Angan-angan nak buat carrot cake akhirnya tercapai...mlm semalam aku bakar, mlm td baru buat cheesenya..sbb ada lebih2 walnut masa raya aidilfitri hari tu, sayang plak kalau xbuat apa2...
KEK LOBAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
Tepung berserbuk
penaik “Blue Key” 375g (2 ½
cup)
Serbuk penaik 6g
(1 ½ sudu teh)
Baking soda 4g
(1 sudu teh)
Serbuk kulit kayu
manis 3g (1 ¼
sudu teh)
Garam 1g
(1/4 sudu teh)
Gula merah 135g
(3/4 cup)
Gula castor 180g
(1 cup)
Telur 4
biji
Minyak jagung 100g
(1 cup)
Mentega cair 100g
(1 cup)
Lobak diparut 355g
Kacang walnut
dicincang 30g
HIASAN:
Krim keju 180g
(3/4 ketul)
Mentega 40g
(3 sudu makan)
Gula ising 40g
(1/3 cup)
Jus limau 5g
(1 sudu teh)
CARA-CARA:
1. Panaskan oven pada suhu 180OC
2. Ayak tepung berserbuk penaik “Blue Key” bersama serbuk penaik dan baking soda. Masukkan ke dalam mangkuk.
3. Campurkan lobak yang diparut, minyak jagung, mentega cair, serbuk kulit kayu manis, gula merah, gula castor dan telur.
4. Gaul dan kisar hingga adunan itu menjadi lembut. Kemudian kisar bersama kacang walnut yang dicincang.
5. Tuang adunan ke dalam acuan berukuran 22cmX22cmX5cm atau 9inX9inX1.5in.
6. Masukkan ke dalam oven selama 45min hingga 1 jam.
7. Biarkan kek lobak itu sejuk. Kemudian hiaskan bahagian atasnya dengan krim keju. Masukkan kek itu ke dalam peti sejuk.
8. Hiaskan krim keju: masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk. Kisar sehingga lembut dan sapukan pada permukaan kek.
waaahh..marveles..bese bli brg2 bakeri katne ek?
ReplyDeleteAku selalu beli kat Bandar Baru Bangi.. Kedai Makcik, Kedai Yummie..
Delete