Wednesday, 20 January 2016

Lombok: Day 5

Lama giler memeram entri ni.. maafkan daku.. kesibukan melanda + kemalasan.. huhuhu..
3 Nov 2015 (Selasa)
Bangun pagi, solat subuh.. pastu bersarapan di hotel.. lif ke cafe rosak.. so, kene bakar kalori naik tangga.. mmg penat.. tingkat ke-5 ok...

cafe dia bersebelahan dgn swimming pool.. jenis infinity pool..mmg cantek banget sih.. makanan untuk sarapan pagi adalah ala carte.. aku pilih set yang roti2 beserta jem, butter dan omelette.


Yang menariknya jem yg disediakan adalah jem buatan sendiri..mcm yang mak aku selalu buat utk buat biskut jem.. jem nanas..  betulla konsep hotel ni dia mmg mengutamakan kesihatan.. tiada alkohol... tiada pork.. tiada MSG.. hotel ni mmg ada sijil halal.. jadi tidak ragu2 untuk makan di sini.


Lepas sarapan, aku sempat snap2 gambar sekitar hotel ni.. hotel ni mmg aku suka design dia.. modern look.. petak2 gitu. Suasananya pula ala-ala taman tropika.. byk pokok kelapa yang tumbuh di sekitar hotel. moh tengok-tengok gambar..
Infinity swimming pool..





Pukul 9.30 am kami bertolak ke Air Terjun Benang Kelambu. Jauh sungguh perjalanan dari Senggigi ke air terjun ini.. lebih kurang 2 jam juga perjalanannya.. siap tertidur2 lagi..tudung pun dah senget benget..anak tudung dah ke belakang.. rambut dah terkeluar2.. buruk benor nampaknya..haha..aku bangun2 je dah sampai kawasan sawah padi yang hijau mata memandang... mmg tenang sangat..

Nak masuk kwsn air terjun ada 3 pakej.. pakej 1 utk 1 air terjun je.. pakej 2 utk pegi 2 air terjun.. pakej 3 utk yg trakking jln kaki melalui anak sungai dan merentas hutan tp xsure tebal ke tak hutannya dan pegi 2@3 air terjun aku pun xsure sbb tak tgk sgt pakej tu sbb awal2 mmg xpilih kot pakej tu dgn bw bdk2 lagi. Kitorang pilih pakej 2 harganya RP240 000 dan sewa 2 motor RP 100 000. 1 motor besar bawa en husband, Adam dan Aqil. 1 motor lagi perempuan yg bawa aku dan Aqlan serta beg. Mujur ada perempuan yg bawa.. kalau x xtau cmne nak arrange moto..aku dah la lama giler tak bawa motor.. lagi pun jalan nak ke air terjun tu mmg dahsyat.. takut. Naik bukit tinggi.. turun bukit.. dgn jln tak ratanya..diorg ni mmg hebat bw motor dgn keadaan cmtu..

Sampai tempat turun motor..ingat dekat je dh smpai air terjun, rupa-rupanya kene turun tangga yg byk tak terperi.. tak kira plak berapa ratus anak tangga.. ngenge.. sekali pandang je jatuh cinta dgn air terjun ni.. Subhanallah.. mmg cantik sgt.. air terjun ni keluar dari celah-celah batu.. kira air mata air dari batu..bukan dr sungai atas.. air dia MasyaAllah, dingin sangat.. aku dgn Aqlan tak mandi, cam mls nk tukar2 baju.. en suami, Adam dan Aqil je mandi..

Nampak Aqil kesejukan

Lps dah puas menatap air terjun ni.. kami menapak naik tangga balik..huhu..penat yang amat.. bbrp kali berhenti nak amik napas.. hu... semputt..


Naik motor utk ke pintu masuk mula2 tadi.

Kami nak ke tempat air terjun yang kedua pula iaitu Air Terjun Benang Stokel.. dari tempat berhenti motor tadi, jalan kaki je ke air terjun ni.. bakar kalori lagi dgn menapak..hehehe..


Naik tangga lagi..


air terjun ni tak sedingin air terjun Benang Kelambu..tapi cantik juga..


Lepas dah puas melihat keindahan alam ciptaan Tuhan, kami bergerak utk mencari tempat makan tengahari.. dari kedai makan ni nampak sawah padi yg menghijau.. tenang dan damai.. sebelah kiri pulak ada kolam ikan.. mcm ikan tilapia.. mknn yg tak habis dimakan, kami bagi ikan makan, sekurang2nya tidakla membazir mknn tu dan sedekah je la kt ikan2 tu..kasihan aku tengok ternganga2 minta mknn..


Setelah selesai makan, kitorang singgah solat di masjid yang berhampiran. Dan meneruskan perjalanan ke tempat shopping baju pulak.. kedai tu namanya Sasaku.. kualiti bajunya sgt ok dan selesa dipakai.. harga dlm RP 60 000 hingga RP 95 000.. agak mahal tp demi kualitinya dan keselesaan memakainya.. lama giler kat kedai tu.. keluar2 je dah gelap..

On the way nak balik hotel, pak supir bawa kami ke tempat org jual satay yg femes kt sini.. belila 20 cucuk.. mmg sedap..satay daging..cukup rasalah..xpayah cicah kuah satay dah.. mmg xde kuah pun.. pedas sikit sataynya.. harganya RP 2000 secucuk.. dan kami sekali lagi nak beli kuih terang bulan atau apam balik kalau di Malaysia kat tempat semalam beli.. hari ni beli perisa kacang coklat susu.. harga RP 15 000.



Akhirnya setelah penat seharian berjalan, kami pun sampai di hotel.. disebabkan kami booking hotel sekali dgn dinner, makanya kami dinner di hotel saja.. tp malas nak memanjat tangga ke cafe, minta diorang hntr ke bilik..

Pastu tidur.. zzz






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...