Tuesday, 26 March 2013

Tempat-tempat Menarik di Jepun


Assalamualaikum...hehe..koleksi gmbr2 ni adlh dr ipad Huda, baru nak upload.. ada yg dr hp husband aku..serta merta mengimbau lagi kenangan di sana..

 
 ni masa di Nagai Botanical Garden..


Osaka Museum of Natural History ni berdekatan je dgn Nagai Botanical Garden..

Tulang ikan paus ni besarlah yg amat..




aku rasa musim bunga mesti lg cantekk..

Di atas kapal (Cruise Ship Santa Maria)


 Tokyo Tower

 Amik gmbr dari jauh je...xlarat nk datang dekat..



kat tugu Hachiko..penah x tgk movie Hachiko yang mengisahkan seekor anjing yg sgt setia pd tuannya seorang professor, tuannya pergi kerja dan balik kerja, ia tunggu tuannya di station keretapi..sehingga suatu hari, professor tu mati semasa mengajar dlm kelas, ia tetap tunggu tuannya balik dr kerja, walaupun anak perempuan professor tu dah bawa balik anjing tu, ia tetap datang semula ke station tu..ia tunggu sehingga 9-10 tahun lamanya.. cerita ni cerita betul tau, aku tgk movie ni pun boleh meleleh air mata..sedih wei..korg tgkla sendiri.. tempat ni letaknya di Shibuya Train Station..



Di Tsujiki Fish Market.. nampak x tuna besar tu..sgt besar kn.. kalau nak masuk market ni ada masa2 tertentu sahaja yg dibenarkan utk pelawat..awal pagi mmg dah kena stand by kat market ni sebab hanya dihadkan seramai 120 orang je dlm sehari..ada 2 sesi.. sesi pertama pada pukul 5.25am-5.50am dan sesi kedua pada pukul 5.50am-6.15am..byk la peraturan bila nak masuk kawasan ni..
1) tidak dibenarkan masuk ke kawasan yg dilarang, mereka dah sediakan lorong utk pelawat..
2) tidak dibenarkan ganggu laluan pekerja2 di market tu.
3) xboleh bawa beg besar masuk dlm market ni
4) xboleh masuk dgn high heel atau sandal ke market ni..
5) tidak boleh bawa anak2 kecil atau haiwan peliharaan 
6) jangan sentuh apa2 dlm market tu..
mereka kenakan mcm2 syarat sbb xnak pelawat yg datang boleh mengganggu perjalanan bisness dan aktiviti diorg di sana..camera flash pun xboleh..sebenarnya kitorang dah terlambat sampai ke market ni, utk visitor sepatutnya dah tutup, tapi husband minta juga kat diorg nak bergambar.. ye la dah sampai kan..rugi kalau xbergambar..


1 comment:

  1. Salam, kami adalah pelajar Malaysia yang menetap di Jepun. Kami menawarkan perkhidmatan Tour Guide, Penginapan Guest House dan juga Pakej Budget dengan harga yg murah. Misi kami adalah untuk membantu rakyat Malaysia melancong ke Jepun sambil dapat mempelajari budaya masyarakat Jepun.

    Sila hubungi melalui :
    Website : http://www.melancongkejepun.com/
    Facebook : Melancong Ke Jepun
    Phone : +818088695448 (Adib, Tokyo)
    Email : melancongkejepun@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...