Thursday, 26 May 2016

JEPUN: Sapporo Day 4 Part 1

Hari keempat di Sapporo, setelah selesai bersihkan diri, solat subuh, kami bersarapan dirumah sebelum keluar. Hari ni menu dari mak mertua, nasi+udang masak tempoyak+ikan masak asam rebus+sambal paru dan kima (masakan pakistan).. Lepas tu budak2 makan aiskrim halal yg kitorg beli malam tadi..


Bersiap2, then kitorang ke kedai kain Kanariya.. Shopping time!! tak ingat berapa tingkat.. tp macam2 jenis kain yg dijual.. kalau waktu ni musim winter, so, bykla jenis kain yg jenis tebal sikit dan berkapas..tak tau apa nama kainnya yg dijual.. tp kain jenis lain pun byk.. sapa yg kaki jahit mmg gilos la pegi tempat mcm ni.. ada kain yg utk buat beg.. ada kain yg org buat selimut baby.. kain bedung baby .. corak-corak dia hu..mmg comel2 belaka.. rambang mata.. kitorang beli baju raya kat sinilah..  kain jenis japanese cotton.. corak yg aku pilih adalah corak gunung fuji..mcm pelik je buat baju..tp tunggulah dah siap nanti cmnelah rupanya.. kain tu kalau org jepun depa buat kimono.. kata nak oleh2 dr jepun.. biarla ada corak cam jepun2 sikit.. kalau yg lelaki, pilih baju yg agak2 sama kaler dgn aku tp apatah nama kainnya.. jenis kasar sikit..tp yg aku igt kain tu depa buat utk baju yukata.. ala2 baju ninja tu..





Kat kedai kain juga ada jual pola.. kalau nk buat apron ke..beg ke.. kimono ke..yukata ke.. semua ada jual.. buku jahitan pun ada.. Dr Sufi kata, mmg instruction dia fully bahasa jepun..tp diaorg kan jenis detail.. senang nak faham.. tp aku tak beli sebab aku bukan kaki jahit dan takde mesin jahit pun kat rumah.. 



Kitorang mmg borong banyak giler kain2 kat sini.. mak mertua aku la sponsor kain utk 1 family aku, family kakak ipar aku, abg ipar aku dan adik ipar aku @ kembar husband aku.. yg pompuan corak pompuan la..dan g lelaki corak lelaki la.. aku dgn husnd just beli utk mak aku, adik beradik pompuan aku dan adik ipar aku.. okeyla tu..berat woo kain2 tu, brp kilo lah agaknya ..

Lepas habis bershopping, kami balik apartment kejap utk hantar kain2 tadi dan solat2 jamak zohor dan asar,  then meneruskan perjalanan ke Mount Moiwa. Bersambung di part 2 nnt ek.. 

24 comments:

  1. السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
    Sis, minta share itenary ke sapporo blh tak? Kami sekeluarga nak pergi sana january 2017 nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok.. minta maaf, baru perasan komen.. nnt sy hntar email ye..

      Delete
    2. salam sis, kami pun berhajat nak ke sapporo bulan 11 ni..boleh x share itenary ke sapporo.

      ni email saya: faezahtalib88@gmail.com

      tq in advance!

      Delete
    3. salam sis, kami pun berhajat nak ke sapporo bulan 11 ni..boleh x share itenary ke sapporo.

      ni email saya: faezahtalib88@gmail.com

      tq in advance!

      Delete
    4. Faezah, sy dah hntar email k..nnt check..

      Delete
  2. salam. saya pun berhajat nak itenary. mardihahadam@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. salam.. bole share itenary? amirjayas@gmail.com.. terimakasih

    ReplyDelete
  4. Sy dah reply email.. nanti cek ye.

    ReplyDelete
  5. Sy dah reply email.. nanti cek ye.

    ReplyDelete
  6. As'salam boleh share itenary? Dinayana@gmail.com. thank you.

    ReplyDelete
  7. As'salam boleh share itenary? Dinayana@gmail.com. thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. sy dah hantar email.. nnt cek eh dh dpt ke belum..

      Delete
  8. Salam..sy plan bercuti ke sana Februari 2017. Blh puan emailkan itinerary utk sy jadikan panduan ke sana. azurazulkefli@gmail.com

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. As salam kak. Boleh x share itenary ke eirasuman@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Salam awak. nak tanye kos perbelanjaan awak last year kat sapphoro berapa?

    Boleh email iti tak kat saya? Di.. fahreen_bc@yahoo.com

    :) tq

    ReplyDelete
  12. Salam.. sis Boleh share itenary...ciknora@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. Salam. Seronok baca pengalaman sis. Sy pon ingat nak ke sana. Boleh share itinary moonytas@gmail.co.. Tq.

    ReplyDelete
  14. As salam. Saya tertarik dgn tempat2 yg puan ceritakan. Boleh minta share itenary juga? Nurulanis.mj@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huruf depan email tu huruf besar ke kecik?

      Delete
    2. Huruf depan email tu huruf besar ke kecik?

      Delete
  15. askm sis.. bole share intinery jugak, maaf kalo myusahkan.. nie email saye ctzwiah@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum. Boleh share intinery sis. Saya berhajat nak pg november ni. Maaf ye kalo menyusahkan sis.

    Fieshacute@yahoo.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...