Tuesday, 28 January 2014

Turki: Hari Kedua di Istanbul

Hari kedua di Istanbul, kami berjalan2 ke Grand Bazar dan Spice Bazar.. just beli fridge magnet dan sedikit cenderahati untuk keluarga dan sahabat handai.. jalan ke arah Grand Bazar pun ada kedai2 yg jual cenderamata, situ harga pun murah.. sempat jugak merasa jus oren fresh tanpa tambah air dan gula.. 1 gelas tu dia perah dlm 4-5 biji oren..mmg pure.. 1 gelas hanya 3 Turkish Lira.. kat luar mmg bersepah orang jual fresh orange dan fresh delima, tapi yg tu aku jumpa paling murah.. ada yg jual 5-6 TL.

Budak berdua ni mmg hantu buah..dapat air buah, mmg suka..
 Pakcik yang perah oren..
 ada budak rambut melentok ditiup angin taknak duduk dlm stroller..kene berdukung pulak..
Dalam perjalanan ke Grand Bazar, nampak kedai dessert ni macam sedap je tengok..usya2 tart strawberi tu..hihi..
Tak larat nak jalan, lg satu saja je nak try naik tram dia..
Tram
Dah sampai Grand Bazar
Barang perhiasan rumah yang dijual..xbeli..tengok je
 Closed-up sket..
 Suasana dalam Grand Bazar
Batu mata biru..rasanya ada maksud simboliknya yg aku tak pasti..
Dari Grand Bazar, kami ke Spice Bazar pulak dengan berjalan kaki..nak kata dekat tak jugak..tapi bila berjalan baru nampak suasana lain dari negara sendiri kn..
Dalam Spice Bazar, banyak jual rempah ratus..


Buah-buahan kering pun ada..
Beef..mcm sosej..xtau panggil apa ni..
 Keju..
Macam belum sedia je lg cik abg tu..anak2 dah tido..aman sket..
Otw balik, teringin nak mkn ais krim dan penjual ais krim kat Turki ni mmg suka buat acah2.. mmg tergelak aku dibuatnya..

Tertarik dgn nama cafe ni..Jgn buang huruf M..haha..nanti jadi lain..
 Tapi makan kat kedai lain..banyak kebab je kt Turki ni..
Turkish Delight..
 Sedap yg ni..rasa coklat sebenar!!
Yg ni amik gambar je..
 Dah penat jalan dari pagi sampai ke malam..nak balik pulak..dinner mlm ni mkn Bakhlava je..beli beberapa jenis untuk rasa2 merangkap mkn mlm..

Tata...esok kita sambung jalan2 lagi..kaki ibu dan ayah dah lenguh ni..budak berdua ni kematu dah dok dlm stroller..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...