Saturday, 25 April 2015

Korea: Pengenalan

Alhamdulillah tahun ni berpeluang menikmati musim bunga di Korea.. Sebenarnya dah lama plan nk pegi cuma lambat juga dpt booking tarikh sebenar disebabkan bbrp faktor.. pertamanya nk tunggu tarikh sebenar husband cuti dan kedua sbb tgh cari2 travel agen yg sesuai. Disebabkan kali ni kitorang tak bawa Adam dan Aqil..cuma bawa si baby yg bertuah je..tu pun sebab dia masih menyusu badan.. kalau tak dah lama kene tinggal..kehkeh.. Adam dan Aqil pulak mak mertua dgn sukarela nak menjaga..kira okla kan..lagipun diorg sekolah..walaupun sekolah tadika tp rasa rugi pulak kalau ponteng seminggu.. yuran mahal wei..aku hantar diorg dr pg ke ptg..termasuk reading class.. kitorang mintak mak dan ayah mertua duk rumah kitorang..senang diorg nak pi sekolah.. 

Pada mulanya kitorang nak amik Kembara Sufi Travel.. tapi disebabkan lambat sgt diorg bg respon, terus cancel la.. lgpun yg tu 6hari4malam dlm rm3000++.. tgk itenerary... rupanya 4 hari full yg selebihnya di airport .. sepatutnya xkirala kan..kira cam 5hari 4mlm je.. last2 kitorang amik private tourist guide drpd kenalan kakak ipar aku.. 8 hari 7 mlm.. harga dlm rm4000++ yg bestnya kalau amik yg private ni.. xramai org..dlm 9 org termasuk si comel Aqlan.. ada 2 hari free n easy.. terpulang kita nk pi mana.. lagi pun xterikat sgt dgn masa.. hari yg free and easy ni makan tak ditanggung.. so, terpulangla nak makan kat mana.. lagi satu kalau join group kecik camni boleh berjalan dan bergambar puas2.. takla menunggu2.. Kalau nk travel ke Korea secara budget, pada aku better korang pi sendiri atau join dgn group backpacker.. aku sebab travel dgn si baby tu sebab amik gk travel agen.. senang sikit, xyah fikir pasal transport dan tmpt mkn.. kalau x mmg survive sdri la mcm masa pegi Jepun dulu.. tu pun area Tokyo shj.. kalau area Kyoto ada Ikram dan Huda..hehe.. Pakej kitorg ni xde pi Jeju Island.. .. Ingatkan boleh la pi.. tp xpelah..mybe lain kali kot .. tp ntah bila la tu.. 
Pada aku, kalau kita travel sendiri mmg byk tempat kita dpt cover.. cuma yang penting kene study subway atau penggangkutan yg sesuai.. sbb takut buang masa sesat2 pulak.

Korea pilihan kitorang sebab suka sangat tgk cerita Korea.. haha.. terpengaruh tul.. kalau kpoop tu..sorila aku xberkenan..just suka tgk drama n movie dia je.. nama2 pelakon ke.. mmg aku xingat.. cuma igt muka je.. haha.. dan suka juga makan makanan korea.. kitorang pilih musim bunga sebab nak tengok bunga sakura.. katanya hanya 2minggu shj ia berkembang, seterusnya ia akan gugur ke bumi lebih2 lagi bila hujan turun dan angin bertiup kencang..



Luggage memang ngam-ngam 40kg hokey...cuak gak aku takut terlebih.. masa kitorang pegi tu rate pertukaran wang dah tinggi sikit tambah2 ade gst plak.. haish.. 1000won = RM3.47 ..  Silala bawa duit banyak2 ek sapa yg giler shopping..sekarung mungkin..hehehe.. aku mulanya rasa xde mende lah nk shopping sgt... just rs nk beli brooch je.. tp bila sampai sana... haa... rs semua nk beli esp baju2 dia.. design korea mmg cantik la.. eh..eh.. rasanya perlu buat entry khas barang shopping kot...hehe.. tungguuu...

Persediaan untuk ke sana ialah menyediakan pakaian yg tebal sebab sejuk wei..  malam lg sejuk bawah 10°C .. kalau lapisan lemak di bawah kulit korang agak tebal boleh la try xyah pakai jaket..haha.. gurau je ye..

Seperti biasa, nak pi toilet bawala botol ek.. dan international adapter yg ada pin bulat 2.. dan lg.. paling penting pakaila kasut yang sesuai..



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...