Friday, 11 July 2014

Pengalaman Bersalin Anak ke3 Part I

Assalamualaikum..lama aku menyepikan diri..sebabnya dalam masa-masa menghitung hari ni..aku dah minta cuti awal 2 minggu dari tarikh due..due date aku 29/6/14 iaitu jatuh pada hari pertama ramadhan...uwa..kene ganti pose sebulan..dan kali ni aku minta cuti 3 bulan..bos dah bagi sebab sekarang aku dah ada kawan yg boleh gantikan tugas2 aku..kalau dulu, aku sorang2 sebab tu bos xbagi aku cuti 3 bulan.. sapa pulak nk tanggung tugas aku..minggu terakhir sebelum aku bercuti dah rasa contraction yg agak kerap..risau juga aku..kadang tgh drive nk pegi kerja 2 kali rasa contraction.. yg merisaukan aku ialah suami aku tak balik lg..hari jumaat baru dia tiba di KLIA. kalau boleh biarlah time aku bersalin dia sentiasa berada di sisiku...senang nk azan dan iqamahkan baby.. masa aqil dulu 37++ weeks aku dah bersalin..takut kali ni terbersalin awal juga..

Minggu pertama cuti, time tu aku dah 38w, tak de lagi tanda2 nk bersalin.. puas suami aku suh buat senaman yg mempercepatkan bersalin..contohnya naik turun tangga... 13 tingkat flat rumah mak mertua aku daki weh..dah bbrp kali naik turun tangga..tak bersalin jugak.. pastu basuh bilik air dengan bykkan mencangkung..jalan itik atau squad bagai dah buat.. baby mcm xnak keluar juga..sblm husband aku blk dh sakit2 mcm nk bersalin, bila  husband dah balik relax pulak baby tak nak keluar..sampailah ke minggu ke39 check up, doc kata kalau nk induce pun boleh..sebab bby dah matang pun..aku takut nk induce sebab sakit..lebih baik ia datang secara natural macam aku bersalinkan aqil..sakit xlama dan aku rasa boleh tahan, sebab tu sampai je hospital, dah buka 10cm.. masa adam dulu aku induce sbb dh lebih 4hari..suami suh induce je sbb xsabar nk dpt baby..tp sakit lama sikit la..masa tu 3jam juga menahan sakit..so, untuk anak ke3 ni, doc ckp kalau aku induce pun mungkin cepat je terbuka..bbrp hari sblm tu aku dh dtg ke hosp utk cek bukaan..sbb rasa mcm contraction makin kerap..tp bila cek, baru buka 1.5cm..so, balik la semula..puas juga aku berfikir nk induce ke tak..seriau weh...walaupun dah anak ke3..so at last..keputusan telah dibuat...

22 Jun 2014 - menyerah diri ke hospital, walaupun xde rasa sakit apa2 pun..
Pukul 11pm lbh dpt bilik..cek bukaan dah 2cm..so, ubat induce dimasukkn esoknya pukul 5.25am..

23 Jun 2014 - pukul 5.25 am, staff nurse dah masukkan ubat induce kt pintu rahim.. pukul 6.25 am nurse masukkan ubat cair najis.. mmg lepas tu rasa nk cepat2 je ke tandas.. contraction dah start dan dah rasa sakit sikit2..pukul 8 lbh am Dr Seri dtg.. aku ckp dah tak tahan sakit..dia offer aku epidural..mula aku teragak2 nak amik ke tak...last2 aku setuju sebab xtahan sakit sgt.. pastu dia pecahkan air ketuban walaupun bukaan baru 2cm..
Pastu pukul 9.45am terus masuk labour room..masa nak bangun nk tukar katil tu, aku nampak dah lendir2 bercampur darah kt katil.. Pastu dlm pukul 10am lebih aku terima inject epidural oleh Dr Anuradha.. doc pakar bius yg pernah inject aku masa kt icu time bersalinkan aqil dua tahun lalu..tak lama lepas tu mmg xrasa dah sakit contraction..relax je tunggu bukaan lebih besar..sambil boleh wassup dgn family n kawan2..betulla kata biras aku..bahagia bila pakai epidural.. lebih kurang pukul 11am, husband aku minta staff nurse cek bukaan..sekali tgk2 dh 8cm..dia kata dah boleh panggil Dr Seri.. sementara tunggu tu..contraction mmg makin kuat..terasa perut aku naik ke atas tp sakit mmg xterasa..ctg masih terpasang lg..bila contraction dtg, denyutan jantung baby makin laju.. Bila Dr Seri dah datang, terus dia cakap dah boleh teran ni..aku mmg xrasa apa2 cuma rasa sejuk giler je kt dlm labour room..ntah berapa suhu dia..bila contraction datang..aku pun teran..mmg agak pancit jugak meneran sbb rasa mcm kelaka..xrasa sakit..tp belasah je meneran..akhirnya tepat jam 11.46am, alhamdulillah baby Muhammad Aqlan Danish selamat dilahirkan secara normal..dan aku sangat2 bersyukur sebab kali ni xde koyakan, guntingan dan juga jahitan..alhamdulillah..bby seberat 2.8kg..paling kecil antara ketiga-tiga anak yg aku lahirkan..mungkin sebab dia kecik kot..tu sbb xde jahitan..

Selepas itu, bermulalah episod mengeluarkan uri atau plasenta..mula2 cuak jugak sebab dengar doc cakap..aik apasal susah sgt nak keluarkan..jangan jadi macam yang lepas dah.. yang paling merisaukan ialah uri lekat..bahaya wei..takut aku..staff nurse pun tolong tekan2 perut aku utk keluarkan uri tersebut..akhirnya, berjaya dikeluarkan.. baby, diorang just lap2 gitu, balut dan terus letak kat  tempat pemanas baby..pastu diorang biarkan je dulu..apalagi, aku suruhla husband aku amikkan baby untuk aku susukan..lebih cepat disusukan, lebih cepat susu akan keluar..skin to skin aku xbuat pun..ingat nak buat sendiri, tapi sebab macam sejuk sangat je, aku just menyusukan je..alhamdulillah, nampaknya baby pandai menyusu..


2 comments:

  1. Tahniah..baby sy yg ke 3 ni pun 2.8kg..

    ReplyDelete
  2. saya dah bersalin anak 4 org....sume normal..sorang saje ms anak no 2 ngada try epi..pengalaman kita sama sgt..mmg x rase sakit..teran jerk..rase sejuk menggigil2..tobat x amik dh epi heheh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...