Wednesday, 17 September 2025

Tayar pancit pula

11/9/2025

Kelmarin dah dapat maklumbalas dari SPI Putrajaya yang Adam diterima masuk ke Smaputra. Alhamdulillah. Semalam pergi pejabat sekolah Adam nak uruskan pasal surat tu. On the way nak ke sekolah dia tu, terlanggar sesuatu kat jalan. Keras bendanya, xtau apa. Tak sempat nak elak. Masa tu dah risau takut tayar bocor. Drive pun rasa mcm stereng tu senget ke kiri. Ah..sudah.. Berhenti la sekejap kat food court sebelah gereja. Tengok2, memang sah tayar dah kempis. Bgtau en suami pasal tayar tu, mujurla area Bundusan tu banyak kedai tayar. Saya pun drive la perlahan-lahan ke kedai tayar. Dia tampal je tayar tu, kena charge RM10. 

Petang tu masa balik dari amik Aqlan dan Arissa kat sekolah, tengok tayar tu pancit lagi. Mungkin dia tak betul2 buat kot. 

Semalam sebelum keluar, sempat buat bekal untuk en suami. Dia minta buat Suhun Pedas Berapi. Tengok resepi dlm reels fb. 


Plannya nk buat sambal tempe semalam, dah macam-macam hal tidak terduga melanda, terus tak jadi sebab kalau nak buat sambal tempe ni banyak sikit masa yang diperlukan. Lagi-lagi kalau belum rebus dan blender cili kering, lagi lambat la nak siapnya. Nak goreng-goreng lagi tempe, kentang dan ikan bilis. Patutla mak dulu mcm tak nampak buat sambal tempe. Padahal kami ni memang orang jawa. Mak dulu sangat sibuk dengan mengajar dan menjaga kedai abah. Masak memang simple2 je. Tengokla kalau sempat, hari ni la buat sambal tempe. Aqlan suka naw dengan sambal tempe.

Disebabkan entri ni dah tertangguh bbrp hari, hari ni sambung balik..hihi.. So, akhirnya sambal tempe yang plan nk buat hari tu dah berjaya dihasilkan.

Letak dalam bekas terus, sebab senang nak simpan bakinya. 

Alahai, bulan ni banyak naw tertangguh menulis blog. 


No comments:

Post a Comment

Tuna Corn Mayo Bread

Assalamualaikum.. Sekarang ni hujung minggu dah free. Kalau tak sebelum ni sibuk nak hantar dan ambil Adam ke pusat tuisyen. Dalam stok maka...