Thursday, 26 November 2015

Lombok: Day 4

2 Nov 2015 (Isnin)
Hari ni malas pulak nk pi tgk sunrise..semalam dah tgk, kira ok la kan.. lepas breakfast, balik bilik kemas2 barang.. Adam Aqil dan ayah diorang je yang ke swimming pool..  hari ni check out dari Vila Ombak Hotèl di Gili Trawangan dan check in di Svarga Hotel di Senggigi.

Sebelum check out
Sementara tunggu en suami check out.. serius betul muka diorang.. mak je yg lelebih senyum..
Pemandangan tepi pantai depan Vila Ombak.. bye bye..

Naik cidomo nk ke jeti..dgn segala beg dan juga stroller..encik kuda sila bergagah ye angkut kitorang.. Aqlan pejam mata plak..
Masuk je boat, mata Aqil dah ngàntuk yg tak tertahan.. Aqlan duk cak cak abg dia..
Pejam mata dah si Aqil ni
Tersengguk pulak..hehe..

Beli tiket boat kat kaunter betul2 sebelah jeti slps turun dr boat. Harga tiket RP85 000 seorang. Kanak2 half price. Aqlan free. Kalau beli dekat ejen2 kt sekitar Gili Trawangan tu, mungkin mahal sikit sbb nnt ejen2 ni beli kt kaunter ni juga.. baik beli direct je..

Pemandangan kaunter beli tiket fast boat dari Gili Trawangan ke Bangsal dari jeti.

Kitorang beli tiket boat sekali dgn kereta sewa yang akan bawa kami check in hotel di Senggigi..

Sampai Bangsal, kereta sewa dah sedia menunggu. Dalam kereta borak-borak dgn driver @ supir, nama dia Yasir. Dia cakap dia boleh bawa kitorang kalau nak jalan-jalan tempat menarik kt Lombok ni. Kitorang on je. Lagipun senang sikit la bila ada supir.. sebab bawa anak2 kan. Nak berhenti mana2 pun senang.

Kitorang check in hotel dulu lepas tu solat2 dan bawa apa yang patut dan terus dia bawa kami jalan-jalan. Dia bawa kami ke Kuta, Lombok dan Kg Sade. Sebab satu jalan je tempat ni. Bapak jauhnya Kuta ni dari Senggigi. Tertido2 dlm kete tu mmg wajib la..Herot berot dah tudung haku..

Dalam perjalanan tu singgah makan tengahari yang dah lewat sgt kat Taliwang 33.



Baru ku tahu, Lombok pun ada Kuta juga.. ingat Bali je ada Kuta..
Kg Sade, kg ni la yg femes pasal culik anak dara org tu.
Sampai nk dekat malam baru kitorang keluar dr Kg tu. Pastu terus balik hotel.. sampai-sampai je hotel, tengok-tengok hotel blackout. Staff hotel bagi lilin dan mancis sementara diorang tengah usahakan utk mendapatkan generator.

Setengah jam ke sejam camtu, dah ada letrik. Lega sikit. Tak la tdo dlm kepanasan bdk2 ni..



Friday, 13 November 2015

Lombok: Day 3

1 Nov 2015

Bangun pagi aku bergigih tunggu sunrise kat jeti depan hotel.. Alhamdulillah dpt tgk..

Ni gambar sblm sunrise

Ni gambar betul2 tgh keluar mataharinya..

Balik hotel berlari2 aku takut Aqlan dah terjaga dan nangis.. sekalinya mmg betul..huhu..cian Aqlan..

Pastu gi sarapan.. relax2 kat bilik then pegi mandi kat swimming pool.. then jalan2 area kedai2 kat gili trawangan sambil usha2 pantai belah mana yg cantiks.. sampai office cidomo.. kitorag amik cidomo utk mengelilingi pulau ni.. RP 200 000.. lalu kawasan yg byk2 kedai2.. seterusnya lalu depan hotel vila ombak tempat kitorang menginap..kemudian cidomo lalu ikut jalan macam nak ke Ombak Sunset.. pastu terus lagi lalu ikut kebun kelapa.. area ni jalan memang sangat teruk..terlompat2 kitorang duk atas cidomo ni.. kene pegang kuat2.. kang tak pasal2 tercampak keluar pulak.. area ni ada jugak hotel2... tp ke dalam sgt tu.. jauh dari area pasar malam.. ada byk juga bangsal2 kuda.. kemudian cidomo ni lalu bahagian yang banyak kedai2.. cukup la satu pusingan cidomo ni bawa kami..

Habis keliling pulau, kitorang decide nk main air kt pantai .. sambil2 pusing pulau tadi kitorang tengok2 juga pantai bahagian mana yang paling cun.. hasil drpd penelitian kitorang pantai ni lah plg cantik.. xde lumut.. pasir putih.. air jernih.. patutla ramai mat saleh berjemur dan menggaring kat sini.. ahaks..
Ni pintu masuknya..



Korang nak lepak sini buat2 la beli air baru boleh menggaring kat sini.. jangan lupe minta password wifi sekali..hehe..boleh update status ke.. update blog ke..

Mula2 nak bersantai je, sekalinya si Adam dan Aqil sibuk nak main pasir.. apa lagi, ayahnya pun belikan la set penyedok2 pasir tu..


Subhanallah..cun giler pantai ni.. puas ejas nk snap gmbr supaya sutun2 tak masuk dlm gmbr ni..hee

Ptg.. balik hotel..solat.. relax jap.. pastu tgk sunset pulak kt depan Ombak Sunset..

Sementara tunggu giliran nak amik gambar..

Alhamdulillah..hari ni berjaya juga amik gambar sunset kat  sini.. org ramai biasanya amik gambr couple2..single2 atau berkawan2 kat buaian ni..kitorang je yang bawa anak2 .. huru hara nak setting tempat dgn budak2.. Aqil ni payah sikit nak bergambar.. sukar nak bagi kerjasama.. menangis la..merajukla.. tak pandang kamera la.. tundukla.. tutup mata la.. tengokla si Adam je yang panjat.. Aqil kat situ je.. Aqlan tak nampak. Ayah dia pegang..

Kat area tepi pantai ni ada beberapa buaian port bergambar.. dari pantai nak ke buaian ni banyak batu2 karang yang dah reput2.. bila terpijak mmg sakit ler kaki.. korang hati2 la ye.. lalu ikut tepi ok sikit..

Puas bergambar, kitorang terus pi kaunter cuci gambar..lupa pulak nak bgtau.. kat buaian Ombak Sunset ni ada servis ambil gambar dan cuci gambar.. korang boleh tengok gambar yg diorg amik dan terpulangla korang nak cuci atau tak.. harganya ikut bape keping korg nak dan nak softcopy sekali ke tak..

Lepas tu kitorang amik cidomo RP 100 000 terus ke tapak pasar malam.. makan malam kat sana je.. kalau stay hotel area Ombak Sunset ni mmg jauh dr tempat makan.. kalau nk mkn kat hotel mahai la.. aku ada tanya2 org Malaysia yg stay kat hotel area ni diorang kene cepat sewa basikal.. kalau lambat xdpt basikal terpaksa menapak nak cari tempat makan.. jauh juga tau.. 

Thursday, 12 November 2015

Lombok: Day 2

31/10/2015
Pagi kami bersarapan di hotel
Pukul 10.15am kami amik pakej snorkling ke pulau2 gili.. berharga RP 100 000 seorang.. Husband je yg snorkling.. aku xberani.. berenang pun dok pandai..nk snorkling bagai.. idok ler berani.. aku duk jaga anak2 je la dlm bot tu..tp still kene byr RP 100 000..

Air mmg sgttt jernih..


Snorkling tu mereka bawa kita ke bbrp check point- tmpt yg plg sesuai tgk ikan, pastu penyu.. tempat yg berbeza tau.. satu check point dlm 30 minit camtu.. semuanya ada 3 check point..arus agak deras waktu nk tgk penyu tu.. better pakai fins (yg mcm kaki itik tu).. sbb letih nk grk kaki nnt utk berenang..

Ni pemandangan org yg tak turun snorkling.. tgk dari glass bottom boat je.. ;) ..

Masa makan tengahari, turun kat Gili Air.. restoran dia okla.. aku mkn nasi goreng special dan pineapple juice.. berhenti makan kat sini 1 jam.. lepas tu baru teruskan perjalanan balik ke Gili Trawangan..





Balik hotel, kitorang solat dan rehat jap.. pastu berendam dlm pool then kitorang ke Ombak Sunset untuk tengok matahari terbenam pulak..

Panjang giler nak beratur.. last2 xsempat pun nk bergambar masa sunset.. mmg cantik port nk bergambar ni..kene keluar awal sket (pukul 5) dr hotel sempat la kot nk dpt timing yg cantek..

Dari Vila Ombak Hotel ke Ombak Sunset ni jauh juga.. bagi kami yang ada anak2 kecil ni menggunakan khidmat cidomo adalah sgt recomanded.. kecualila bagi korang yang dtg berdua dgn suami je bolehlah nak sewa basikal atau berjalan kaki..heheheh.. bergigih la ye..  harga cidomo ni dr hotel tempat menginap ke Ombak Sunset ni RP 100 000 sehala. Actually Vila Ombak dgn Ombak Sunset ni ala2 adik-beradik hotel gitu..

Apa yang kami dapat hari ni ialah ...


Matahari dah tenggelam pun.. xpe.. esok cuba lagi..
Balik hotel mandi..solat..bersiap2 utk keluar makan malam..

Husband aku mkn nasi ayam taliwang.. aku makan nasi goreng je..


Tuesday, 10 November 2015

Lombok: Day 1


30/10/2015
Seawal jam 3.15am kitorang bangun dan memandikan anak2.. mmg sgt drama la masa mandikan diorang.. si Aqlan lagila.. mandi berdiri pun tak nak.. last2 mandi duduk.. tu pun meraung2. Nak tak nak mandikan juga la demi untuk keselesaan spjg perjalanan.. pukul 4 lebih ibu dan bapa mertua sampai utk jemput kitorang ke airport.. sampai airport pukul 5 lebih.. mujur kitorang dah siap2 check in online 2 hari sebelum.. so, xde la kelam-kabut sgt.. solat subuh sesudah drop luggage.. dan bersarapan ringkas sblm ke pintu gate..

Dari Klia 2 ke Lombok pukul 8.30am dan sampai sana 11.30am. Tp flight mcm lambat je take off td.. aku sempat tido2 sementara tu..ngantuk banget seh... ye la kan xcukup tdo mlm td.. mknn yg dah order online dlm flight pun xdisentuh.. last2 bungkus bw balik..

Sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Lombok xsilap aku nk dkt pukul 12 cmtu.. turun je dr flight anak2 aku dah kelaparan..apa lg kitorang pun cari port utk mkn mknn dlm flight td.. pastu husband aku dpt cari kereta sewa utk ke Bangsal.. mula2 mmg ramai la yg offer .. ada yg RP300,000.. ada RP 250, 000.. last2 dpt yg RP 200, 000 kereta Avanza.. kira ok la tu.. sbb cari taxi blue bird tu xjumpa plak.. Perjalanan dari airport ke Bangsal dlm sejam 15 min.. lalu ikut jalan yg bukit bukau mcm nk pi Cameron Highland tu..

Driver avanza tu tanya nak pi Bangsal yg public boat ke nak naik yg fastboat.. dia ckp yg fastboat tu RP700, 000.. mahal sbb nnt dia akn jemput balik dari Gili Trawangan..ayat dia ckp tu mcm ada jeti lain khas utk fastboat tu.. kitorang jawab nak naik yg public je.. baca kt blog org lain..harga tiket cuma RP 15 000.. Sampai Bangsal kitorang xjd nk amik yg public sbb masing2 dah kepenatan..kepanasan.. peluh dah berlecak2 kt ketiak.... anak2 pun dah merengek2 asik tya bila nak sampai..bila nak sampai.. last2 kitorang amik fastboat juga.. tp xdela harga tiket smpi RP700,000 tu.. yg kitorang amik tu harga tiket RP85,000 per head.. anak aku yg 2 org tu kira mcm 1 dewasa.. bby xkira.. so, semuanya RP255 000 .. boat tu berenti2 gak kat Gili Air dan Gili Meno.. last sekali baru Gili Trawangan.. kira dlm 10-15 min sampai Gili Trawangan.. kalau ikut public boat dlm 45 menit camtu.. xlarat la wei nk tunggu..

Tempat beli tiket boat ke gili Trawangan..

Subhanallah..cantik sungguh air laut yg membiru tu..betul spt yg diperkatakan org tentang keindahan dan kecantikan pantai di Lombok ni..air laut yg jernih.. pasir yg putih...




Turun je dr jeti, cidomo atau kereta kuda dah sedia menunggu.. dgn beg kitorang yg gedabak dan semua dah capek, tanpa berfikir pjg kitorang pun amik je la servis ni.. 2 dewasa, 2 kanak2 dan 1 bayi.. RP 70 000..

Kitorang stay kat Hotel Vila Ombak.. sampai je hotel dpt welcoming drink.. Adam takut nk minum air ni.. sbb ada patung ni.. dia minum sikit je..tu pun aku yg paksa.. last2 aku minumkan kongsi dgn Aqlan.. sedap air dia.. mcm air orange.. review psl hotel nanti aku buat entry khas..InsyaAllah..


Aktiviti petang slps check in ialah mandi kat swimming pool.. hotel ni ada 2 kolam renang, 1 dekat bhgn depan hotel.. org lain yg lalu lalang dpn hotel boleh nmpk.. 1 lg kt belakang..dinamakan hidden pool.. yg ni tersorok sikit.. kitorang berendam sambil melayan anak2 main air kt hidden pool ni la.. air dia agak suam dan masin.. sambil berenang2, hotel ni ada sediakan complimentary coffee, tea dan biskut utk minum petang..

Ni hidden swimming pool 
Ni swimming pool bhgn depan hotel..



Suka tengok Aqlan luruskan kaki masa berenang.. ada potensi dia utk pandai berenang nanti..dah la super berani.. main nak lompat je masuk dlm pool.. kita yang cuak lebih..

Lepas tu kitorang balik bilik, mandi, solat dan bersiap2 untuk makan malam pulak.. kitorang mkn mlm kat pasar malam.. mkn nasi putih dgn udang, ketam dan ikan bakar.. serta air mix fruit dan jus limau manis..

Lepas makan kitorang balik jalan kaki..pastu siap2 diri utk tidur..zzz




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...