Tuesday, 30 April 2013

Selamat Hari Buruh~

Assalamu'alaikum..selamat bercuti ye kawan-kawan!! Hari ni xtau nak gi mana..teringin nk pi pesta buku..tp xde kawan nak teman..husband pulak xde, outstation..jadinya duk rumah la dendiam okey..huhu..





Thursday, 18 April 2013

Perabot Putih~Cuci-cuci Mata

Kalau pasal cuci2 mata ni serah je kat aku..mmg suka bab2 cuci2 mata ni..hehe..manalah tahu boleh rembat barang seketui dua..tapi kene pastikan tahap kewangan tidak diparas yg membimbangkan ye..hehe..selalunya, aku dan suami akan bincang dulu apa keperluan barang2 atau perabot yang ingin dibeli, suami aku pulak akan senaraikan barang2 tersebut beserta budgetnya sekali supaya harga barang yang dibeli tu tidak melebihi nilai budget yang telah ditetapkan..sekiranyanya harga barang yang dikehendaki tu dapat tawaran yang lebih murah atau sangat2 murah, maka brg lain boleh la beli yg lebih sikit nilainya, cuma jgn lebih dari budget keseluruhannya sudah la..tp, kdg2 terbabas jugak..haha..

Dua bulan lepas, aku dan suami ada survey2 kedai perabot kat Sri Petaling tu..nama kedai tu Snoozeland..memang byk perabut kaler putih yang cantik2 kat sana..mehla join aku cuci2 mata..hehe =)..

Sgt cute kan?? tp xberniat lg nak membelinya..nama pun cuci2 mata..
Side table ni la yg kitorg beli utk masterbedroom..beli 2 biji..tp suami aku xnak knob yg love2 tu..so, boleh tukar nak bentuk bulat je..dan berwarna putih..Harganya RM 399 sebiji.


Chest drawer ni pun kitorg berkenan..beli satu..knob dia pun tukar bentuk bulat kaler putih..RM1039
Yang ni sekadar cuci2 mata..seketul tu pun dah RM69 ke RM79 camtu..aku pun xigt..rasa mcm nak jugak..tp mungkin lain kali kot..

Wednesday, 17 April 2013

Family Hall Tingkat Atas

Ruang hall atas ni mmg sgt jarang dijejaki..selalunya lepak kt bawah je..tapi disebabkan mahu menghidupkan ruang atas ni, buatlah sikit2 perubahan..mungkin akan dtg ruang ni akan kerap digunakan, sapa tahu..

Asalnya begini..rak2 tu pun dr rumah sewa dulu..tempat letak majalah, buku2..mmg serabut alam sikit..ni kes sbb xbeli kabinet buku lagi..haha..
Dinding utama cat warna purple gelap..dinding sisi warna purple cair..saje nak buat kaler camni sbb ruang tamu dah warna kelabu asap..inginkan sedikit kelainan..lagi satu, sbb aku nak match dgn karpet..

Seketui kabinet tv diletakkan disitu..cuma tv xdak lg..hehe..sgt simple, xde idea lg nak hias camne..ok, sekian..

Tuesday, 16 April 2013

Wajah Baru Master Bedroom~

Mulanya kami sepakat nak amik design dan warna ni utk master bedroom..tapi memandangkan katil kami berwarna putih, rasa mcm xberapa naik sgt.. kalau warnanya lagi pekat mungkin ok kot..jadinya, kami pun melilau lg utk cari warna dan design yg lain pulak..

 Warna gold

Husband aku mcm berkenan dgn corak kiri bawah sekali tu..tp aku xnk sbb corak tu seakan2 corak langsir kt bilik tetamu..walaupun wallpaper ni bukan nk letak kt bilik tetamu, tp aku xnakla sama..biarla lain sikit..

Design yg  aku berkenan pulak adalah seperti warna dan design yang bawah sekali ni..kaler dia macam purple2 sikit, campur maroon2 sikit, pastu bila pegang, mcm baldu2 sikit..rupa2nya yg aku berkenan ni yg premium punye..kiki..mata ni gatai sgt..apesalla suka nengok yg hok mahal lak..kui..kui..husband aku ckp, xpe..asal cantik dan inginkan kelainan..kengkonon nak mcm kt hotel..


Akhirnya, pemilihan corak wallpaper untuk master bedroom telah pun diputuskan..husband aku mula belajar menerima warna dan design yg aku pilih..hehe..disebabkan dinding bilik aku tu besar dan tinggi, maka kene beli 2 roll..2 roll tu pun xcukup sbnrnya kene buat sesuatu seperti bingkai utk memuatkan wallpaper tu nnt..




Ni la bingkai yg aku ckp tu..just dua keping papan yang dilekatkan di kedua2 belah..

Hasilnya...setelah wallpaper dipasang..

*


*


*


*


*


*


*


aik mana dia??

*


*


*


*


*

Pejam mata>>


Buka mata>>

hehe


Ni la hasilnya..ok x? lampu utk side table tu xcari lagi..nanti2lah..

Monday, 15 April 2013

Pencarian Wallpaper

Assalamualaikum..

2 Minggu lepas merupakan minggu misi mencari wallpaper, tv, kabinet tv utk hall atas dan bawah, kabinet buku, dan perabut yg bulan lps xsettle lg.. tang wallpaper ni malas nak survey banyak2 tempat jadinya kami terus ke kedai korea wallpaper yg letaknya di sebelah IOI Mall Puchong..terus amik ctu je la..













Macam2 design ada..tp bila dh round sekali, xtau nk pilih yg mana..kami cadang nak letak satu kat master bedroom dan satu kat dining area..kalau kt korea wallpaper ni bila beli wallpaper berharga RM1000 ke atas, boleh dapat 2 roll percuma.. jenis wallpaper plak ada 3 jenis, pvc, premium dan satu lagi duplex paper namanya..kalau yg premium tu 1 roll harga RM650..tp bidangnya agak kecil sedikit berbanding dgn jenis pvc dan duplex..kemain mahal harganya..master bedroom aku agak tinggi silingnya..mmg byk kene pakai.. 2 roll pun xcukup..huhu..installation pulak, dulu aku dgr RM150 1 roll, tp skg dah RM200 1 roll, tp boleh kurang lg..pandai2la tawar-menawar..

pening kepala nak cari warna yang sesuai dan nak match dgn cat dinding.. living room rumah kami dah cat dgn warna grey cair..xnakla warna cat pekat sgt sb kang nampak sempit pulak..

Agak2 aku pilih corak mana ye? hehe..2 hari ke sini baru dpt buat keputusan.. 

jeng...


jeng...


jeng...

*


*


*


*


*


*


*



tada....



aik..

*


*


*



gambar aku upload next entri ye..hehe..jgn marah...
kang cepat tua..kiki =P


Wednesday, 3 April 2013

Percutian di Hello Kitty Town dan The Little Big Club


Sebenarnya, percutian ni dah lama berlaku, cuma baru nak update..hihi..cerita dah basi..kuikui..
Buat kali pertama kami sekeluarga (4 org+bibik) bersama keluarga kakak ipar aku (6 org+bibik) bercuti ke JB..bercuti reramai mmg seronok..kami menginap di Bayu Marina Resort..so far tempat dia ok..selesa..


 ni pemandangan dari balkoni bilik kitorg..


ni pun sama..belah yg berbeza..
Pada mulanya kami plan nak ke Legoland, tapi memandangkan cuaca tidak mengizinkan, maka kami pun berubah ke Hello Kitty Town..sebab tempat ni berbumbung, kalau hujan pun selamat, xbasah.. kalau Legoland, sah2 lencun dan rugi sbb pasti xdapat main dgn puas..
Beratur nak bayar tiket..
 Harga tiket RM85 seorg dewasa..anak2 kecilku free..kalau xsilap aku, kanak2 sekolah rendah kne bayar, tp xpasti berapa..yg ni tiket untuk 2 park, boleh masuk Hello Kitty Town dan The Little Big Club
Budak yg xbiasa naik stroller..
 Tempat ni sgt sesuai utk kanak2 pompuan, mcm2 ado..syok..
Layan gambar je la eh...
 Main pusing2..dgn anak2 pompuan kakak ipar aku..kalau masuk 2 org dewasa dlm cawan tu mmg sempit, lagi2 kalau kaki pjg ke or obese ke..upss..
Dlm rumah Hello Kitty yg sgt cute...


tak dapat amik gambar dgn byk dlm tu, sbb aku dukung Aqil, xleh nk pgg kamera.. Adam pulak meragam nak main mainan yg pusing2 dlm cawan tu berkali2...
tp dlm tu mmg best...cantik dan sume cute2..


Gambar kt luar je dapat amik byk..huhu..

Disebabkan anak2 dah meragam, maka carilah tempat yg sesuai dgn usia mereka..budak sekecil ini, suka la main bola..mana nak layan tempat Hello Kitty yg kiut miut tu...

Setelah mood anak2 dah ok, kitorg ke tempat buat cookies plak..

Hanya warnakan biskut Hello Kitty dgn perisa coklat dan jem...Hello Kitty aku hitam, sbb nak letak coklat banyak2, baru sedap..biskut ni mmg sedap tau..

Tengok, disebabkan adam dah lapar sgt kot..xsiap warnakan pun dah bantai dulu..

Ni tempat buat rantai plak..just pilih loket mana yg suka then masukkan dlm rantai yg dah disediakan..sorang satu je boleh amik..

 Ena dgn rantainya..

 Athirah pun sama..

Ni kat The Little Hub..




 Ni dekat Bob the Builder...




Sebenarnya byk lagi permainan kt sana, ni sebahagian shj..kalau nak tau, try la gi sana..best..

Misi menyelamatkan Hello Kitty..aku xfhm nak main permainan ni..



Itu sahaja yg dapat dikongsikan utk percutian kali ini...kiki..mcm byk sgtla percutiannya..

Semasa di JB, sempat jugakla mkn kt Banaffe Cafe yg dimiliki oleh Betty Banafe 






Makanan dia boleh tahanla sedap...nyum...nyum..sekian..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...