Monday, 12 November 2012

Carrot Cake~Yummy..

Angan-angan nak buat carrot cake akhirnya tercapai...mlm semalam aku bakar, mlm td baru buat cheesenya..sbb ada lebih2 walnut masa raya aidilfitri hari tu, sayang plak kalau xbuat apa2...



KEK LOBAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
Tepung berserbuk penaik “Blue Key”      375g (2 ½ cup)
Serbuk penaik                                         6g (1 ½ sudu teh)
Baking soda                                             4g (1 sudu teh)
Serbuk kulit kayu manis                         3g (1 ¼ sudu teh)
Garam                                                      1g (1/4 sudu teh)
Gula merah                                              135g (3/4 cup)
Gula castor                                               180g (1 cup)
Telur                                                         4 biji
Minyak jagung                                         100g (1 cup)
Mentega cair                                            100g (1 cup)
Lobak diparut                                           355g
Kacang walnut dicincang                          30g

HIASAN:
Krim keju                                                 180g (3/4 ketul)
Mentega                                                    40g (3 sudu makan)
Gula ising                                                 40g (1/3 cup)
Jus limau                                                 5g (1 sudu teh)

CARA-CARA:

1.    Panaskan oven pada suhu 180OC
2.    Ayak tepung berserbuk penaik “Blue Key” bersama serbuk penaik dan baking   soda. Masukkan ke dalam mangkuk.
3.    Campurkan lobak yang diparut, minyak jagung, mentega cair, serbuk kulit kayu manis, gula merah, gula castor dan telur.
4.    Gaul dan kisar hingga adunan itu menjadi lembut. Kemudian kisar bersama kacang walnut yang dicincang.
5.    Tuang adunan ke dalam acuan berukuran 22cmX22cmX5cm atau 9inX9inX1.5in.
6.    Masukkan ke dalam oven selama 45min hingga 1 jam.
7.    Biarkan kek lobak itu sejuk. Kemudian hiaskan bahagian atasnya dengan krim keju. Masukkan kek itu ke dalam peti sejuk.
8.    Hiaskan krim keju: masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk. Kisar sehingga lembut dan sapukan pada permukaan kek.            



2 comments:

  1. waaahh..marveles..bese bli brg2 bakeri katne ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku selalu beli kat Bandar Baru Bangi.. Kedai Makcik, Kedai Yummie..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...