Sunday, 28 September 2014

Surirumah vs berkerja

Assalamualaikum.. 
Ntah berapa kali ntah aku post tajuk yg sama..hehe.. tapi isu perbincangannya lain..

Lama sangat dah tak update blog.. berhabuks tebal dah.. sejak akhir2 ni macam2 yang berlaku..huhu..bibik lari..lagi 2 minggu nk naik kerja, dia lari pulak..dah pening kepala aku memikirkan mana nk cari pengasuh or pembantu rumah lain lagi.. disebabkan cuti bersalin aku belum habis, maka aku apply cuti tanpa gaji menjaga anak.. mulanya aku mohon setahun.. xdapat... 6 bulan.. xdpt... 4 bulan.. xdpt..3bulan..xdpt..so, bos bagi 2 bulan je.. kalau ikutkan husband aku memang dia suruh berhenti je kerja kalau xdpt cuti ni.. tapi disebabkan dapat, maka bolehlah aku berfikir, buat solat istikharah semoga dapat buat keputusan yg terbaik.. dulu2 mmg aku sgt suka kalau jadi surirumah, boleh jaga anak sendiri, buat kerja rumah sendiri, so, segalanya aku boleh buat ikut cara aku...kalau ada bibik, xde privasi, memang kita dah train ikut cara kita, tapi pasti ada jugak yg xpuas hati sana sini..cuma relaxla xpayah buat kerja rumah..xyah basuh baju, xyah sidai baju, xyah gosok baju..lps msk serahkn kt dia utk kemas dapur.. segala kerja rumah termasuk basuh berak kencing mandi budak dia yg buat.. seronok jd mem kt rumah..heheh.. bila aku bagitau mak ayah pasal macammana seandainya betul2 aku berhenti kerja, diorg rasa terkilan la sebab dah hantar aku belajar tinggi2, last2 berenti kerja dan jadi surirumah.. dan lagi satu mak aku tak tahan dgn mulut jiran tetangga yg akan mengata "buat apa hantar anak pompuan belajar tinggi2, nnt ke dapur gak akhirnya" sbb xbekerja walaupun ada lulusan..huhu,, sadiss..

Maka bermulalah episod hidup aku bergelar surirumah..hari ni hampir sebulan aku lintang pukang buat kerja rumah sendiri..husband outstation..nk raya haji baru dia balik..mulanya memang kelam kabut aku handle budak2, seminggu mak mertua duk sekali, sebab nak minta dia tolong jagakan anak aku kejap sementara aku turun naik ofis settlekan hal surat2 dan borang mohon unpaid leave ni.. pastu mak mertua aku bawa Aqil tinggal dgn dia dlm seminggu lebih.. so, aku boleh tumpukan sikit pd Adam dan Aqlan.. handle dua org pun kelam kabut.. kiki.. minggu lps baru aku bawa Aqil balik rumah untuk aku jaga..hu... mmg mencabar nk jaga 3 budak sorg2.. lagi2 time diorg bergaduh...aduii..stress mak dibuatnya.. kalau time ikut ckp ok la..tp bila diorg xnk dgr cakap...fuhh... aku rasa nk nangess... time ni aku rasa nak kerja opis hour la pulak.. rindu dgn kerjaya aku... huhu..

Kadang2 bila aku baca blog2 org pengalaman jd surirumah.. rasa nk jadi surirumah.. ada gk yg lbh nk pilih wanita bekerjaya sbb boleh bantu ekonomi suami..boleh shopping2 brg2 ikut kehendak sendiri.. ada gk yg perlu bekerja sbb nk bayar balik ptptpu... ada yg dah kira2 untung rugi jadi surirumah.. jadi bila baca semua tu.....aku jadi confius sama ada nk resign atau tidak...td tgk gaji dah masuk...tp nnt mesti kene byr blk kn..nama pun unpaid leave.. kdg2 rs mcm rugi je kalau aku resign.. gaji pun ok.. bukan senang aku nk dpt kerja gomen ni dulu...4-5kali interview tu.. bila dh dpt.. nk resign pulak.. tp dari sudut lain, aku fikir.. anak2 nk hantar kat mana.. asik xde rezeki dgn bibik.. bkn kitorang xtry cari bibik lain..dah amik tu.. tup2 esoknya kata xboleh nk kerja pulak... hantar balik pd ejen.. dh try call bibik yg sblm ni hbs contrak.. tp dia nk gaji rm1300..giler apa.. byk tu.. lbh dua kali ganda gaji dia yg sebelum ni.. aku ckp kt husband..baik duit tu bg aku..bg aku jd bibik..tp upkan sikit lg..heheh.. bkn apa, kitorg try je call kot2 la nk keje balik dgn kitorg..nk kata kerja 100% ok pun xla juga.. cuma dia pandai jaga budak..pandai bersihkan rumah ikut cara kitorang.. cuma tang gosok baju je problem.. tp okla asal jg budak dia ok..nk hantar pengasuh, byk kali nk kene fikir.. dah la tempat kerja aku jauh..sejam perjalanan..sblm pukul 7 dh nk kne bertolak.. selalu ada bibik..bgn pukul 6, ngam2 sblm pukul 7 boleh keluar.. hantar Adam ke sekolah..mujur dekat je sekolah Adam tu...sampai tmpt kerja bbrp minit nk pukul 8.. tu ada bibik ok la..sbb bibik boleh siapkan Adam awal2..tp kalau aku hntr taska atau pengasuh mesti kne bgn lg awal sbb nk siapkn diorg .. 3 org lg tu.. dah la kalau nk bgn tdo, kdg2 diorg pyh..belum campur kalau meragam ke.. huhu..mencabar2.. bila hantar taska pulak.. kalau hantar dekat dgn tempat kerja, mmg senang aku nk pergi kalau ada hal2 kecemasan ke apa, tp kalau aku kene ke shah alam ke atau ke tempat lain ..kursus ke.. jenuh pulak nk menghantar ke sepang pastu patah blk ke shah alam.. 

Huhu..kali ni betul2 buntu sama ada nk resign atau tak.. Ya Allah..bantulah aku dlm membuat pilihan dgn betul dan bijak.. kalau fikir utk masa depan anak2 mmg rasa nk resign.. jaga anak sendiri..nk didik mrk sndiri.. nk bentuk mrk dgn cara kita sendiri.. tp bila tgk realiti yg aku boleh buat dlm masa hampir sebulan jd fulltime housewife ni kn.. hari2 bz buat kerja rumah.. basuh kain..angkat kain..lipat kain..belum lg tang nk gosok baju..kdg berlonggok nk kene gosok..masak..kemas dapur..lap pinggan mangkuk..mop sekali sekala..vacum pun  xdpt buat hari2.. dlm sehari xdpt nk settle kn semua ..ada je x dpt siapkn.. belum lg tang anak2 nk kencing..berak.. buat hal xnak makan.. nk susu je..selongkar fridge cari vitagen la.. yougurt la.. buah la.. air kotak la.. buat kelecah atas sofa.. kdg nk tengok Adam buat aktiviti buku sekolah dia..nk ajar iqra'..kdg tak terbuat..ada hari dpt buat..ada hari xdpt buat.. hu..mencabar jd surirumah.. kalau kerja.. sama juga..dh penat balik kerja..kdg terbawa kerja blk rumah..tu bila time kene buat slide pencapian daerah.. bila dh penat, xdpt nk tumpu bermain dgn anak..kdg2 termarah diorg sbb buat bising..kita nk berehat..padahal seharian diorg duduk dgn bibik (time ada bibik la).. mlm la diorg nk perhatian kita..nk ajar iqra' pn xsmpt..apalagi nk tgk buku kerja Adam lg..

Bila aku tnya diorg nak ibu jaga ke bibik jaga..pastinya diorg jawab nak ibu jaga..hu.. berbelah bg..korang..doakan aku dpt buat pilihan yg terbaik ok.. sorila entry ni sgt pjg..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...