Monday, 25 June 2012

Plaster Ceiling, Tile

Assalamualaikum...

Perkembangan terbaru ttg rumah ialah plaster ceiling.. xsiap lg..huhu..ni sebab Ah Hook yg xsiap lg wiring air-cond..


Kristal glass mmg cantik..ni kitorg dpt dr Houz Depot kt depan Sogo tu.. harga dia RM 9.90 1 keping..okla..antara 2 ni aku pilih yg kotak2 dia besar sikit..sgt sukaa....yg ni nanti nak letak kt dry kitchen..wet kitchen xsesuailah..


Sinki bilik air kat master bedroom sebijik mcm ni
yg ni aku jupe kt jkns..
ok..sekian..


Berkampung di Prince Court

Assalamualaikum....

Kali ni nak cite pasal my husband yg perlu menjalani operation kaki disebabkan oleh ACL rupture..makanya aku dan Aqil berkampung di sini..selama 6 hari 5 malam husband aku dok kt ward..aku dgn Aqil dapat jaga dia 2 hari je memandangkan aku bekerja... kt sini makanan dia mmg best..xde nk pantang2nye..bknnya beranak kn... aku pun tumpang sekaki..dulu masa aku bersalin pun, aku mkn je..main belasah je..desert dia mmg perghh...mmg rugi kalau xmerasa...siap ade carrot cheese cake lg....keh..keh..kantoi..tp xpe..cheesekan menambahkan susu..

 
mehla cuci2 mata..sket je gmbr yg aku snap..
yg ni chocholate moist cake yg menjadi kegilaan aku laki bini..haha..
dulu masa aku bersalin lg la lama duk spital ni.....11 hari 10 mlm..1 gmbr mknn pon xhambik...bila dh lama sgt duk spital, mknn yg sedap pun dh jd muak...

kalau utk yg confinement, ada nasi berlada hitam, time tu nasi byk ni mmg rs tak cukup..ye la kan nk produce susu utk bby,mestila kene mkn byk..

Rupenya ni rojak..mula aku igt hape..tp sedap lg mamak buat...hehehe..

Breakfast dia mmg best..roti croisant (ntah betul ke x aku eja tu..tibai je la), cendawan, kacang panggang yg dimsk pedas2 sikit, roti wholemeal, coffee (yg ni husband aku sukala, kalau aku dulu pilih horlicks je la), fresh orange dan yogurt manggo(yg ni aku yg belasah..husband aku mana mkn masam2 susu ni)...mmg mabeles..

Wah...lps ni nmpknya lmbt lg la nk merasa mknn yg best2 kt Prince Court ni..nk berehat dulu ye..misi2 kt sana ramai yg kenal aku disebabkan kejadian yg berlaku time aku bersalinkan Aqil dulu...smg lps ni tiada lg komplikasi berlaku bila aku bersalin..cam takut je nk bersalin lg..uwa...



Friday, 22 June 2012

Berkursus di Impian Morib

18 hingga 20 Jun, aku menghadiri kursus pengurusan obesiti dan preskripsi senaman peringkat negeri Selangor yg diadakan di Hotel Impian Morib.. disebabkan aku sdg menyusukan Aqil sepenuhnya, aku xsanggup nak tinggalkan dia dgn bibik selama 3 hari 2 malam, so aku hangkut semuanya sekali (Adam, Aqil dan bibik).. sebelum tu aku dh inform urusetia kursus utk minta blk single spy tak mengganggu peserta lain yg kemungkinan sama blk dgn aku.. aku dh ade pengalaman yg menyakitkan hati dulu bila rakan sebilik complain menyusahkan dan nanti ganggu tidur bila ada bby, aku fhm mmgla mengganggu sikit tapi cubala ckp baik2..ayat dia mmg menyinggung perasaan aku... dh la mls nk igt blk perkara yg dh berlalu..

Berbalik kepada kursus tu, apa yg aku dpt ialah kalau kita bersenam, nak pastikan betul2 dpt bakar kalori ialah :-

1) Mesti berpeluh
2) Lebih 20min
3) Tercungap2

Sekiranya kita bersenam, masih belum capai ketiga2 perkara di atas, bermakna senaman yg kita buat tu xberkesan dan xterbakar kalori..

Gambar ni dari En Google.. ni cth brisk walk
 Teknik yg betul ialah
  1. Bahu lurus
  2. Siku rapat ke badan
  3. Ayunkan tangan
  4. Genggam sedikit
Korang tau x kenapa kita perlu ayunkan tangan? kdg2 tgk org men belasah je jln laju..mehla aku bgtau, sbnrnya kalau kita just jalan xayunkan tgn, nanti lemak2 tu terbakar yg bhgn kaki je..yg bhgn atas xterbakar..nanti kaki je yg slim, tp yg atas tak...jd, bila kita ayunkan tgn, secara xlangsung kita menggunakan otot di bhgn lengan, so, lemak2 ni akan terbakar juga..


Bagi wanita, lemak biasanya terkumpul di bahagian pinggul dan punggung manakala bg lelaki lemak sgt suka berkumpul di bahagian abdomen (perut)..ni semua disebabkan oleh pengaruh hormon..


 wanita


lelaki





Monday, 4 June 2012

Survey rumah jiran tetangga

Ni cite dua tiga hari lepas..hjg mggu ni sume adik-beradik aku blk kg..kitorg je yg xbalik kg..bkn saje xnak balik ke apa..sbb masih lg dlm proses nk menyetelkan prob rumah baru ni..ade je yg xsettle lg..sabtu tu, aku dgn husband pi rumah baru nengok progress..tp sgt menghampakan sbb sama jerk aku tgk mcm mggu yg sblm ni.. dpt jupe contraktor, minta kami tgk rumah yg dia dh buat..tgk punya tgk, adala bbrp menda yg memuaskan hati kami..first, plaster ceiling, mcm pelik je ...mmg xberapa nk berkenan..


cuba tgk ape yg pelik kt ctu? plaster ceiling tu mcm nipis sgt, gap antara ceiling dgn plaster ceiling tu sgt ketara... tu yg x berkenan tu..haissh...

cuba bandingkan dgn yg ini....

gap antara ceiling dgn L box tu xla ketara sgt...dan yg ni cantik dan kemas..



tgk plak kitchen kabinet, aku try bukak satu2 pintu kabinet tu, sume berdentum...kata nk buat soft-closed..tgk finishing yg dia buat mcm xbest je.. aku rasa ralat je.. rasa mcm xjd nk amik kt dia.. try2 gak tya2 contractor lain..kot2 ada yg dpt buat ok ke.. balik dr tgk rumah, kitorg gi puchong nak cari sinki dan kepala paip...cari punya cari, xde pulak sinki yg memenuhi kriteria kitorg...mahal lak tu..nak2 sinki yg 2 bowl..harga nk dkt RM800..kitorg nk sinki 1 bowl 1, 2 bowl 1, kalau boleh nk yg sama besar bowl dia, ketebalan 1mm, kedalaman 8-9" dan kalau blh yg lbh murah...heheh..tu penting tau..nak masuk rumah ni, duit cam air je mengalir..kene baik punya plan bab duit2 ni.. last2 husband aku kata beli kt kedai cina yg dkt rumah tu lah, ctu harga sgt murah, tp kedai dia tutup hari tu sbb hari keputeraan sultan selangor..lupe lak.. ahad sure kedai dia tutup...  nak tak nak terpaksa gak call cina suh bukak kedai esok..mujur husband ada no dia..sbnrnya dh byk kali dtg kedai dia, tp xbeli2...asik2 survey...blk rumah pun dh ptg.. 


xde plak gambar sinki n kepala paip...xpe lah..aku tayang muka 2 budak comel yg sian diorg kene tinggal time cuti...hehe...

cuti2 pun mcm hari keje..dah xdpt nk meluangkan masa dgn diorg lama2..nk buat cmne..mlm tu pulak jupe dgn sorg contraktor yg buat plaster ceiling...dia penah buat yg mcm ada kayu2 tu..tp husband aku xberkenan sbb mcm gelap je contoh rumah yg dia penah buat tu... esoknya, pagi2 lg kitorg gi beli sinki, kepala paip dan salur paip kt kedai cina tu...mmg puas hati sbb sblm ni sinki 1 bowl tu harga dia RM190, tp smlm dia kasi RM 180 je..ok la tu..tebal pun tebal...dalam pun dalam... yg double bowl tu dlm Rm280..dlm pun dlm, tebal pun tebal..ape la aku, ulang balik ayat yg sama je..cuma tunggang terbalik je..kepala paip,utk toilet master bedroom, kitorg suka yg design dia petak2...dah dpt cari.. kepala paip yg boleh ejas nak bukak sama ada yg toler tu atau yg paip tuk amik wudhuk tu pun dh dpt... lain dari yg lain.. alhamdulillah, pencarian sinki, kepala paip dan toler dh berakhir... eh..lupa lak, korg tau ke toler tu ape... toler tu ialah salur paip dalam bahasa jawa...keh..keh.. kelas bahasa jawa la plak...panjang lak entri kali ni...sbnrnya ada byk lg cite yg nk dikongsikan...nak tau?? tunggu entri akan dtg eh...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...