Tuesday, 26 April 2016

JEPUN: Sapporo Day 3

Hari ni plan kitorang nak ke Otaru sebenarnya tapi disebabkan Adam demam terpaksa batalkan semuanya. Kawan aku Fie yg sedang berada di Jepun meneman suaminya sambung belajar bg no contact seseorang yang boleh guide aku utk dptkan rawatan. okla tu.. dia pun sgt fasih berbahasa Jepun. Husband aku sblm ni pernah baca blog org bg no contc kwn dia seorg doktor di Sapporo. Rupa2nya adalah orang yang sama. 

Doktor tu nama dia Sufi, perempuan. Dia bawa aku, husband dan Adam ke klinik utk dapatkan rawatan. Mak mertua, pak mertua, Aqil dan Aqlan duk apartment je. Klinik yg kami pergi tu klinik kanak-kanak so ruang dlm deco mmg banyak kartun la. Org Jepun mmg pyh nk jumpa yg pandai ckp English.. mujur Dr Sufi ada boleh translatekan..

First time aku jumpa ubat serbuk.. diaorg timbang berat badan Adam dulu..pastu baru timbang ubat tu brp gram sesuai utk berat Adam tu..pastu ubat tu kene bancuh sendiri..mean kene tambah air sikit je dlm 2sudu teh camtu kacau2 biar dia sebati..so, ubat tu mcm pekat2 gitu barulah boleh makan.. sedap rasa ubat tu.. dia siap buat demo lagi..

Dr Sufi ckp, hari ni rehat2 je la sbb nk bagi keadaan adam ok sikit.. nk bg badan dia cukup rehat dan dpt recover dgn baik.. ok..so, tiket ke Otaru burn mcmtu je.. 

Malam, aku dgn husband je keluar tu pun pegi kedai beli air mineral..pastu singgah daiso..beli sikit2 brg yg comel2..sudu plastik sbb sudu mak mertua aku bawa byk yg dh patah..pastu beli penekap roti bentuk muka bear.. comel sgt.. pencucuk mknn yg comel tu..aku xtau ape ke namanya.. biasa org jepun letak kat bento diorg yg comel2 tu..








Penekap telur rebus

Otw balik dari kedai tu kitorang just amik gambar persekitaran je.. tu shj aktiviti utk hari ni.. semoga Allah beri kesembuhan pd Adam .. 

Layan gambar sepanjang hari ni :)


Adam sedang amik gas





Suasana persekitaran dlm klinik kanak-kanak.. ni tempat bdk2 menunggu kalau tak larat sgt, boleh baring2 situ..
 
Ni pulak suasana Sapporo masa malam kitorang jalan-jalan..
 
Terjumpa rumah comel..
 
 
 






2 comments:

  1. Salam, boleh share ni doc tu? Saya ke sapporo dec ni sorg diri dgn anak2. Just in case emergency. Tq in advance
    0122638083

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya contact melalui fb nama dia Sufi Norhany..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...