Saturday, 16 March 2013

Sofa baru~

Assalamualaikum..hari ni aku nk cerita pasal decoration rumah gelombang kedua pulak..hehe..ye la berdikit2..ada rezeki lebih, buatla mana yg patut..kalau xcukup lg..mengumpul lg sampai duit cukup kalau nk beli itu ini..pasal deco2 ni aku suke rujuk majalah ID..kebanyakannya nmpk moden dan simple..tu yg aku suka..beberapa minggu yg lepas aku dan suami gi survey perabot area dekat2 dgn rumah je.area balakong..dekat sikit, xde la kene delivery charge..dari satu kedai ke satu kedai kitorg cari..jumpa yg berkenan tp tokey xmo turun harga lg..owh ye..lupe nk bgtau..sasaran utama brg yg kitorg nk  cari ialah sofa, almari yg ada drower, nk warna putih, side table 2bijik warna putih juga, wing chair atau org panggil kerusi minum teh, bench, karpet besar..

pasal karpet tu pulak, hari tu aku ada update karpet utk wedding adik lelaki aku, dia xberkenan sgt dgn design karpet tu, mujur penjual karpet tu kata kalau nak tukar, dtg je la ke kedai semula dgn syarat xpakai lg karpet tu.. apa lagi.. dah adik aku xmo, aku cadang nk tukar je yg besar sikit utk ruang tamu rumah aku..

Akhirnya ruang tamu aku yg sgt lapang tu tlh diisi dgn sofa L-shape yg baru.. leh la lepak2 atas sofa, sebelum ni bergolek2 kt atas karpet je depan tv dgn anak2.. dan karpet di atas adalah karpet yg aku tukar tu la..


haha..ni la tempat anak2 bergolekan sebelum ni..kereta maianan tu pon dh tergolek..bantal kepala dan bantal peluk pun bersepahan..

 tengok..Adam Darwisy suka lepak2 atas sofa..siap angkat kaki ke atas lg..hamboiii...

nampak x, 2 kerusi merah tu..tu la yg dinamakan wing chair..aku pon baru tau setelah survey2 kt kedai perabot..kerusi tu aku pon xtau la sesuai ke letaknya kt situ?? sebenarnya ada meja kecil yg bulat di antara 2 kerusi tu, tp meja tu xsiap lg..  ke kerusi ni sesuai diletakkan di dinding tangga?? aku pun xde idea la.. husband aku cdg nk letakkan bench chair kt dinding tangga tu..


ni gambar kat kedai perabot tu...kerusi tu kaler mcm pink maroon mcm tu..material jenis velvet (baldu)..meja tu pulak kaler merah tp material bkn velvet..ape ke nama materialnya..aku lupa..lebih krg mcm kulit tp ada campuran sikit..kalau nak meja yg material velvet pun boleh gak..

pasal meja ni pulak.. mmg cantik pd pandangan aku..tp dr segi keselamatan bg sapa2 yg ada anak kecil yg lasak, aku rasa xsesuai..sbbnya atas tu kaca, letak camtu je, xde penghadang atau pengepit utk mengelakkan kaca tu dr terjatuh sekiranya ada kanak2 yg menolaknya..maklumlah anak2 aku, dua2 lelaki..tgh lasak..bayangkan kabinet tv aku yg sekarang pun nak hancur disbbkan oleh diorg.. ni kan pula meja yg berkaca tu...

akhirnya setelah berbincang dgn tokey kedai, kami nak beli juga set kerusi ni tp meja tu suh kilang dia ubahsuai sedikit...supaya kaca ni ada penghadang yg boleh mengelakkan ia dr terjatuh.. tunggu je la next month..baru ambil..warna yg aku ambil ialah red chilli material velvet kerusi dan meja...

sambil2 tu boleh la korang cuci2 mata tgk perabot lain kt kedai tu.. cantek2..owh ye..kedai perabot ni letaknya di jln ke arah kl dr highway seremban tu..belah kanan yg ada tulis dunia perabot tu..




cantikla kerusi ni..mcm model2 selalu duduk tu...


ni contoh bench chair, tp keras sgt yg ni..dan nmpk sempoi sgt pulak..


kerusi ni pon cantik, tp husband aku xnak yg ada penyandar di belakang...

ni la contoh bench chair yg husband aku nak..xde penyandar di belakang..tp dia xmo yg ni...sebab lebar, kaler cerah, material dia kain, kalau boleh nak cari kelebaran dia dlm 18inci mcmtu..


14 comments:

  1. Murah2 x? Kedai perabot tu nama ap? Sbb sy duq area balakong gak.. Nak bli set bilik tidur.. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedai perabot yang saya tunjukkan kat atas tu sume kat area sri petaling off highway KL-Seremban..kalau kt area Balakong mmg ada survey, tp tokey dia xnak bg harga cantik..xjdla beli kt sana..tentang murah2 tu..mmg ada yg murah, ada gak yg mahal sikit..terpulang pd individu..klu brg yg berkualiti, tentu harganya mahal sikit..klu nk yg murah mungkin kurang sikit kualitinya..tp ada gk yg murah tp kualitinya bagus jugak.. ada satu kedai kt area balakong, bersebelahan dgn aeon cheras selatan, nama kedai tu VIVO Motivo Sdn. Bhd. Sy ada beli rak kasut, drawer, bookcase 2, dan tv kabinet utk hall atas.. kualiti dia bagus gak..harga pun berpatutan..try la tgk kt sana kot2 berkenan..

      Delete
  2. kak cntiknya sofa L shape yg akk bli tu...bkenan sgt..blh tau bpe rm?

    ReplyDelete
  3. tq kak,berkenan sangat...kn kmpl duit ler dulu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..mengumpul sikit2 lama2 jadi bukit..

      Delete
  4. Askm,sofa pink tu berapa kedai tu jual. cantik. Terimakasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg macam model2 selalu duduk tu eh? yg tu sy xtanya harga..sbb sy cuci2 mata je..hihi..tp rasanya dlm 1-2k kot..

      Delete
  5. salam.. blogwalking & folo blog ni.. .)

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Sofa tu beli kat sri petaling, dunia perabot tu..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...