Thursday, 30 January 2014

Turki: Hari Ketiga Di Istanbul

Hari ketiga di Istanbul, kami ke Hagia Sophia dan Topkapi Palace. Cuaca hari ni sangat sejuk sbb hujan renyai2, tambah2 dgn angin sejuk yang meniup hingga ke sum-sum tulang.. mmg sejuk giler..menggeletar gigi..
 Dalam Hagia Sophia..ada sebahagian kawasan direnovate..


Besar dan luas Topkapi Palace ni..xlarat nk jalan kesemua tempat..kebanyakan tempat kat dalam xboleh ambil gambar..simpan dalam memori sendiri je..sebab tu byk ambil gambar kat luar je..
 Topkapi Palace 

Hari hujan renyai2..
Topkapi Palace
Habis round Topkapi Palace, en suami bawa cuci2 mata dessert2 ni lagi..hehe
Meh kita pilih nak yg mana..
Rasanya macam berkenan yg ni..beli satu je.. makan ramai2.. tapi xmanis pun..strawberinya anak2 je yg rembat..cream dia xtau nk ckp dia buat dgn apa sbb xmanis sgt pun..Aqil je yg mkn..tart dia aku mkn..rasa dia ok..cuma aku rasa, kalau aku buat sendiri lg sedap kot..hehee..

Hari ni just pegi 2 tempat tu je..esok nak mulakan perjalanan yg jauh..so, kene balik awal..kemas2 beg dan tidur awal..esok awal2 pagi kene bangun..

Tuesday, 28 January 2014

Turki: Hari Kedua di Istanbul

Hari kedua di Istanbul, kami berjalan2 ke Grand Bazar dan Spice Bazar.. just beli fridge magnet dan sedikit cenderahati untuk keluarga dan sahabat handai.. jalan ke arah Grand Bazar pun ada kedai2 yg jual cenderamata, situ harga pun murah.. sempat jugak merasa jus oren fresh tanpa tambah air dan gula.. 1 gelas tu dia perah dlm 4-5 biji oren..mmg pure.. 1 gelas hanya 3 Turkish Lira.. kat luar mmg bersepah orang jual fresh orange dan fresh delima, tapi yg tu aku jumpa paling murah.. ada yg jual 5-6 TL.

Budak berdua ni mmg hantu buah..dapat air buah, mmg suka..
 Pakcik yang perah oren..
 ada budak rambut melentok ditiup angin taknak duduk dlm stroller..kene berdukung pulak..
Dalam perjalanan ke Grand Bazar, nampak kedai dessert ni macam sedap je tengok..usya2 tart strawberi tu..hihi..
Tak larat nak jalan, lg satu saja je nak try naik tram dia..
Tram
Dah sampai Grand Bazar
Barang perhiasan rumah yang dijual..xbeli..tengok je
 Closed-up sket..
 Suasana dalam Grand Bazar
Batu mata biru..rasanya ada maksud simboliknya yg aku tak pasti..
Dari Grand Bazar, kami ke Spice Bazar pulak dengan berjalan kaki..nak kata dekat tak jugak..tapi bila berjalan baru nampak suasana lain dari negara sendiri kn..
Dalam Spice Bazar, banyak jual rempah ratus..


Buah-buahan kering pun ada..
Beef..mcm sosej..xtau panggil apa ni..
 Keju..
Macam belum sedia je lg cik abg tu..anak2 dah tido..aman sket..
Otw balik, teringin nak mkn ais krim dan penjual ais krim kat Turki ni mmg suka buat acah2.. mmg tergelak aku dibuatnya..

Tertarik dgn nama cafe ni..Jgn buang huruf M..haha..nanti jadi lain..
 Tapi makan kat kedai lain..banyak kebab je kt Turki ni..
Turkish Delight..
 Sedap yg ni..rasa coklat sebenar!!
Yg ni amik gambar je..
 Dah penat jalan dari pagi sampai ke malam..nak balik pulak..dinner mlm ni mkn Bakhlava je..beli beberapa jenis untuk rasa2 merangkap mkn mlm..

Tata...esok kita sambung jalan2 lagi..kaki ibu dan ayah dah lenguh ni..budak berdua ni kematu dah dok dlm stroller..

Monday, 27 January 2014

Turki: Hari Pertama di Istanbul

Setelah berbulan2 lamanya cerita ini disimpan..baru nak update..dah basi pun..kiki..
Flight Dubai ke Turki  mengambil masa selama 4 jam 35 min..menunggu flight lewat malam mmg sangat mengantukkan..huarghhhh...
Aqil dah syok tido..
Muka dah kepenatan sebaik tiba di Istanbul..
Istanbul, kami datang di awal pagi..
Kenderaan yang dinaiki dari airport ke Hotel
Sementara tunggu masa untuk check-in, alas2 perut dulu..
Bersiar2 di sekitar taman antara Blue Mosque dan Hagia Sophia..
Ada jual jus delima fresh.. masam2 kelat gitu.. terpejam2 mata menelannya..
 
Ada gerai roti sapu nuttella.. nak makan kosong pun boleh juga.. besar juga roti tu..
Di lorong2 ke Masjid Biru ada yg jual pashmina...dan macam2 lagi..diorang ni menjual sekejap kat sana..kang kejap lagi tengok kat situ pulak..berpindah2..

Balik dari bersiar2 tu kitorang terus mencari restoran untuk makan malam.
Di restoran yang kami makan tu, siap ada Tarian Sufi lagi..
Antara minuman yang famous kat Turki ni ialah Teh Epal dan Turkish Coffee.. rasa teh epal dia mmg sedap..cuma, Turkish Coffee dia..hmm...cukupla kali pertama dan terakhir aku rasa.. macam telan serbuk kopi je..haha..pekat nak mam**s.. rasa serdak2 kopi tu melekat kat tekak..
Ni makanan dia..ntah apa nama ntah..telan je la asal kenyang..orang Turki makan sayur2, kebab dan bijirin tu bungkus dalam roti nipis keping2 tu..pastu makan..tp orang Malaysia yg ni (aku ler tu) makan bijirin tu sebagai nasi yg lain mkn mcm lauk..roti nipis tu xsentuh sgt..masin..bijirin tu aku tak pasti apa..macam nasi tapi bukan..mungkin barli kot, tapi mcm barli goreng..ala2 mcm nasi goreng..

Pas makan, kitorang balik..tido..esok sambung jalan lagi..berjalan dengan anak2, mengambil masa sikit, nak bagi diorang makan lagi..melayan diorang kalau mengamuk ke nak susu ke..tak selesa ke..bergaduh sesama sendiri ke..tak boleh nak rushing2 macam jalan2 kat Jepun dulu..tu marathon..ni relax2..man-man orang kata..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...