Wednesday, 3 October 2012

Jepun: Part III (Tokyo)

Pagi2 lagi dh bangun utk solat subuh..spt yg aku dh cerita pd entri yg lalu, kul 3.15am dh msk subuh...pastu tdo blk sbb xcukup tdo, smlm blk dh sgt lewat..pukul 7am dah kene bersiap utk ke Station Kyoto..hari ni kami akan ke Tokyo.. kalau perjalanan menaiki bas mengambil masa selama 8 jam,tp kami nak cuba naik Shinkansen...(Bullet Train)...iaitu train paling laju di dunia..manakan tidak, dengan naik Shinkansen ni dari Kyoto ke Tokyo ia mengambil masa selama 2 jam sahaja...lbh kurang 300km/j..mmg canggihla..saja nk merasa..tmbg dia utk seorg sehala je dh rm500++..huuu....tp, balik nanti dr Tokyo ke Kyoto, kitorg naik bas pulak la..nk jugak merasa perjalanan yg jauh dan of course  lg jimat la kan..hehe...tp, kami amik bas mlm, so tido je la dlm bas nanti..

Ni la rupanya shinkansen yg kitorg naik..namanya Nozomi..
dlm train ni siap ada pramugari lg..nmpk tak tu yg ada pakai apron biru tu..


Sampai je Tokyo, kitorg bercdg nk ke Nippori.. Nippori ni adalah tempat menjual kain.. spt kain kimono, cotton dan sebagainya.. kitorg xbeli ape2 pun..cuci2 mata je..hihi..
masa tgh jln2 tu terserempak jugak dgn org2 Jepun yg suka berfesyen2 ....


 Balik dr Nippori terus gi chek-in hotel.. agak jauh juga dr Nippori nak ke Asakusabashi..2-3 kali jugakla nk tukar train..

Ni la hotel yg kitorg menginap selama 3hari 2mlm di Tokyo..lbh krg rm500++ jugak la duit kita..(2000 yen/day) 
check-in hotel pukul 3.00pm.. check-out kul 10am..hampagas tul.. lmbt giler nk kene check-in, pastu kene hangkut sume beg2 baju&cooler bag ke hulu ke hilir sampai  ke Nippori.. pastu awal gak dh kene check-out..

ptg lps check-in, berehat2 dulu kt bilik..mlm baru kitorg kuar ke Shinjuku pulak.. Shinjuku ni tempat yg fames dgn persimpangan yg sibuk dan ramai giler org, lebih2 lg kalau waktu org masuk ofis atau lps ofis hour..


tempat ni jd sgt ramai org sbb bila semua lampu merah utk kenderaan, semua kenderaan akan berhenti, then lampu hijau utk pejalan kaki pulak dari semua arah..maknanya bersimpang siur sume org melintas jln dari semua arah dlm masa yg sama...

Jepun ni terkenal dgn org yg sgt berhemah sms memandu.. mereka lebih mengutamakan pejalan kaki.. kalau ada pemandu yg melanggar pejalan kaki, dan kaki org tu patah or org tu dh hilang keupayaan utk berjln dan bekerja, hukuman bg mereka sgt berat..iaitu diorg akan menyara org yg dilanggar itu sampai org tu mati..mmg merana la..nk2 kos sara hidup kan mahal..

4 comments:

  1. tak tengok bunge sakura ker?hihihi

    ReplyDelete
  2. skg bukan musim dia..bunga sakura akan keluar time musim bunga..aku pi dah musim panas nak ke musim luruh.. pokok dia aku ada nmpk..mcm biasa je pokok dia...tp kalau musim dia, mmg cantikla...

    ReplyDelete
  3. Mahal betul naik bullet train tu ye, kira dah mcm harga flight dah, rasa macam mana ye? Mcm naik roket tak? Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mahal..tp sebab nak merasa naik mende alah tu..aah..mcm roket..hihi.. mmg sgt laju..xsempat nak menidurkan diri.. =)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...