Tuesday, 10 November 2015

Lombok: Day 1


30/10/2015
Seawal jam 3.15am kitorang bangun dan memandikan anak2.. mmg sgt drama la masa mandikan diorang.. si Aqlan lagila.. mandi berdiri pun tak nak.. last2 mandi duduk.. tu pun meraung2. Nak tak nak mandikan juga la demi untuk keselesaan spjg perjalanan.. pukul 4 lebih ibu dan bapa mertua sampai utk jemput kitorang ke airport.. sampai airport pukul 5 lebih.. mujur kitorang dah siap2 check in online 2 hari sebelum.. so, xde la kelam-kabut sgt.. solat subuh sesudah drop luggage.. dan bersarapan ringkas sblm ke pintu gate..

Dari Klia 2 ke Lombok pukul 8.30am dan sampai sana 11.30am. Tp flight mcm lambat je take off td.. aku sempat tido2 sementara tu..ngantuk banget seh... ye la kan xcukup tdo mlm td.. mknn yg dah order online dlm flight pun xdisentuh.. last2 bungkus bw balik..

Sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Lombok xsilap aku nk dkt pukul 12 cmtu.. turun je dr flight anak2 aku dah kelaparan..apa lg kitorang pun cari port utk mkn mknn dlm flight td.. pastu husband aku dpt cari kereta sewa utk ke Bangsal.. mula2 mmg ramai la yg offer .. ada yg RP300,000.. ada RP 250, 000.. last2 dpt yg RP 200, 000 kereta Avanza.. kira ok la tu.. sbb cari taxi blue bird tu xjumpa plak.. Perjalanan dari airport ke Bangsal dlm sejam 15 min.. lalu ikut jalan yg bukit bukau mcm nk pi Cameron Highland tu..

Driver avanza tu tanya nak pi Bangsal yg public boat ke nak naik yg fastboat.. dia ckp yg fastboat tu RP700, 000.. mahal sbb nnt dia akn jemput balik dari Gili Trawangan..ayat dia ckp tu mcm ada jeti lain khas utk fastboat tu.. kitorang jawab nak naik yg public je.. baca kt blog org lain..harga tiket cuma RP 15 000.. Sampai Bangsal kitorang xjd nk amik yg public sbb masing2 dah kepenatan..kepanasan.. peluh dah berlecak2 kt ketiak.... anak2 pun dah merengek2 asik tya bila nak sampai..bila nak sampai.. last2 kitorang amik fastboat juga.. tp xdela harga tiket smpi RP700,000 tu.. yg kitorang amik tu harga tiket RP85,000 per head.. anak aku yg 2 org tu kira mcm 1 dewasa.. bby xkira.. so, semuanya RP255 000 .. boat tu berenti2 gak kat Gili Air dan Gili Meno.. last sekali baru Gili Trawangan.. kira dlm 10-15 min sampai Gili Trawangan.. kalau ikut public boat dlm 45 menit camtu.. xlarat la wei nk tunggu..

Tempat beli tiket boat ke gili Trawangan..

Subhanallah..cantik sungguh air laut yg membiru tu..betul spt yg diperkatakan org tentang keindahan dan kecantikan pantai di Lombok ni..air laut yg jernih.. pasir yg putih...




Turun je dr jeti, cidomo atau kereta kuda dah sedia menunggu.. dgn beg kitorang yg gedabak dan semua dah capek, tanpa berfikir pjg kitorang pun amik je la servis ni.. 2 dewasa, 2 kanak2 dan 1 bayi.. RP 70 000..

Kitorang stay kat Hotel Vila Ombak.. sampai je hotel dpt welcoming drink.. Adam takut nk minum air ni.. sbb ada patung ni.. dia minum sikit je..tu pun aku yg paksa.. last2 aku minumkan kongsi dgn Aqlan.. sedap air dia.. mcm air orange.. review psl hotel nanti aku buat entry khas..InsyaAllah..


Aktiviti petang slps check in ialah mandi kat swimming pool.. hotel ni ada 2 kolam renang, 1 dekat bhgn depan hotel.. org lain yg lalu lalang dpn hotel boleh nmpk.. 1 lg kt belakang..dinamakan hidden pool.. yg ni tersorok sikit.. kitorang berendam sambil melayan anak2 main air kt hidden pool ni la.. air dia agak suam dan masin.. sambil berenang2, hotel ni ada sediakan complimentary coffee, tea dan biskut utk minum petang..

Ni hidden swimming pool 
Ni swimming pool bhgn depan hotel..



Suka tengok Aqlan luruskan kaki masa berenang.. ada potensi dia utk pandai berenang nanti..dah la super berani.. main nak lompat je masuk dlm pool.. kita yang cuak lebih..

Lepas tu kitorang balik bilik, mandi, solat dan bersiap2 untuk makan malam pulak.. kitorang mkn mlm kat pasar malam.. mkn nasi putih dgn udang, ketam dan ikan bakar.. serta air mix fruit dan jus limau manis..

Lepas makan kitorang balik jalan kaki..pastu siap2 diri utk tidur..zzz




3 comments:

  1. seronoknya.
    dapat bercuti dengan family

    ReplyDelete
  2. waaahhhh sampai lombok dah. saya tak sampai lagi Gili. Sampai kat jeti je. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpe Ajlaa, lain kali boleh pegi lagi..hihi..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...