Monday, 4 June 2012

Survey rumah jiran tetangga

Ni cite dua tiga hari lepas..hjg mggu ni sume adik-beradik aku blk kg..kitorg je yg xbalik kg..bkn saje xnak balik ke apa..sbb masih lg dlm proses nk menyetelkan prob rumah baru ni..ade je yg xsettle lg..sabtu tu, aku dgn husband pi rumah baru nengok progress..tp sgt menghampakan sbb sama jerk aku tgk mcm mggu yg sblm ni.. dpt jupe contraktor, minta kami tgk rumah yg dia dh buat..tgk punya tgk, adala bbrp menda yg memuaskan hati kami..first, plaster ceiling, mcm pelik je ...mmg xberapa nk berkenan..


cuba tgk ape yg pelik kt ctu? plaster ceiling tu mcm nipis sgt, gap antara ceiling dgn plaster ceiling tu sgt ketara... tu yg x berkenan tu..haissh...

cuba bandingkan dgn yg ini....

gap antara ceiling dgn L box tu xla ketara sgt...dan yg ni cantik dan kemas..



tgk plak kitchen kabinet, aku try bukak satu2 pintu kabinet tu, sume berdentum...kata nk buat soft-closed..tgk finishing yg dia buat mcm xbest je.. aku rasa ralat je.. rasa mcm xjd nk amik kt dia.. try2 gak tya2 contractor lain..kot2 ada yg dpt buat ok ke.. balik dr tgk rumah, kitorg gi puchong nak cari sinki dan kepala paip...cari punya cari, xde pulak sinki yg memenuhi kriteria kitorg...mahal lak tu..nak2 sinki yg 2 bowl..harga nk dkt RM800..kitorg nk sinki 1 bowl 1, 2 bowl 1, kalau boleh nk yg sama besar bowl dia, ketebalan 1mm, kedalaman 8-9" dan kalau blh yg lbh murah...heheh..tu penting tau..nak masuk rumah ni, duit cam air je mengalir..kene baik punya plan bab duit2 ni.. last2 husband aku kata beli kt kedai cina yg dkt rumah tu lah, ctu harga sgt murah, tp kedai dia tutup hari tu sbb hari keputeraan sultan selangor..lupe lak.. ahad sure kedai dia tutup...  nak tak nak terpaksa gak call cina suh bukak kedai esok..mujur husband ada no dia..sbnrnya dh byk kali dtg kedai dia, tp xbeli2...asik2 survey...blk rumah pun dh ptg.. 


xde plak gambar sinki n kepala paip...xpe lah..aku tayang muka 2 budak comel yg sian diorg kene tinggal time cuti...hehe...

cuti2 pun mcm hari keje..dah xdpt nk meluangkan masa dgn diorg lama2..nk buat cmne..mlm tu pulak jupe dgn sorg contraktor yg buat plaster ceiling...dia penah buat yg mcm ada kayu2 tu..tp husband aku xberkenan sbb mcm gelap je contoh rumah yg dia penah buat tu... esoknya, pagi2 lg kitorg gi beli sinki, kepala paip dan salur paip kt kedai cina tu...mmg puas hati sbb sblm ni sinki 1 bowl tu harga dia RM190, tp smlm dia kasi RM 180 je..ok la tu..tebal pun tebal...dalam pun dalam... yg double bowl tu dlm Rm280..dlm pun dlm, tebal pun tebal..ape la aku, ulang balik ayat yg sama je..cuma tunggang terbalik je..kepala paip,utk toilet master bedroom, kitorg suka yg design dia petak2...dah dpt cari.. kepala paip yg boleh ejas nak bukak sama ada yg toler tu atau yg paip tuk amik wudhuk tu pun dh dpt... lain dari yg lain.. alhamdulillah, pencarian sinki, kepala paip dan toler dh berakhir... eh..lupa lak, korg tau ke toler tu ape... toler tu ialah salur paip dalam bahasa jawa...keh..keh.. kelas bahasa jawa la plak...panjang lak entri kali ni...sbnrnya ada byk lg cite yg nk dikongsikan...nak tau?? tunggu entri akan dtg eh...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...