Monday, 27 January 2014

Turki: Hari Pertama di Istanbul

Setelah berbulan2 lamanya cerita ini disimpan..baru nak update..dah basi pun..kiki..
Flight Dubai ke Turki  mengambil masa selama 4 jam 35 min..menunggu flight lewat malam mmg sangat mengantukkan..huarghhhh...
Aqil dah syok tido..
Muka dah kepenatan sebaik tiba di Istanbul..
Istanbul, kami datang di awal pagi..
Kenderaan yang dinaiki dari airport ke Hotel
Sementara tunggu masa untuk check-in, alas2 perut dulu..
Bersiar2 di sekitar taman antara Blue Mosque dan Hagia Sophia..
Ada jual jus delima fresh.. masam2 kelat gitu.. terpejam2 mata menelannya..
 
Ada gerai roti sapu nuttella.. nak makan kosong pun boleh juga.. besar juga roti tu..
Di lorong2 ke Masjid Biru ada yg jual pashmina...dan macam2 lagi..diorang ni menjual sekejap kat sana..kang kejap lagi tengok kat situ pulak..berpindah2..

Balik dari bersiar2 tu kitorang terus mencari restoran untuk makan malam.
Di restoran yang kami makan tu, siap ada Tarian Sufi lagi..
Antara minuman yang famous kat Turki ni ialah Teh Epal dan Turkish Coffee.. rasa teh epal dia mmg sedap..cuma, Turkish Coffee dia..hmm...cukupla kali pertama dan terakhir aku rasa.. macam telan serbuk kopi je..haha..pekat nak mam**s.. rasa serdak2 kopi tu melekat kat tekak..
Ni makanan dia..ntah apa nama ntah..telan je la asal kenyang..orang Turki makan sayur2, kebab dan bijirin tu bungkus dalam roti nipis keping2 tu..pastu makan..tp orang Malaysia yg ni (aku ler tu) makan bijirin tu sebagai nasi yg lain mkn mcm lauk..roti nipis tu xsentuh sgt..masin..bijirin tu aku tak pasti apa..macam nasi tapi bukan..mungkin barli kot, tapi mcm barli goreng..ala2 mcm nasi goreng..

Pas makan, kitorang balik..tido..esok sambung jalan lagi..berjalan dengan anak2, mengambil masa sikit, nak bagi diorang makan lagi..melayan diorang kalau mengamuk ke nak susu ke..tak selesa ke..bergaduh sesama sendiri ke..tak boleh nak rushing2 macam jalan2 kat Jepun dulu..tu marathon..ni relax2..man-man orang kata..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...