Tuesday, 13 November 2012

Jepun: Tips-tips Melancong ke Jepun


1. kalau boleh korang bawalah makanan dr Malaysia cth mcm mknn dlm tin, mknn ready to eat, roti ke, tuna dlm tin, biskut, (biskut penting, tp kitorg mmg lupa sgt2 nk bawa.. sbb kt sini akula selalu lapar..nk mengunyah2), kt sini kita akan byk berjalan, byk guna tenaga, so, mmg kene ready mknn la...mknn dr Malaysia jauh lebih murah dr sana..huhu..kat sana, ada restoran makanan halal, tp kedudukan restoran tu jauh nk ke sana..kene plan masa la..kalau korg nak tau... 1kepala mkn lbh krg RM40 sekali mkn.. restoran halal kt sana kebanyakannya restoran India ke, Arab ke..Pakistan ke..cenggitu lah..lg baik kalau korg bw bekal mknn yg dimasak sdri..tu pun kalau korg menginap kt homestay yg boleh masak2...atau menginap kt rumah rakan taulan atau sedara mara...kalau dok hotel tu, alamat mkn beli je la..tp igt, mknn kt Jepun mmg sgt2 mahal..

2. korang mesti pakai kasut yg sgt selesa..sbb kat sini mmg byk kene berjalan, berlari sbb nak kejar train..nasihat aku, kasut sport lg bagus..xyah la nak bergaya2 sgt kt sana dgn kasut tinggi ke hapa...nnt kaki korang jugak yg terseksa....kalau pakai kasut kene pakai stokin tau..kang melecet sapa yg susah..korg jugak..

3. kalau korg keluar pastikan korang bawa 1 botol mineral kosong utk ke toilet.. ha..yg ni lg penting, korang mesti tandakan mana satu botol utk ke toilet dan mana  satu botol air mineral yg korg minum...kang ada yg tersalah botol minum ...haha.. mengikut pengalaman aku la...dh kene marah dgn en suami sbb confius botol mana2..dlm toilet diorg mana ade air..kalau ada pun, kalau diorg guna toilet elektronik..mcm kat bwh ni.. aku dulu paling benci toilet mcm ni..lg2 kalau kat midvelly dan KLCC..tp sblm ke sana, korg belaja2 la guna toilet mcm ni.. jenis air yg pancut dr bawah..skg aku dh ok dah guna toilet mcmni..



4. lagi sgt2 penting, korang kene study dulu map ini..kalau korg berjln ke Tokyo, biasanya ada byk map ni kt station2 train..
http://www.tokyometro.jp/en/subwaymap/index.html 
 sebab ape aku kata penting, sebab, senang nnt korg nak plan perjalanan korg..nak ke mana...nak kene amik train yg mana satu.. kalau salah mmg parah la korg..
5. kalau boleh korg kene tau la musim apa kt sana time korg pegi tu..sbb nak ready pakaian apa yg sesuai..xla korg pakai baju tebal time summer.. summer kat Jepun pd aku mmg panas la..bila aku cite kt kwn2 yg aku ckp summer kt Jepun panas, diorg sume xpercaya, diorg ingat summer kt Jepun sama mcm UK..sejuk&redup....aku pun xpenah sampai UK lg..ok...terpulang..aku blk M'sia je muka dh terbakar...lupa la nk bw sunblock...hehe..


6. pastu jgn lupa bawa international adapter..sbb kepala suis kt Jepun xsama mcm kt Msia...korg mesti tau kan..

7.  kalau pegi jln2, korang spare la stokin ke stongan ke..sejadah kecik ke..sbb susah gak nk cari surau, jd, korg boleh solat kt mana2 tempat yg bersih dan kurang laluan org..xyah bw telekung pun xpe..kang diorg tnya, pandai2 la nk jawab..diorg mesti pelik sikit kalau korg pki telekung..

8. kalau korg seorg perokok, kt sana ada tempat khas utk org yg merokok, xleh sesuka hati merokok di merata2 tempat..

9. kalau korg naik train atau naik bas, jgn la sesuka hati buat bising dlm train atau bas tau.. org Jepun ni sgt menjaga ketenteraman awam..diorg xsuka bising2..padan la kalau aku nek train je diorg selalu samaada layan fb dlm hp atau tido atau dgr lagu pki earphone..dan lg satu, pastikan korg silentkan hp..xde nya dgr bunyi ringtone ke..pastu kalau jawab telefon, xyah la jwb kuat2 biar 1 gerabak tau cerita korg tu..diorg kalau jwb phone, cam bisik2 cmtu..mmg sgt bersopan...

10. jgn buang sampah merata2 tempat..pulak tu sampah pun kene asingkan ikut kategorinya.. kalau botol, botol, kalau kaca, kaca..kalau kertas, kertas la.. kita kt sini baru praktis sikit2 kan?

11. Pastikan korg bw duit seguni..hehe...plg byk spend utk transport dan makanan...souvenior kat cni mmg mahal..fridge magnet paling murah pun dlm 350++ yen..kira 400yen la..anggaran agak2 dlm RM12 seketui...


nah...ni aku bg korg sorg satu... =)

okey la, rasanya itu sahaja, kalau ade lagik, nnt aku apdet kendian.. Selamat Bercuti~~~

9 comments:

  1. terima kasih untuk tips ni...
    nadia akan ke sana awal bulan mac ni... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama..wah..bestnya!!! mungkin dh nk masuk musim bunga time tu... ye ke...untung-untung dpt tengok bunga sakura...

      Delete
  2. nak tanya sikit boleh x...naik train dari tokyo ke osaka blh ke??

    ReplyDelete
  3. Nk tanya jugak, melancong time summer ok tak? Kalau awal jun dh masuk summer kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melancong time summer, bagi saya ok je..jimat duit beli baju tebal..hehe..cuma memang panas sikit la..banyak2 minum air masak..lagi satu waktu summer ni siang panjang sikit, so, banyak tempat boleh pegi.. tentang bila waktu masuk musim summer ni sy xberapa sure.. mungkin kene google sikit..sbb menurut kawan saya kadang2 berubah sikit sbb perubahan cuaca skg ni kan..rasanya xpanas sgt lagi kot, macam sy dulu pegi bulan sept, mmg tgh panas..

      Delete
  4. Thanks....kalo lagi detail lg best....teringin sgt nak p Mount Fuji tu....tp mcm mahal jer melancong ke Jepun ni...huhuh...

    ReplyDelete
  5. Salam, kami adalah pelajar Malaysia yang menetap di Jepun. Kami menawarkan perkhidmatan Tour Guide, Penginapan Guest House dan juga Pakej Budget dengan harga yg murah. Misi kami adalah untuk membantu rakyat Malaysia melancong ke Jepun sambil dapat mempelajari budaya masyarakat Jepun.

    Sila hubungi melalui :
    Website : http://www.melancongkejepun.com/
    Facebook : Melancong Ke Jepun
    Phone : +818088695448 (Adib, Tokyo)
    Email : melancongkejepun@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...