Friday, 30 October 2015

Korea : Day 3 : Nami Island, Garden, Hard Rock Cafe

Setelah sekian lama entri ni tergendala.. aku cuma drafkan tajuk je.. isi tak type apa2 pun lg.. kiki.. nak cerita pun dah ingat2 lupa.. pagi2 lagi kitorang dah bersiap utk ke Nami Island.. Nami Island ni terkenal dgn lokasi penggambaran drama korea Winter Sonata.. cerita yg lambat giler tu..xlarat nk tgk.. tempat ni memang cantik dgn susunan pepohon pain..masa ni daun masih gondol lagi sbb baru nak start musim bunga kan..sblm tu kan musim seleji..


Di Nami Island kami makan  nasi goncang.. ada restoran halal kat situ..

Cara makan dia.. mula2 pakai sarung tangan.. pastu goncang bekas makanan tu.. panas bekas tu ..

Ni gambar kat taman bunga.. byk sgt tulip.. cantik.. tenang dan damai suasananya.. sedih tul.. byk gmbr yg aku ambil dr kamera phone.. tp phone tu dah rosak dan tak boleh buka..ni pun dari camera kak putri kot..


Lepas dah puas berjalan, kitorang gerak ke Shopping Mall Lotte sbb ada di antara group kami yg nak ke Hard Rock Cafe..nak cari tshirt.. mungkin nak buat koleksi tshirt..tp aku dan husband krg berminat..kitorang just jalan2 ke kedai sebelah Hard Rock Cafe tu..

Lepas tu kitorang terus balik hotel..

Tuesday, 20 October 2015

Ayam grill paling simple

Satu lg makanan yg paling simple nak sediakan dan rasanya pada tekak aku sedap ialah ayam grill ni.. bahan2nya pun xsusah..

Ayam-biasa aku beli fillet ayam..bhgn dada sahaja..
Bawang putih ditumbuk- agak2 je kuantitinya, ikut sesuka hati
Sedikit rempah cajun-yg dlm botol2 tu
Sedikit garam
Lada hitam/lada sulah sikit

Pastu perap.. makin lama perap, makin sedap la rasa dia.. pastu grill je atas non stick pan or pemanggang ajaib..letak sikit minyak kalau nk kalori byk sikit..klu tgh diet, xyah letak pun xpe

Kadang2 aku letak madu sikit masa perap tu..kdg2 aku perah lemon slps grill..kalau letak lemon after grill namanya chicken citrus..aku tgk dlm resepi ongputih tu dia campur daun ketumbar..tp aku xsuka daun ketumbar..rasa dia mcm kumbang plak aku rasa.. 😨..

Anak2 aku suka sgt makan ayam ni.. makan dgn nasi dan sayur tumis pun dah cukup berselera aku tgk.. Adam xberapa suka kalau perah lemon.. kalau aqil makan je aku tgk..so, biasanya aku tak letak la lemon tu kang adam xmakan plak..


Saturday, 17 October 2015

Bila takde idea nak masak..

Kelmarin aku mmg dah kebuntuan idea nak masak apa.. last2 aku buat keputusan untuk buat macaroni bakar.. resepi tu aku amik dari blog cik suhaini Klik sini dan tengok2 dlm buku chef hanieliza dan.. ada aku alter resepi sikit2.. kiki.. aku main agak2 je..

Risau jugak takut anak tak makan.. diorang ni asal aku perkenal makanan baru je mmg payah nak terima.. xpela sikit2 okla.. kata baru perkenalkan kan.. dulu aku pernah buat juga..tp xingat ikut resepi yg mana.. dulu aku tukar daging cincang dgn satey.. sebab byk sgt satey balance dr rumah abg ipar buat open house.. sedap jugak kalau tukar dgn satey tau..

Sebelum dibakar..

Selepas dibakar

Si kecil ni mmg suka mkn sendiri.. tak nak org suap.. nahla nak.. makan sendiri .. jgn sepah2.. tp selalunya sepah la.. huu..

Abang2 diorg makan juga sikit2.. aqil mkn lg byk la dari adam.. aqil makanan baru ok.. adam xberapa sgt.. susah betul nak terima mknn baru biasanya..

Ni diorang asik minta buat tart labu pulak.. tgh nk cari masa nak buat.. byk betul kerja rumah nak settlekan ni.. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...