Thursday, 28 November 2013

Punca malas nak update blog

Assalamualaikum..
Alangkah malasnya diri ini untuk menghapdet blog..maafkan la ye..sebenarnya alhamdulillah, lepas balik dari bercuti yg lalu, aku telah disahkan mengandung.. terkejut jugak sbb baru je sblm tu buka iucd..tak sangka begitu cepat melekat.. cuma, kandungan kali ini macam2 ujian yg berlaku..bleeding 2minggu lebih..mula2 cek kat azzahrah sbb risau punya pasal, bila scan xberapa nmpk sgt sbb baby kecik lg, doc ckp klu risau sgt, dia refer ke doc pakar utk scan dari bawah pulak. tp senin tu aku xpegi pun sbb aku kerja dan aku sendiri pun ada patient..sampai la ke hari jumaat aku kerja, hari jumaat tu aku ada program kat IKTBN dan aku terangkat dumble 4kg, padahal tolong paskan je..xdela lama sgt jangkamasa angkat dumble tu, sekali sampai rumah bleeding aku warna merah pulak..lagi la cuak.. esoknya patut aku ada program, kene buat demo masakan, tapi terpaksa excused sbb aku nak cek kat Dr Kamaljit di Klinik Pakar Wanita Bangsar..kandungan sebelum2 ni mmg aku selalu cek kat Dr Kamaljit tu sbb scan dia jelas..kakak ipar dgn biras aku pun selalu cek kat situ, sampaikan kakak ipar aku mengandung luar rahim pun Dr tu boleh detect, mujur tiub fallopio ok lg..sbb bby kecik sgt lagi..sbb tu aku suka cek kat sana, tapi biasanya sampai 12 minggu je, aku dah chaww ke Prince Court..hehehe..ye la sbb PCMC tu panel husband aku, so free je la kan.. Klinik Dr Kamaljit tu waktu terhad..sabtu bukak pukul 9-1pm.. ahad tutup..kalau hari kerja, mimpi la nak ke sana..

Aku tanya Dr, adakah sebab aku pakai iucd?? dia kata xde kaitan.. aku tanya lagi adakah sebab aku masih bf anak? dia kata, mungkin..so, skg aku try untuk stopkan Aqil menyusu..umur dia dah setahun 10 bulan lebih, lagi sebulan lebih nak 2 tahun..sedih jugak sbb xdpt nak menyusukan dia 2 tahun cukup..huhu..xpe la..mungkin rezeki dia sampai situ je kot.. bila bf, contraction akan berlaku, mungkin sebab rahim aku xkuat sgt, tu sebab bleeding..

Aku risau sbb sorg kwn aku yg baru disahkan mengandung, tiba2 gugur pulak..asalnya sbb bleeding, tu yg membuatkn aku lg risau..bila cek dan scan dgn Dr Kamaljit, dia ckp ada lapisan gelap di luar kantung baby, dia ckp tula lapisan darah yg selalu keluar..dan dia bagi aku ubat Duphaston, ubat untuk kuatkan rahim, maknanya untuk tambah hormon progesteron lg..dia bg aku mc 2 hari supaya aku berehat..dia ckp aku terlalu aktif..memang pun..byk kerja wo...kadang kat klinik aku angkat barang berat cam kotak susu ke utk kemas bilik aku yg dah serupa stor tu..huhu..hari sabtu pun kadang kena kerja juga...dia ckp.. lagi seminggu jumpa dia lagi untuk tengok ada lg x bleeding tu..kalau still ada, dia akan bg injection kat aku.. bila aku makan ubat tu rasa sgt loya tekak, selera makan pun merudum..perut lapar giler, tapi tak lalu nak makan..huhu..perut pun selalu masuk angin..

Sebab itula update percutian aku ke Istanbul dan Dubai tergendala..gara2 loya, xsedap badan dan xde mood..kadang rasa cepat je naik darah, padahal sebelum ni aku cool je..heheheh...

Seminggu lepas tu aku jumpa Dr Kamaljit lagi, dan bleeding aku dah semakin berkurangan.. cara aku stopkan Aqil bf, kelaka jugak..aku guna kapas letak sirap pastu letak la kt situ, bila dia minta nak susu, aku ckp la Aqil dah besar, nak 2 tahun dah, Aqil xleh menyusu dah sbb ada darah.. bila dia tengok, terus dia tak nak..geli.. si Adam pun memainkan peranan yg penting dlm memberikan rasa geli yg amat pd Aqil... Aqil pun lagi la geli.. mujur anak2 aku penggeli.. kalau tak mkn saman, habis la aku... malam2, kesian jugak kat dia..menangis2.. tapi aku kene tabah juga..sbb kalau aku tewas, ia memudharatkan aku pulak..

So far, bila scan, baby ok..perkembangan mengikut minggu dan heartbeat pun dah ada.. alhamdulillah..cuma, bila cek urin ada albumin pula.. merisaukan lg.. Semoga aku bertabah dgn segala ujian yg mendatang.. kawan2 doakan sy ye..

Sunday, 10 November 2013

Mari Cuci Mata Lagi..keh..keh..

Jalan-jalan di Dubai Mall, suka sgt tgk perabot utk bilik kanak-kanak ni.. sweetnya.. kalau kat cni lebih kurang macam kat Snoozeland la..tu yg aku tau..tak tau la ada kedai lain lg yg lebih kurang camni..

 Sukaa....




 Cantiknya lampu tidur tu..
Ni utk Anak lelaki pulak

Kat cni, aku hanya cuci mata shj..sbb suka sgt tgk hiasan2 utk bilik kanak2 yg sweet2 belaka.. giler hapa nak hangkut bila naik flight nnt..rasa hati nak rembat lampu tidur tu tp..nanti kang mesti kemek2..

Thursday, 24 October 2013

Turki: Istanbul Aku Datang \('',)/

Assalamualaikum, lama sudah tidak update blog.. ke mana aku menghilang selama ini ye? hehe.. Alhamdulillah diberi rezeki untuk berjalan-jalan lagi tahun ni.. Tahun ni kami tidak berdua, tetapi berempat dengan anak2 sekali..bezanya, bila melancong dengan anak2 yang masih kecil, memang sangat mencabar...

Dari KLIA, aku datang dgn Adam dan Aqil, husband aku pulak tunggu kitorang di Dubai.. Travel dgn 2 anak kecil yang tgh melasak mmg sgt menguji tahap kesabaran aku..boleh pulak Aqil berbaring2 n meniarap lagi di lantai sbb penat sgt berjalan menuju pintu gate yang sgt jauh..pastu kene naik train lagi..Adam pulak dah terduduk2 masa nak berjalan.. kesiannya diorg.. stroller pulak aku dah check-in.. dlm flight masa nak take-off mmg menangis la diorg..xterkontrol aku..mmg suara diorang je yg kedengaran..huhu..sadiss.. 
Flight yang aku naik ni flight Emirates KL ke Dubai, then dari Dubai, naik Pegasus ke Istanbul.. Kalau xsilap aku MAS mmg ada direct flight ke Istanbul, tapi sebab husband aku tunggu kat Dubai, so kitorang jumpa dia dulu kat sana..

Sebenarnya percutian kali ini ialah selama 7 hari di Istanbul dan 4 hari di Dubai.. lepas jalan2 di Istanbul baru kitorang ke Dubai semula then terus pulang ke KL.. pastu balik dari bercuti, kerja yg menanti dah melambak..haha.. 

Antara tempat yang popular di Istanbul ni ialah Masjid Biru atau Blue Mosque..
 Suasana mlm di Blue Mosque..waktu malam lg sejuk..
Yang ni pulak ialah Hagia Sophia atau Aya Sophia..

Masa kami pergi ni baru nak masuk musim luruh..daun2 masih ada yang hijau dan baru sikit2 nak kekuningan..waktu ni dah start sejuk..lagi2 bila time hujan, hujan dia pun xla lebat, mcm gerimis2 gitu..tp sejuknya mmg tak menahan..kdg smpai 7-8 darjah celcius..

Bahagian dalam Hagia Sophia..dulunya gereja, lepas Islam menakluki Turki, ia menjadi masjid, selepas Kamal Attarturk ambil alih, tempat ni menjadi muzium..

Aku menginap di Angel Home Hotel yang terletak di kawasan Sultanahmet..dari hotel nak ke Blue Mosque dan Hagia Sophia mmg dekat, boleh jalan kaki ja..2 minit dah boleh sampai, tapi kitorang bawa budak dgn stroller, lebih kurang 10 minit juga la sbb kwsn berbukit, byk guna tenaga utk menolak stroller.. 



Hotel yang bertemakan Klassic Turkey's Style..

Bahagian atas hotel ni, boleh nampak view Blue Mosque..tp kene pilih angle yg boleh nmpk la.. yg ni jauh sikit..xjumpa lak gmbr yg jelas..sume gegar..cet..

Okey la..nanti aku sambung cerita lagi..xsempat nak cerita pjg2..

Monday, 16 September 2013

Penangan Fujifilm X100s

Hasil survey tempoh hari, kami bersepakat untuk memilih Fujifilm X100s .. sebab aku tengok gambarnya sangat cantik, cuma bentuknya agak klasik seakan-akan kamera yg menggunakan kodak dulu2.. dulu2 mana mampu nak memiliki kamera pun..ingat lagi nak tangkap gambar, sewa kamera dari kedai kamera yang satu2nya ada di kampung aku tu..







Alhamdulillah...Ni la hasilnya menggunakan kamera tu.. memang puas hatilah..

Saturday, 14 September 2013

Apa Yang Dibeli di IKea

First sekali, memang aku beli ikut apa yang aku dah plan..cuma lari budget sikit..

Barang2 yang telah dibeli:
1) Bekas rempah
RM4.90














2) cadar katil single -RM 29.90












3) sarung bantalnya sekali- RM19.90














4) selimut
Mulanya aku aim nak beli yang ni
RM 8.90













Sekalinya aku terbeli selimut tebal sikit jenis kainnya RM59 lak tu..beli satu je la.. ingat nak beli yg atas tu 3 helai..ni yg lari budget

INDIRA 150x250 cm









5) Paper napkin
RM 11.90-100pcs














6) Shade  (kepala lampu tidur)-aku beli dua..


RM39.90 saiz 23cm



Ni table lamp base yang aku ada, ada dua base ni. Ingatkn padanla ia dgn shade yg saiz 23cm tu, rupanya ring dia tak match..kalau amik yang 14cm aku rasa macam xpadan sebab batang dia ni gemuks..


 Bila aku pasang kat base yang ni, ok..tapi mcm pelik..ke ok je??.. mata aku tengok mcm pelik sebab leher dia terdedah sikit..atau...kalau malas nak fikir dah, aku tibai je..tapi kalau selalu terpikir2 aku rasa mcm nak beli base lain je kat ikea tu..



 

Untuk yang batang coklat tu mula2 aku ingat nak beli shade yang macam gambar kat tepi ni tapi bila tengok saiz sebenar, rupanya kecik je saiznya..








Kesimpulannya: kene beli shade yang ngam untuk batang putih gemuk tu jugak dua bijik.. pastu ada lebih shade tu satu..nak buat apa?? perlu ke beli batang yang baru? hmmm... 

7) mentol lampu E14 satu dan E27 satu = tak beli

8) bekas accessory yg petak2.. 
Kalau xsilap RM12.90 utk 3 pcs

Thursday, 12 September 2013

Pemilihan Camera Compact

Beberapa minggu yang lepas, aku dok survey2 beberapa model camera compact..
Ni pun aku minta tolong kawan2 yg biasa amik2 gambar ni a.k.a Photoghrapher.. termasuklah adik aku sendiri..
Aku dan suami memang nak cari camera yang dapat memberikan imej yang cantik di samping tidak begitu besar seperti mana camera DSLR.. maksudnya, nak gambar yang cantik seperti camera DSLR tapi nak yg compact..senang dibawa utk travel.. terasa rugi kalau pergi ke tempat2 menarik tapi tak dapat merakamkan pemandangan yang indah..
Ni antara contoh jenis-jenis camera yang telah dicadangkan oleh mereka.. sebenarnya apa jua yang kita nak terpulang pada diri masing2 nak yang macammana.. diorang dah bgtau aku siap2 harga lebih kurang RM2500-RM 3500.. mungkin lebih sikit dari itu atau lebih kurang la..maka, bersiap sediala pecah tabung, korek lubang..haha..
Aku sempat buat solat istikharah sekali je utk buat pemilihan ni..hehe..macam nak pilih calon suami pulak.. tapi adik2, nak cari calon suami kene buat banyak kali tau, xcukup sekali je..hihi..


Canon Eos 1

Fujifilm X100

Nikon V1

Nikon J2

Sony Nex7
Fujifilm X100s
Nikon V2
Lumix GF3
Rambang mata nak pilih..banyak kene buat kajian ni..semua gambar2 ni aku google je..

Saturday, 7 September 2013

Ikea

Hujung minggu ni plan utk ke Ikea..nak cari barang sikit2.. Kakak aku nak buka klinik gigi, so, dia nak cari barang-barang keperluan di Ikea, apalagi..aku pun nak join sama...hehe..sebelum ke Ikea aku dah siap listkan barang2 yang nak dibeli sebab takut nanti terover budget pulak..korang pun tau kan sapa2 yang ke Ikea pasti rambang mata nak tu nak ni..kang terbeli barang yg bukan keperluan..

Barang2 yang nak dibeli:
1) Bekas rempah- perlu beli sbb bekas rempah yang aku isi dpt dari cenderahati pengantin, penutup dia mcm xberapa best.. Sebelum ni ada beli yg ikea punya..ok..

2) cadar katil single- kat rumah ni ada satu je cadar, bila basuh, kene tunggu kering baru leh sarungkan balik..sementara tu togel je..so, patut beli sebab leh tukar2..-pengajaran dari open house hari tu (keluarga yang stay kat rumah aku)

3) sarung bantalnya sekali

4) selimut-patut beli, sebab masa kenduri hari tu xcukup selimut, kesian tetamu..

5) Paper napkin- dah habis stok

6) Shade  (kepala lampu tidur)-dah tertanggal, sebab pindah2 rumah hari tu dah kemek2 dan bentuk dah tak cantek..ada 3 lak tu, kene beli..

7) mentol lampu E14 satu dan E27 satu, itu pun kalau murah dari RM13..kalau mahal xyah beli...

8) bekas accessory yg petak2..

Rasanya itu je kot.. harap2 mata aku tak merambang tengok mende lain...bahaya.. hehe..
sekarang perlu berjimat cermat..balik nanti aku update apa yang aku beli dan terbeli..uppsss.. =P

Wednesday, 4 September 2013

Istighfar yang Berkesan

Alhamdulillah minggu lepas dapat juga menghadirkan diri mengisi hujung minggu dengan pengisian yang benar2 menyentuh jiwa ku.. Pengisian itu telah disampaikan oleh Ustazah Radhiah.. Saya cuba ceritakan sedikit sebanyak apa yang saya dapat  untuk dikongsikan kepada anda semua..Mudah-mudahan ilmu ini dapat memberi manfaat kepada kita semua terutama dalam kita menyusuri liku2 kehidupan menuju alam yang kekal abadi..saya sangat risau sekiranya bekalan saya masih tidak cukup..jadi, sampai-sampaikanlah ilmu ini kepada orang yang anda sayangi...harap-harapnya ilmu yang bermanfaat dapat membantu kita di akhirat sana..

Istighfar merupakan zikir memohon ampun daripada Allah atas segala kesilapan yang kita lakukan..Menurut ustazah, istighfar yang dilakukan bersungguh2 sebenarnya sangat memberi kesan kepada kehidupan kita..Waktu yang paling mudah Istighfar ini diangkat oleh malaikat ialah di sepertiga malam..beristighfarlah bersungguh2 sehingga menangis..Allah sangat suka dan cinta kepada orang yang selalu mengadu apa sahaja kpd Dia..iaitu mendahulukan Dia sebelum org lain..

Istighfar yang berkesan dapat menenangkan hati, memperbaiki hubungan suami isteri yang bergaduh, membuka pintu rezeki dan Allah mudah mengqabulkan doa hamba-hambanya.. sebab itulah, sekiranya apa yg kita mohon kpd Allah masih belum diqabulkan, pasti ada sesuatu yang tidak kena pada kita..waktu inilah kita perlu bermuhasabah dan memohon ampun drpd Allah atas segala kesilapan yang kita lakukan..kadang-kadang kita tak sedar kesilapan yang kita lakukan...

Ustazah ada menceritakan (ni kisah benar) bahawa ada sepasang suami isteri yang bergaduh..bertengkar mulut..akhirnya si isteri mengambil keputusan untuk meninggalkan rumah, membungkus pakaian untuk pulang ke rumah ibu bapanya..si suami pula berasa hilang arah tetapi mengambil keputusan untuk beriktikaf di masjid..selama dua jam si suami beriktikaf di masjid beliau beristighfar memohon ampun kpd Allah atas segala salah yang dia pernah lakukan..dia berasa bersalah sgt kerana mungkin sbb dia yang menyebabkan pergaduhan itu berlaku..kemudian dia pulang ke rumah..apabila dia tiba di rumah, rupa-rupanya si isteri berada di dalam rumah..si isteri tu berkata selama dua jam yang lalu, perasaan dia sgt huru hara, tidak tenteram dan rasa bersalah sgt terhadap suami...terus si isteri kembali semula ke rumah suaminya..mereka saling bermaaf-maafan antara satu sama lain atas kejadian sebelum itu..

Kata-kata "Sedangkan Lidah Lagikan Tergigit, Inikan Pula Suami Isteri" sangat bertepatan dengan keadaan sebenar dalam mengharungi kehidupan rumahtangga, pastinya ada berlaku sedikit salah faham yang akhirnya menyebabkan salah satu pihak marah dan satu pihak pasti merajuk atau satu pihak marah dan merajuk dalam satu masa..sedangkan yang satu pihak lagi tak tahu nak buat macammana..nk pujuk macam tak jalan..nak luah tak tahu nak luah pada sapa..kalau boleh hal suami isteri jangan cerita pada sesiapa..kerana takut lain pula jadinya..perkara kecil dah jadi besar...apa yang orang lain fikir sebenarnya tak sama dengan apa yang kita rasakan, alami dan apa yang kita fikirkan..sebab itulah kita perlu luahkan segalanya hanya kepada Allah..Allah sahaja yang Maha Mengetahui apa yang terbaik buat kita.. Peranan syaitan ialah memporak-perandakan rumahtangga yang dibina.. kalau sebelum kahwin, syaitan akan membisik2kan supaya pasangan lelaki dan perempuan akan lebih dekat..dekat...dan dekat lagi sehingga terjadi sesuatu yang menyalahi agama iaitu berzina.. sedangkan bagi pasangan yang telah berkahwin, syaitan sentiasa mencari jalan untuk memisahkan manusia.. 

Sebab itulah pentingnya kita sentiasa beristighfar kepada Allah..lagi satu ayat yang sangat berkesan ialah Ya Latif...Ya Latif.. Ya Latif...ayat ini dapat melembutkan hati orang yang sedang marah...memang sangat berkesan..cuma kita perlu banyak bersabar..sebab kesan dia bukan tang tang tu jugak na...pastinya Allah mahu melihat tahap kesabaran kita dalam mengharungi ujian dan cabaran dariNya.. Fikirkan yang positif, pasti yang positif juga akan berlaku pada kita..apa yang saya katakan ini adalah untuk panduan diri saya sendiri dan semoga ia bermanfaat kepada semua... ceria selalu..\(",)/

Wednesday, 28 August 2013

Surprise yang surprise =P

Dlm bathtab ada petals lg..
Candle light dinner
Bukak lampu kejap..
Biarlah gambar yang menceritakan segalanya..hehe..benda dh lama berlaku tapi baru nk update..sepatutnya anniversary ke-3 bulan 11 thn lps, tengok... dh lamo benor berlalu..tp sambutnya bln 3 thn ni..skg ni pulak dah nak dekat anniversary yg ke-4..

sambut berdua je dgn suami..anak2 tinggal dgn bibik..hihi..sekali sekala perlu luangkan masa berdua sahaja kan.. dating setelah bernikah.. 


Pemandangan dari tingkap hotel..sebenarnya mmg sgt surprise dgn kejutan ini sbb ingatkan mkn2 biasa je kat kedai2 makan biasa..rupanya kat hotel.. aku sangat terharu...nangess... 

Dapat bunga jugak~ Terima kasih Tuhan kerana pertemukan aku dengan dia~

Monday, 26 August 2013

Bibik Oh Bibik

Entry ini agak pjg..sila jgn mengantuk..
Bibik aku skg ni kontraknya nk habis dah..bermakna, hampir 2 tahun dia berkhidmat dgn kami..namun, dia tak nak sambung berkerja dgn kami lg..walaupun suami aku dh tawarkan bonus, naik gaji lg..tapi dia tetap xmau..xpe lah..mungkin ada hikmah disebaliknya.. setakat ni aku berpuas hati dgn kerjanya..mmg rajin, xpayah suruh2, dia dah boleh buat..cuma mula2 tu mmg kene train dulu lah..ajar mcmmana cara kita buat, baru suruh dia buat..nak2 tang cuci2 najis ni..ye la risau jugak muntah budak, kencing budak kdg2 risau jugak cukup 3 kali atk dia cuci..paling xberkenan kalau cuci tak ikut hukum syara'.. bab jaga budak mmg ok la..sbb aku tgk dia sgt bersabar lagi2 bila berhadapan dgn kerenah Adam yg suka nangis kuat2 dan akan menangis lama bila apa yg dia nak tak dapat..huhu..

Setakat ni dah beberapa kali kami bertukar bibik..ada yg lari, ada yg tak nak bekerja lg sbb anak aku tak nak dgn dia, dah elok2 nk kerja tiba2 ckp dia dtg sini mak dia tak tahu..(kira mcm tak mendapat keizinan dan keredhaan ibu la ni) pastu xnak kerja pulak, ada yg nak sangat kerja dgn kitorang tapi sangat bermasalah.. communication fail..kita cakap lain, dia faham lain.. suruh ambil tudung dia bagi baju.. suruh basuh tong sampah, dia pi basuh plastik yg ada sampah dlm tu..poning kepala den.. pastu siap terkunci kat bilik air lg.. aiiyaa!! dah byk kali ajar cara bukak pintu blk air, siap aku masuk sekali dlm bilik air tu pun xpaham2 lagi.. naknya kalau dia terkunci time aku gi kerja, takkan nak harapkan anak aku setahun lebih ketika tu nak tolong dia bukakkan pintu bilik air utk dia.. oh tidakkkkk... (sila jerit gaya boboiboy yg terkejut bila diumumkan tarikh peperiksaan).. haha.. ni pengaruh tgk boiboiboy yg beratus ribu kali tgk..ni mmg kes parah.. apa lagi, kitorang mmg reject la bibik yg macam tu, hantar balik kat ejen..last2 dpt la bibik yg skg ni dan dpt bertahan hampir 2 tahun..

Pada aku, sebenarnya kita ambil khidmat pembantu rumah ni pun macam nasib2 je.. kalau dpt yg ok, okla..kalau dpt yg tak ok, tak ok lah..cumanya kita hanya mampu berdoa je semoga dapat bibik yg ok..yg menutup aurat, jaga solat, dapat jaga anak2 kita dgn baik, bersihkan rumah, gosok baju.. sekurang2nya beban kerja2 rumah tu dah ringan sikit.. biasanya memasak mmg aku la..cuma dia akan bersihkan balik setelah aku kelecahkan dapur.. hua..hua..

tang perangai bibik ni mmg sgt2 kena hati2, kalau boleh jgn biasakan bercerita pasal keluarga dgn bibik..kalau boleh biar ada gap antara majikan dgn pekerja..bkn apa, kang diorg pijak kepala kita pulak bila dia tahu apa kekurangan kita..

jgn biarkan diorg menggunaka hp sesuka hati, ejen aku sdri pesan, kalau boleh jgn bagi diorg guna hp persendirian..sbb kang diorg akan mula bermain hp dan contact dgn ntah sapa2 ntah..ada yg bercintan cintun pulak..kang kerja rumah pun tak boleh fokus..cuma aku bagi bibik aku call kg dia sebulan sekali slps dpt gaji..tu pun guna hp aku..cuma utk memudahkan aku contact dia dr tempat kerja atau di mana2 shj, kitorg akan letakkan satu hp di rumah utk memudahkan aku tanya dia ttg anak2 aku..atau suruh dia keluarkan ikan ke..ayam ke.. cili kering kisar ke utk aku masak blk kerja nanti..hp tu pun yg topup sekali setahun, boleh call in je..call out xboleh..

kalau boleh jgn ambil yg terlalu muda atau terlalu tua.. terlalu muda kang, tak sabar nk melayan kerenah anak2..yg terlalu tua pulak kang tak larat nak buat kerja..

tip2 yg aku bagi ni merupakan pandangan aku je berdasarkan pengalaman sendiri dan ahli keluarga yg mempunyai bibik..terpulang utk korg nak layan bibik korang mcmmana..

Paling aku tak berkenan ialah cara dia gosok baju..kdg2 ok..kdg2 x ok..suami aku kata, setiap org ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.. kelebihan dia ialah dia jaga anak kitorg dgn baik, jadi kelemahan dia bab gosok baju.. suami aku ckp tutup sebelah mata je la..tudung pun aku gosok sendiri..maunya aku jerit di pagi hari hanya krn gosok tudung tak ikut piawaian aku..

Bila ada bibik ni, kurang sikit privacy..jadinya kalau nak bercerita mmg kene cover..pantang betul kalau berziarah ke rumah saudara mara, dia pulak duk sibuk2 nak dengar apa kita borak dgn sedara mara..buat2 suap2 anak makan ke.. apalagi, keluarlah suara arahan, bibik pegi dapur tolong2 apa yg patut..anak2 biar saya yg suap..nak2 sedara aku pulak jawa..suka la dia ngomong jowo..huhu..mmg tak berkenan..

Lagi satu yg mmg aku perasan, bila keluar ke mana2 biasanya kami anak-beranak akan memakai baju yang sama kaler..nk matching la konon..haha..tapi kdg2 aku xde pula kaler yg sama mcm suami dan anak2, tengok2 dia pulak pakai baju nak matching dgn suami dan anak2 aku..aku mmg hangin lerrrr... apalagi, aku suh dia naik pi tukar baju kaler lain.. bukan sekali dua okey dia buat mcm tu..aku rasa mcm byk kali.. kdg aku dh boleh agak dia akan pakai baju apa..sbb biasanya kitorg akan tukarkan baju budak2 dulu..sbb tu dia pilih kaler yg sama mcm diorg..bila aku ckp kat suami aku, suami aku kata..jgn fikir bukan2.. ni perkara kecil je..perkara yg lebih besar ialah mcmmana dia jaga anak2 aku...okey aku akur..mungkin perasaan aku je kot..  kadang2 sebelum kitorang decide nk pakai baju apa, kitorg dh decide baju apa dia akan pakai yg pasti perlu kaler lain dr kitorg.. ntah la aku cukup sentitip..pd suami aku perkara kecil, tp pada aku perkara besar..huhu.. 
 

aku sangat berharap agar slps ni aku dapat bibik yg lebih baik dan lebih ok lagi.. aku cakap kat suami, kalau selepas ni sukar utk dapat bibik yg ok, aku lebih rela berhenti kerja utk jaga anak2 dan uruskan rumahtangga..tapi kalau dapat yg lebih baik, aku teruskan lah bekerja makan gaji sehingga pencen..aku akan berhenti pun kalau aku rasa stress yang tak dapat ditampung di tempat kerja..hehe..tapi, kalau rasa berbahagia dan kadar stress yg boleh dikawal dan diuruskan, aku teruskan je la bekerja....perkhidmatan pembantu rumah ni pun aku ambil masa anak2 masih kecil, bila dah besar sikit, pandai jaga diri, aku rasa tak perlu dah ambil bibik bibik ni..

Monday, 12 August 2013

Hukum Daging Korban dan Aqiqah dimakan bukan Muslim

Pening gak kepala aku memikirkan boleh ke jamu orang bukan Islam makan daging aqiqah ni..sebab aku nak buat open house sekali dengan kenduri aqiqah Aqil..jiran sebelah aku ni pun India..dan rakan sejawatan aku pun ada yang Cina dan India..aku pun cuba2 cari hukum berkenaan perkara ini dan ada gak tanya2 ustaz..
 
Artikel ni saya ambil dari  SINI

Written by admin   
Monday, 08 November 2010 16:32
Himpunan pendapat ulama tentang hukum daging korban dan akikah dimakan bukan muslim.

Penulis Kitab Kasyf al-Qina menyatakan mazhab Maliki berpendapat makruh memberi makan daging korban kepada orang Yahudi dan Nasara. Mazhab Hambali pula mengharuskan memberi hadiah daging ko...rban sunat kepada bukan Islam, tidak harus menghadiahkan daging korban wajib kepada mereka.

Dalam al-Bajrimi dinyatakan tidak harus memberi makan daging korban kepada bukan Islam. Dinyatakan juga dalam Kitab al-Majmu` disebutkan harus memberi makan daging korban sunat kepada fakir miskin ahli zimmah, tidak harus memberi mereka makan daging korban wajib.

Al-Majmu' Syarh al-Muhazzab, disebutkan bahawa Ibn al-Munzir menyatakan ulama sepakat daging korban boleh diberi makan kepada fakir miskin Islam, namun mereka khilaf mengenai memberi makan daging korban kepada fakir miskin kafir ahli zimmah.

Imam Hasan al-Basri memberi keringanan mereka memakannya. Abu Thur juga berpendapat demikian. Disebutkan juga Imam Malik lebih suka ia diberi makan kepada selain fakir miskin bukan Islam. Al-Lith menganggapnya makruh, namun berpendapat jika dimasak harus diberi makan kepada mereka berserta fakir miskin Islam.

Ibnai Qudamah dalam al-Mughni wa al-Syarh al-Kabir dan al-Syarbini dalam al-Iqna' menyebutkan mazhab Maliki berpendapat makruh menghadiahkan dan memberi makan daging korban kepada orang Yahudi dan Nasrani.

Mazhab Hambali, al-Hasan, Abu Thur, berpendapat harus memberi hadiah dan memberi makan orang bukan Islam, kafir zimmi daging korban sunat, tetapi daging korban wajib, seperti korban nazar tidak harus.

Hukumnya sama dengan hukum zakat dan kifarat sumpah. Mazhab Syafie pula berpendapat tidak boleh memberi hadiah dan memberi makan orang bukan Islam daging korban sunat atau wajib.

Ibh Hazmin dari Mazhab Zahiriyah dalam kitabnya al-Muhalla menyatakan tuan punya korban boleh memberi makan kepada orang kaya dan orang bukan Islam atau dia menghadiahkan sedikit daripadanya.

Berdasarkan pendapat itu, kesimpulan yang boleh dibuat:

l Mazhab Syafie berpendapat haram memberi makan daging korban sunat atau wajib kepada bukan Islam.

l Mazhab Maliki berpendapat makruh memberi makan daging korban sunat kepada bukan Islam dan tidak harus (haram) memberi mereka makan daging korban wajib, seperti korban yang dinazarkan, sama seperti hukum zakat.

l Mazhab Hambali berpendapat harus menghadiahkan daging korban sunat kepada orang bukan Islam dan haram menghadiahkan kepada mereka daging korban wajib.

l Semua ulama mazhab sepakat (ijma') memberi atau memberi makan daging korban atau aqiqah wajib kepada bukan Islam adalah haram.

Ini bererti hanya ulama Mazhab Syafi`ie saja yang berpendapat daging korban sunat atau wajib tidak boleh (haram) diberi atau diberi makan kepada bukan Islam. Majoriti ulama lainnya berpendapat harus memberi mereka makan daging korban sunat, tidak harus jika korban wajib.

Dalam konteks Malaysia yang rakyatnya terdiri daripada penganut pelbagai agama, pendapat majoriti ulama yang mengharuskan orang bukan Islam diberi atau diberi makan daging korban sunat lebih baik diterima pakai.

Tujuannya adalah untuk menunjukkan kepada masyarakat bukan Islam bahawa Islam memang ada sistem yang mesra bukan Islam dan dapat memelihara perhubungan silang agama.

Di samping itu, menerima pakai pendapat majoriti dapat memberi ketenangan kepada orang Islam sendiri, kerana mereka tidak berasa bersalah untuk menjemput jiran kalangan bukan Islam menghadiri majlis kenduri mereka.

Thursday, 8 August 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Saya nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri bagi semua pembaca blog ini..mohon ampun dan maaf andainya ada kata-kata saya yang mengguris hati kalian..tujuan saya berblog ni pun sekadar untuk berkongsi pengalaman, idea yang tak seberapa dalam menghias rumah dan beberapa tip2 pemakanan yang saya boleh berikan disebabkan kerjaya saya juga sangat berkait dengan pemakanan..jadi rasanya tidak salah untuk saya berkongsi ilmu dengan kalian..andainya ada yang salah, minta perbetulkan..

 

Sunday, 4 August 2013

Persiapan Menyambut Hari Raya

Assalamualaikum..

Dah lama tak menulis entri..mungkin bulan2 puasa ni tak larat nak menggerakkan jari di keyboard computer kot..hahaha..

Tahun ni tidak begitu teruja untuk mencuba pelbagai resepi baru semasa berbuka puasa..kenapa eh? sebab rasa M begitu menguasai diri atau sebab encik suami tiada di sisi..?? huhu..makan sekadarnya..apa yang ada..adik lelaki aku yg selalu beli makanan di pasar ramadhan..kadang2 aku pun beli gak..maknanya tahun ini tidak berjaya untuk tidak menjejakkan kaki ke bazar ramadhan..huhu..dush..dush..tapi mmg beli sikit2 je..buka puasa mkn yg ringkas2 je..sahur baru mkn nasi..sehari sekali je mkn nasi..pasti lebih selim melim raya ni...

Persiapan raya buat ala kadar je.. kuih tunjuk dah hampir penuh dlm kabinet tu..hehe..tahun ni insyaAllah kami nak buat open house..jadi kuih2, kerepek, kacang pun beli aje...satu2nya kuih raya yg dibuat sendiri tahun ni ialah almond cluster sahaja..cuma target aku nk buat tart buah untuk open house..agak2 berjaya tak?huh..kene nekadkan hati ni.

Sama macam kuih raya tahun lepas..almond cluster..resepi boleh tengok kat blog Ana Suzana eh..
  Baju raya, pakai baju masa kenduri adik lelaki aku hari tu dan sepasang dah beli sblm puasa, sepasang lg mak mertua bg, owh ye..ada sepasang lg rupanya..aku terbeli kt butik Prof Muhaya..mujur ada diskaun di bulan ramadhan..hohoho..cam byk lak bajunya ek..

Baju anak2 pun aku beli kat Manjaku Bangi je..malas lak nak redah Sogo semata-mata utk mencari baju diorg..semput gak tengok harga baju budak2 ni ye..lagi2 anak lelaki..fuh..seluar jeans pun dah 6o hengget lebih..berkenan lak kat baju Baby Kiko..mcm smart je tgk adam dan aqil pakai..ni leh pakai utk raya..
Sila abaikan seluar, ni test baju je..he..
Smartnya..ehem..

cuma aku byk cari baju lengan panjang, tp bkn utk raya, sbb nnt plan nk berjalan2 ke sesuatu tempat tu..apakah tempat tu?? nanti eh aku cite setelah kami balik ye...hu...tak sabarnya.. 
Aqil...
Aksi Adam menggayakan baju..dia yg buat sendiri, terkejut aku..xsangka dia boleh buat macam tu sapa yg ajar eh...aku rasa mesti dia ada tiru sapa2 ni.. kemungkinan besar ayah dia kot..hahaha..

Balik dari Manjaku, adam dah kepenatan sangat..ye la aku dah curi masa tido petang dia..mana tak mengamuk..masa nak beratur bayar, dia dah minta aku dukung dia...huuu...berat wo nak angkat budak ni ..ada la 13 kilo lebih..tambah aku beli pampers 2bungkus dan baju2 diorang tu..mau pengsan sblm sampai ke kereta..kereta aku dah la park jauh sbb ramai sgt org..parking penuh..byk kali aku berenti amik napas..

Lepas pi Manjaku, sempat gak aku pi PKNS cari kopiah budak..songkok diorg dah ada..Aqil pakai songkok Adam tahun lepas, just beli songkok Adam je ikut saiz skg..pakai turun temurun leh jimat sikit..hehe.
RM5 utk 2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...