Saturday, 30 March 2013

Bilik Air Tetamu Tingkat Bawah

Sebenarnya bilik air tingkat bawah rumah aku tu bukan sahaja untuk tetamu tetapi juga untuk anak2 yg mandi kt situ..senang, xyah susah2 bibik nak bawa diorg ke tingkat atas.. anak2 aku kn kecik lagi..sgt jarang aku bawa mereka ke atas.. sbb apa nk tau..sbb nnt habis semua brg aku diorg nak usik...kt tingkat atas xproper sgt keadaannya...

Setiap belakang pintu kat rumah aku ada diletakkan penyangkut baju, boleh letak dlm 6 helai atau lebih..kecuali pintu depan, pintu belakang dan pintu bilik air yang ada 2 pintu, satu pintu je letak, satu lagi tak...apekehal nak letak ye tak mende alah tu kt pintu depan/ pintu utama kan..hihi..




ada 6 cangkuk kt situ..senang nak sangkut ape2..puas hati..penyangkut ni kitorg beli kt Houz Depot yg kt depan Medan Mara, KL tu..

ni kt bilik air di tingkat bawah...

sinki mmg guna yg asal, xtukar kecuali kalau dh hancur..haha..tu pun dah senget sbnrnya..ntah cane leh senget..kat tepi dinding tu, tempat letak berus gigi dan ubat gigi..

eh..sama je la gmbr, tp ni dekat sikit..cermin, tempat letak berus gigi dan bekas shower foam ni beli kt Houz Depot gak..

dinding belah kanan aku letak tempat meletak shower foam, berus, aik...span keluli pun di situ..span..tu bkn span gosok badan tau..tu span bersihkan blk air..span keluli tu pun bkn utk sental periuk, tu dikhaskan utk sental blk air...asal lak kt situ ek..bekas sabun yg kt bawah tu biasanya aku letak sabun buku yg free dr hotel tu..melambak kt rumah..membazir kalau xpakai kn..

water heater ni sgt perlu kt rumah aku, sbb anak aku takut sejuk..meraung2 kesejukan kalau sesekali mandi kt rumah org klu xde water heater..mmg bdk bandar..kalau Aqil ok lg.. Adam la yg xtahan sejuk..

water heater jenama Alpha ni kitorg beli kat kedai Happy di Taman Equine..kedainya berhadapan dgn Aeon Equine..byk jg brg2 elektrik di rumah aku beli kt sana..harganya paling murah jika dibandingkn dgn di tempat lain yg aku survey..antara brg2 elektrik lain yg beli kt sana ialah air-cond, seterika dan peti ais.. 

Ni paip yang kitorg beli kt Taman Bukit Serdang, dekat dgn rumah sewa dulu..kepala dia kalau ke depan, tutup..maknanya air xmengalir..

Kalau ke kanan, air mengalir ikut depan...

 Kalau ke kiri, air mengalir dari salur paip..sebenarnya penyangkuk kt hjg salur paip tu dah hilang tu yg sangkut gaya camtu..

ok..itu sahaja cerita dr bilik air bawah..xtau nak hias camne.. sempoi je...asal keperluan tu lengkap..itu sudah memadai..

11 comments:

  1. salam...jiha, btol murah ke brg2 kt kedai happy tu?? yang houz depot tu pn murah ke barangnya??

    p/c: selalu2 la update pasal deco rumah ni ye...bleh buat contoh nnt...hehe

    ReplyDelete
  2. Nak tanya.. Water heater alpha tu berapa hengget ek? Sbb mostly tgk ramai gak yang pakai n puas hati dengan alpha tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ninna, water heater tu harganya rm490. rain shower tu beli asing..

      Delete
    2. Ooo yeke.. Smlm servey area cheras.. Saya jumpa rain shower camtu 660rm.. Tapi dia kata skali dengan water heater.. Baru nak servey.. Esok nak g tgk kat klcc plak.. Mana paling murah saya sambar.. huhuhuu mekasi ek info tu.. :)

      Delete
    3. saya beli water heater tu 3. 2 beli tanpa rain shower, 1 beli dgn rain shower tp bentuk bulat harganya RM650. rain shower yg petak tu beli 2, satu je harganya dah RM700. sebab nak sgt bentuk petak, belasah je la..hoho..

      Delete
  3. Balik rumah nanti saya chek ye..

    ReplyDelete
  4. tumpang tanya. pintu tu pintu kayu ke? saya tanya sebb saya punya pintu pon kayu mcm tu... kontraktor dah cat minyak (tak sure cat apa). rasa2 cepat reput dok pasal kebarangkalian besar selalu kena ayor... T kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah..pintu kayu..cuma dia cat minyak je kot..tu yg mmg sedia ada masa beli rumah ni..setakat ni ok lagi..saya rasa kalau dah reput nanti mmg nak kene ganti..

      Delete
  5. Mne dpt cable paip yg jnis kepala ade pnyangkut kt dpn tu??..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...