perahan buat Aqil dalam 42 botol..Alhamdulillah..Allah permudahkan, sbb niat di hati aku nak susukan dia 2 tahun..mudah-mudahan berjaya...balik dari Jepun aku bawa dalam 30 botol susu untuk Aqil.. Alhamdulillah, risau jugak kalau xlepas kt imegresen.. tp sbb susu ni awal2 dah check in, so okla..Cuma, ice pack masa check hand luggage tu pada mulanya xlepas, tp setelah puas husband aku explain kt pegawai Jepun tu,then baru lepas...

Ok, berbalik pd cite pengalaman aku kat sana..mmg mencabar...sbb kat sana mmg kene byk berjalan.. berjalan sbb nk tukar train atau dr station nk ke tempat yg dituju..patutla rakyat Jepun ni majority slim2 belaka...3-4 orang sahaja dari beribu2 org yg aku tgk, mempunyai berat badan berlebihan..kalau situasi kat Malaysia, terbalik pulak..hehe.. diorg ni mmg secara fizikalnya aktif, byk berjalan, bukan berjalan lenggang-lenggang kangkung, tp berjalan laju, berbasikal.. tengahari2 pun berjogging tau!
Aku ke Jepun, kebetulannya kawan baik husband tgh belajar PhD kat sana..jd, kami amik peluang untuk melawat mereka di samping melawat tempat2 menarik di sana..hehe..
 1 beg makanan, 1 beg baju, 1 kotak polistrin utk simpan susu, beg pack yg diisi breastpump dan 1 cooler beg

ni otw nk ke Katsura, Kyoto, rumah kwn kitorg..

Ikram&Huda, coursemate husband ms blaja dulu..aku je course lain antara mereka ni..hehe..tq ye Ikram dan Huda, byk tlg kitorg sms berada kt sana..tumpang rumah korg, jd tourist guide kitorg..tumpang fridge utk simpan susu..ajar aku makan sushi, walaupun aku xblh telan byk2..byk kali korg minta aku telan tang telur salmon tu, tp aku xboleh gak..hehe..aku kn penggeli.. =P

tambang bas nk ke rumah diorg...

Ni kat depan rumah diorang..yg tingkat atas tu..

nanti aku cite sikit2 ape yg menarik kat sana...xsempat nk cite sekali gus..

1 comment:

  1. Wah best juga ye ke jepung ni... Kat sana kos penginapan pon memang high n expensive kan sebab nilai mata wang jepun tu.. Tapi mostly yg best kita tgk culture diorgla..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...