Monday, 13 October 2025

Tuna Corn Mayo Bread

Assalamualaikum..

Sekarang ni hujung minggu dah free. Kalau tak sebelum ni sibuk nak hantar dan ambil Adam ke pusat tuisyen. Dalam stok makanan ada 1 tin kernel jagung dan 1 tin tuna perisa kari. Jadinya, nak kena buat roti mayonis jagung tuna. Dah lama tak buat. 

Resepi ni saya follow dari Youtube Wenz Dianne. Sedap tau. Rugi tak try. Kalau beli roti ni kat kedai bakery, tak dapat isi yang melambak macam ni. Resepi ni saya olah ikut step guna thermomix. 

Tuna Corn Mayo Bread

Bahan A:

200 mL susu full krim

4 g yis kering

40 g gula

Bahan A (mix 2 min/37 darjah celcius/speed 2)

Bahan B

300 g tepung roti

3 g garam

Masukkan bahan B ke dalam bowl kemudian knead 3 minit

Bahan C

30 g mentega

Masukkan bahan C kemudian knead lagi 3 minit

Dah siap uli, keluarkan doh dari bowl dan masukkan ke dalam silicon baking mat, bungkus doh dalam tu biar dia mengembang sekali ganda. Kalau nak masukkan ke dalam mangkuk besar dan tutup dengan cling film pun boleh. Sementara tu, boleh lah kita sediakan bahan filling dia.

Bahan Filling:

1 tin/200 g sweet corn (jenis yang kernel tau)

2 tin tuna (chunk in the water atau olive oil), tadi guna yang perisa kari sebab tu je yang ada kat rumah. Ada 1 tin je pulak tu, xpe lah. ok je.

2 sudu besar susu pekat

4 sudu besar mayonis

serbuk lada hitam/lada putih

sedikit garam

parsley kering (untuk tabur)

cheese (untuk tabur)

Bahan-bahan filling tu combine sehingga sebati.

Bila doh dah mengembang, bahagikan doh kepada 8 bahagian. Kalau rajin timbang bagi sama besar. Tapi saya malas. haha. Agak-agak je saiznya. Sendiri yang nak makan kan. Lepas tu, ambil satu doh, gelekkan guna kayu penggelek bagi dia leper, masukkan bahan filling dalam tu, lepas tu tutup semula. Nanti bentuk dia jadi lonjong2. Ada 2 ketul yang tak dapat cantumkan, mungkin sebab isi dia dh terlebih, jadi saya biar je dia terbuka. 😅Lepas tu, doh yang dah isi filling tu letak atas dulang pembakar. Lepas tu yang kelar doh tu dengan pisau yang tajam, dan nampakla sikit isi dalamnya. Kemudian, tabur atau sumbat2kan mozarella cheese ke dalam doh yang telah dikelar tadi. Taburkan parsley kering ke atasnya sebagai hiasan.

Lepas tu, biarkan doh tadi mengembang dan naik sekali ganda. Cara saya untuk mempercepatkan proses pengembangannya, saya masukkan dulang tadi tu ke dalam oven yang tidak dihidupkan tetapi saya letakkan 2 mug air panas dalam oven. Dulang tu letak atas sikit tingkatnya. Biarkan ia mengembang dengan bantuan suhu panas dari air dlm mug tersebut.

Setelah doh roti mengembang dengan jayanya, barulah keluarkan mug tadi dan dulang pembakar yang berisi doh roti . Kemudian panaskan oven sebentar dan masukan semula dulang pembakar yang berisi roti tadi. Bakar selama 13-15 minit dengan suhu 180 darjah celcius. 

Setelah siap bakar, sapu butter ke atas roti supaya kelihatan berkilat permukaan roti dia. Bahagian roti tau bukan bahagian yang ada cheese dan jagung tadi. Lepastu..Tadaaa... Dah siap pun.. Sedia untuk dihidang.. 

Yang jagung bertebaran ni sebab tak dapat nak katup doh tu, bior je lah dia terdedah macamtu. Yang ni Arissa punya sebab xde cheese. Dia tak suka cheese.

Yang ni pula yang nampak isi dia macam sikit tapi bila belah, banyak isinya tau. Bentuk tak seragam..haha.. xpelah, ni untuk makan sendiri..bukan untuk jual pun. 

No comments:

Post a Comment

Tuna Corn Mayo Bread

Assalamualaikum.. Sekarang ni hujung minggu dah free. Kalau tak sebelum ni sibuk nak hantar dan ambil Adam ke pusat tuisyen. Dalam stok maka...