Friday, 7 December 2012

2 Tahun yang Lalu...

Mengimbau kembali kenangan 2 tahun yang lalu..iaitu saat2 yang mendebarkan...al maklumlah pertama kali bergelar seorang ibu... due date aku sebenarnya 3 dec 2010, tetapi hari yang dinantikan tiada sebarang tanda2 bersalin pun yang kelihatan...rasa mcm biasa je.. kalau nak ikutkan mmg kerapla contraction yg sikit2 tu tp rasa ok lg.. menurut kakak dan emak aku, kalau anak lelaki biasanya lambat sikit bersalinnya..tu paten family aku la...ntahla..mungkin kot..
sampaikan dah due pun aku dgn suami sempat lg berjalan ke expo motherhood and baby kt midvelly..pastu jalan2 kat jusco lg...rasa dah byk sgt berjalan..tapi xbersalin2 jugak.. sampailah ke 6 dec 2010, suami aku pulak yg risau...takut baby termkn najis la pulak...dia ckp, kita menyerah diri la kat hosp..hehe..aku jd cuak la pulak..sewaktu check-up yg terakhir, Dr Seri ada pesan, kalau xbersalin2 jugak datang je la ke hosp, tp yg penting kene pegi waktu mlm la..sbb masuk ubat utk induce then keesokan harinya bersalinla..
ok..tiba 6 dec 2010, lbh krg lepas maghrib or isyak mcmtu, xigt dah..aku dgn suami pun kemas2 brg dgn santai2nya la sbb time tu aku mmg xrasa sakit lg..siap tapau buah la..apa2 mknn lg, bw segala brg keperluan bakal bapa, dia plak yg lebih..kiki...laptop la, kamera la..charger hp..siap2 nk berkampung kt hosp ni..barang baby memang
dah standby awal2 dlm kete..pastu kitorg gi makan2 dulu kt kedai makan Kirana..masa tgh mkn tu, aku rasa xselesa sgt..bila duduk aku rasa kepala bby mcm sondol2 je nk kuar, tp xrasa sakit..kepala baby mmg dh kat bawah Dr ckp hari tu..
Perjalanan dr Seri Kembangan ke KL pun, xla jem sgt..mmg santai je la nak menyerah diri ni..jiwa pun pasrah je la..ok..sampai je kat kaunter wad bersalin Prince Court, nurse tu ckp masuk satu bilik tu, tukar baju then nanti dia nak check bukaan ..
bilik sementara tunggu utk bersalin...bersalin bilik lain nanti...

ni la mknn yg dihangkut, buah2an kiwi, ceri, anggur, minuman 3in1 siap ada mknn tapau lg..

setelah menukar uniform...huhu..pasrah..

sekali check punya check, bukaan dah terbuka 2cm rupanya..padanla td aku rasa kepala baby dh nak merodok2 keluar..tp nurse xletak ubat induce mlm ni...dia kata pukul
5 am esoknya baru letak, sbb takut aku terbesalin pulak..better esok je la..
pukul 3 pagi aku rasa nak buang air kecil, aku nampak ada darah sikit dah keluar..ni tanda mcm nak dekat bersalin..
ni alat nak check denyutan jantung baby dan kadar contraction..

pukul 6am nurse dtg lg utk bg ubat buang najis..xberapa lama lepas tu mmg laju la nak ke toilet..mungkin dia nk bg kosongkan usus besar kot, supaya tak mengganggu time bersalin nanti..

jam menanti jam..bukaan baru sikit2 terbuka..suami aku bg semangat lg kat aku supaya berjalan sekeliling ward supaya cpt bersalin..ikut je la..rasa dh byk menapak..sampaila ke 5cm, nurse dah suruh aku masuk labour room..Dr akan pecahkan ketuban..cuaknye aku.. tp masa pecahkan tu rasa mcm belon perut aku pecah, terus air ketuban keluar...jernih dan suam je rasa..aku assume baby tak berak lg..sbb kalau air tu kaler hijau, maybe baby dah berak dlm perut..tu yg bahaya kot kalau baby tertelan najisnya sendiri..alhamdulillah aku masih ok lg..

sebelum pecahkan ketuban tu nurse mmg dah bgtau kat aku awal2, lepas pecah je ketuban, contraction akan makin kerap dan makin sakit, maka, bersedialah... huhu.. bersedia ye Jiha..chaiyok!!

suami aku menemani aku kat bilik bersalin sambil baca surah maryam, bila dah penat baca, dia pasang je surah tu dr hp..pastu sambung baca lagi...time tu mmg dh rasa sakit2..bila sakit je, aku genggam tgn beliau..huhu..dahsyatnya sakit bersalin ni...mungkin sbb induce, rasa sakit tu agak lama kot berbanding sakit yg mmg natural nk dekat bersalin..
barula tau sakitnya mak kita bersalinkan kita ye dulu2...bila bukaan dh makin besar, rasa sakit tu lg azab terutama time contraction tu dtg..dan makin kerap..nurse ada jugak offer nak bg epidural ke or gas entonox..tp aku ckp, xpe..selagi aku bertahan, aku bertahan..sbb mcm2 pulak aku dgr effect after amik epidural ni..ada yg sakit2 belakang, walaupun ada jugak kes yg ok je, xde masalah lepas bersalin, tp aku tetap menolak...cuma aku amik xigt la suntikan tu..yg dia cucuk kt peha..mmg lupa la..dia boleh kurangkan sakit bersalin, tp boleh buat bby cam tertidur pulak..patutla baby aku lambat nangis masa keluar tu..

dan akhirnya pukul 1.44pm aku selamat melahirkan baby boy...
suami aku sendiri yg memotong tali pusat baby..Dr Seri yg bg gunting pd dia..pengalaman pertama bergelar seorang ayah dan terus beliau mengalunkan azan dan iqamah.. lepas bersalin je alhamdulillah lega...



ni adalah uri..first time aku melihat benda alah ni..

hari tu aku sorg je yg bersalin, kebetulan hari cuti umum 1 Muharram...sbb menurut Dr, yg ramainya bersalin ialah pd 12.12.2010 sbb nak tarikh cantik..aku xkisahlah asalkan selamat dah..

Ni lah dia Dr Seri Suniza yang menyambut kelahiran baby Adam .. cantik dan jelita sungguh beliaukan..Dr Seri mmg the Best.. peramah, dan sgt beri motivasi pd aku..sbb menurut beliau kalau boleh, biarlah bersalin scr normal berbanding czer..beliau akan tolong seboleh2nya utk aku dan pesakit2 lain utk bersalin scr normal..

keluarga aku yg dtg melawat..abah, mak,  nasrun, kak lin sekeluarga..

antara kawan2 yg dtg melawat aku..semua ni coursemate suami aku..
ni pulak ofismate suami aku..kawan2 aku?? mana eh??

ni toilet kt bilik aku mmg besar dan selesa..

bapa baru bersalin yg suke lepak atas katil aku..haha..
lama jugak kitorg berkampung kt PCMC sbb Adam ada kuning la pulak..

topi dah tertinggal kt atas....kiki...

ok..itu sahaja cerita kelahiran baby Adam Darwisy..semoga Adam jadi anak soleh ye..menjadi permata harapan ibu dan ayah bila dewasa kelak...Amin..

Selamat Hari Ulang Tahun Kelahiran Adam Yang ke-2...
Muah..muah..cayang Adam..

~07 Dec 2010~


Adam sebelum 2tahun dh pandai ikut solat, mengaji dan dah kenal ABC... alhamdulillah...

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...