Friday, 12 February 2016

JEPUN: Sapporo Day 1

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, kali ni ada rezeki lagi menjejakkan kaki ke negara matahari terbit. Tahun 2012 dulu aku pegi dgn suami je. Masa tu musim panas. Kali ni nak merasa musim sejuk pula. Setelah buat survey beberapa tempat yang menarik musim winter ni, akhirnya kami memilih Sapporo sebagai destinasi percutian kami. Kali ni aku, suami, mak dan ayah mertua serta anak2 kecil kami Adam, Aqil dan Aqlan. Cukup 4 musim percutian kami, cuma org je yg berbeza2.. Musim bunga di Korea : Aku, husband dan Aqlan. Musim Luruh di Istanbul: Aku, husband, Adam dan Aqil. tu pun baru nk masuk luruh, boleh la kan.. daun baru sikit2 berwarna kuning keorenan.

Banyak tempat-tempat yang menarik sebenarnya di Sapporo ni, tapi biasala kekangan masa dan mengambil kira anak2 punya kondisi.. Musim winter yg teramat sejuk ni mmg menjadi satu cabaran utk kami utk mengharunginya lagi2 bila anak2 menangis2 kesejukan, mengadu penatlah.. jadinya jarak yg dekat dari satu tempat ke satu tempat menjadi begitu jauh, nk betulkan sarung tgn la.. mafla la.. kesian betul.. tu belum lg merengek2 bila snow jatuh atas bulu mata lg.. kenapa snow ni suka kat mata Adam.. nk tergelak pun ada dgr dia ckp cmtu..

Hari pertama, sesampainya di airport kami terus ke kaunter untuk membeli tiket train jr chitose-airport ke Sapporo (1380 yen) dan beli SAPPORO-OTARU WELCOME PASS. Harganya 1700 yen.  hu.. masa nk tunggu train tu, Ya Allah mmg sejuk giler angin yg bertiup.. 

Ada kawan bagitau yg snow kat Sapporo ni tak setebal tahun2 yg sebelum ni.. dia ckp kira mcm warm winter je. Tp bg kitorang yg baru first time merasai snow, mmg sejuk yg amat dah. Suhu pun mmg bawah paras beku je.. ada sampai -8°C, ada satu hari tu snow lebat aku rs mcm -ve belas2 je.. 


Assalamualaikum Sapporo.. bumi yang indah.. sungguh putih..

Dari Sapporo station kami naik 3 teksi sbb beg byk.. dan kami je dah 4 dewasa, 2 kanak2 dan 1 kanak2 kecil utk ke apartment yang kami sewa di Sapporo-shi Chuo-ku Minami 3 (San) Jo Nishi 12(Juni) Chome 326 (San-ni-roku)-10 (Ju). Panjang bebenor plak alamatnya.. nak pendekkan pun tak tau.. haha.. yang penting apartment kami berdekatan dgn Prince Hotel. 

Hari pertama sampai ni kami jalan-jalan di Odori Park. Nampak diorang tengah buat persediaan utk Snow Festival bln Februari. Kami pergi hari tu 13 Jan 2016 hingga 18 Jan 2016. Jadi, memang tak sempat nak tengok festival ni. nampak diorng tgh bina block2 ais je.. belum ukir2 ais lagi. 



Konon2 nak cover TV Tower, Nijo Market, Clock Tower dan Former Hokkaido Government Building.. tapi tak sempat.. hari ni sempat cover Odori Park dan Sapporo Underground Pedestrian Space je..  Musim2 winter ni orang-orang Jepun lebih suka jalan kt undergroud sebab xsejuk dan ada pemanas, banyak sangat kedai2 kat bawah tanah ni..memang meriah..



Percutian kali ni mmg aku dan suami banyak buat research dgn baca blog2 orang.. itenerary memang detail.. byk yg suami aku buat la.. siap ada peta.. kene jln berapa meter then harga train berapa pun dah dpt tau.. pukul berapa nak naik train pun dh siap2 decide.. siap waktu solat semua ada.. mmg detail.. takut kalau dpt bos mcm dia.. kahkah.. aku tolong print je.. hehehe

Persediaan musim winter ni mmg sangat2 mahal sebab kene beli winter jaket, winter boot, long john, mana yg dah ada dulu pakai je yg tu.. ada gak pinjam jaket kawan2, kasut.. tapi last2 pakai yg sendiri punya je.. tak kuasa nak bertukar2 fesyen.. haha.. nak siapkan anak2 satu hal.. tak nak pakai glove lah.. kang tangan sejuk kejung baru tau.. Aqlan ler tu.. macam kebal je tangan dia xnak pakai glove.. haishh..



Masuk bab makanan plak.. kat sini kitorang dah jimat sgtt byk sebab dgn rela hatinya mak mertua dah siap frozen kan beberapa jenis lauk utk kami makan sepanjang berada di sana. Memang cukup dan ada lebih lagi. Aku pula bawa beras yg dah siap sukat 3 pot setiap bungkus x 10 kali makan. Sebab 5 hari full tambah 2 hari dlm perjalanan tu anggaran aku je. Husband aku ckp nanti mungkin ada hari2 yg makan makanan kat sana. Yelah dah sampai sana pasti nak merasa juga masakan sana.. tapi bukan sushi mushi lah.. aku kureng sikit sbb mentah, xberapa nak masuk pulak. Tambah2 bawa org tua dan anak2 kecil lg la tak. 


Antara makanan yang aku bawa juga adalah seperti biskut2, coklat, susu kotak, makanan dlm tin ni prepare je, serunding, tuna mayonis, bubur segera. Mak mertua aku pun bawa biskut, roti, teh, kopi, horlicks, susu pekat, susu kotak juga.. makanan pasti lengkap..hehe.. org yg dah byk pengalaman tu..pasti ingat keperluan anak2 dan cucu2..



Masa aku survey2 tempat mana yg cantik saljinya, rupanya Sapporo ni memiliki salji yang berkualiti tinggi.. maknanya salji tu sgt powdery.. kalau tengok mmg mcm gula icing yg ditabur diseluruh tempat di Sapporo ni.. memang cantik..

En suami pegang itenerary dan peta, mmg sgt berguna.. 
Aku suka sangat gambar reranting pokok.. ntah.. rasa cantik sgt..


okey, nanti sambung next entri ye..
 

18 comments:

  1. waahh wishlist. in sha Allah nk g sana musim panas nnt. boleh rujuk blog akak

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum,
    boleh share pasal apt tu tak? berapa sewa sehari ya?

    ReplyDelete
  3. please share your itenarary. murniafifah2505@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Assalam..menarik la..boleh share lag tak tips and apartment or hotel budget yg ada..sbb plan nk gi gan husband berdua...harap boleh dapat info yg membantu..tq sist. !

    ReplyDelete
  5. klau sy nak tgk itinerary boleh x?
    iewa1505@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Bole share itinerary sis? Sy nk p hujung bln nnt. Tq
    ciklin965@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Assalamuallaikum. boleh share itinerary mo_osz@live.com
    thank you very much.

    ReplyDelete
  8. Klu blh saya pun nak itinerary trmsk budget apartment. Tq so much
    hamizi8573@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. Salam, saya berancang untuk ke Hokkaido Januari tahun depan. Kalau tak keberatan boleh tak saya nak rujuk itinerary sis? Emel saya hidayah117@gmail.com

    Terima kasih =)

    ReplyDelete
  10. klau sy nak tgk itinerary boleh x?
    anis_717@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. Mind share my email at sydtl.ask2310@gmail.com

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum.. Kak mohon share itenerary.. Plan nk pg February next year.. Harap share ya.. Mail to fhive82@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum.. akak nak minta emailkan itenerary ye? drzainal93@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Salam kak, leh mintak itinerary skali ngan Total cost x?ni emel sy: erzaniza@gmail.com.. Tq

    ReplyDelete
  15. salam, bole mintak tolong emelkan itinerary..mail to noramins@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Assalamulaikum wbt, mohon share itinerary boleh ke? Bercadang untuk ke sana Ogos nanti tapi masih belum lengkap. Terima Kasih

    anezaqmal@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...