Thursday, 26 July 2012

Langsir pulak~ Part I

Langsir ni kira mende yg penting bila masuk rumah baru...tp, aku kira lambat gak settlekan pasal langsir ni..mujur cermin dah tinted, so kalau siang xnampak la.. cuma malam nmpk gak..bertudung la sepanjang mlm bila ke ruang tamu dan dining area..

amat kasihan...langsir kt master bedroom tutup ngan kotak fridge je..huk..huk..

 kelihatan model kecil di situ..


husband aku tgh bergigih menggunting kotak tu..sbnrnya kotak tu nk alas bawah katil spy kayu yg support tilam tu xrosakkan tilam...takut urat/ira kayu terselit kt tilam..sekali katil yg dpt tu xperlu alas2 dh sbb dh ade cover kt papan tu..tp sbb dah bergigih gunting kotak tu, kitorg alas jugakla..

ni sebelum katil sampai..
selepas kotak tu digunting, takkan nk biarkan tingkap tu togel je, jdnya kitorg sangkut & kepit langsir lama kt tingkap tu.. siap tampal dgn seletip lg..hehe..

ni setelah langsir baru dipasang.. sekejap je org tu siapkan tempahan..seperti yg dia janjikan langsir akan siap dlm masa 10 hari..mmg betul siap..

sebenarnya ada 2 org contractor yg aku panggil utk dptkn quotation langsir, siap pasang rail sekali.. contractor yg pertama seorg yg berbangsa cina, pernah kakak ipar aku tempah langsir dgn dia, dia dr klang..dtg bw segala mcm cth kain yg dia ada..kain2 dia mmg xdinafikan mmg cantik, tebal dan berkualiti..

contractor kedua, berbangsa melayu, aku ambik no dia yg digantung di kawasan perumahan aku..bila dia dtg, cth kain yg dibawa adalah nipis, kurang kualiti dan tidak menepati citarasa aku laki bini..dia ckp, kalau nak tempah sebelum raya mmg xdpt nak siapkan sbb byk tempahan pelanggan yg xsiap lg..harga yg dia bg lebih mahal dari contractor cina tu.. xfhm mahal tang mana..padahal kain dia kurang sikit kualitinya..hmm..ntah la..

disebabkan ktorg nk cepat langsir ni, tambah2 lg kalau boleh nak yg berkualiti sikit, so kitorg pilih lah contractor yg pertama.. murah lak tu..aku cuma buat langsir kt bahagian sliding door 2 lapis, day curtain dan night curtain..ofkos la kaler grey..kat bahagian master bedroom pun 2 lapis, kaler grey jugak.. kt bilik budak 2 atas tu, pasang 1 lapis dulu, 1 lapis lg kemudian sikit..save budget..hehe..
kt bilik tetamu bawah 1 lapis shj sbb kitorg kn dh naikkan dinding belakang, so xperlula day curtain.. nt gelap sgt..kat dapur dan laundry area aku pilih roller blind..kaler biru, sbb kalau kaler grey, nt nmpk gelap pulak, dah la kawasan tu sempit sikit..

ni kt sliding door..
sori la ye kualiti gmbr xmemuaskan sbb aku pakai hp nokia koman2 je..korg punye mesti lg canggih manggih kan??..hehe..

pesanan aku, kalau korg nak tempah langsir ke hapa, kalau boleh amik byk2 quotation, dari situ kita boleh bandingkan harga dan kualiti..

nanti aku update langsir bilik lain plak..no contractor tu pun aku akan update kemudian ye..tata..




1 comment:

  1. salam dear. nk mintak no org buat langsir bole x? email kt chik_hanim84@yahoo.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...